Ny analyse: Unge med høj afhængighed af sociale medier har lavere trivsel
I alt 3.445 børn og unge har deltaget i undersøgelsen, som blandt andet bygger på målinger af skærmtid fra deltagernes telefoner, hvilket giver et mere præcist udgangspunkt end tidligere undersøgelser, som typisk har anvendt selvrapporterede data
Foto: 123RF.com
En af årsagerne til succesen for sociale medier er deres evne til at fastholde brugernes interesse foran skærmen og dermed udnytte muligheden for at eksponere dem for kommercielt indhold. En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har derfor undersøgt sammenhænge mellem børn og unges brug af sociale medier og deres trivsel.
Analysen viser bl.a., at høj afhængighed af sociale medier har en klar negativ sammenhæng med unges trivsel. I undersøgelsen er der ca. 20 pct. af de deltagende (mellem 11 og 25 år), som viser moderate til svære tegn på afhængighed af sociale medier.
”Det er dybt bekymrende resultater, som analysen viser. Tech-giganterne lever ikke op til deres ansvar. De skal passe bedre på vores børn og unge på deres platforme. Vi har længe vidst, at tech-giganterne bevidst fastholder børn og unge foran skærmen. Nu ser vi sort på hvidt, at alt for mange unge kæmper med afhængighed af sociale medier. Det går ud over trivslen. Vi har brugt de sidste 30 år på at beskytte børn og unge mod f.eks. gambling, tobak og alkohol – vi kan ikke vente 30 år på at gøre det samme med sociale medier. Derfor vil regeringen fortsætte sit arbejde med at tæmme tech-giganterne,” siger Erhvervsminister Morten Bødskov, og han bakkes op af Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye: ”Skærme og sociale medier æder sig ind i børns hverdag. Det tager tid væk fra leg med klassekammerater, frisk luft og andre interesser. Algoritmerne må ikke bestemme over vores børn. Det skal vi voksne sørge for. Både derhjemme og i skolen. Derfor opfordrer jeg jævnligt skolerne til at lægge en meget restriktiv tilgang til mobiltelefonerne og til brug af skærme i undervisningen.”