Kongeligt besøg på Den Danske Keramikfabrik
Bornholm har en lang og traditionsrig historie, når det kommer til keramik. Derfor er 19 designere og keramikere gået sammen om at etablere en keramikfabrik på øen, og nu har de netop haft besøg af H.K.H Dronning Margrethe.
Som en del af det kongelige sommertogt lagde H.K.H Dronning Margrethe fredag den 1. september vejen forbi Den Danske Keramikfabrik i Nexø på Bornholm, og ifølge Rikke Hagen, der er formand for bestyrelsen samt ejer i Den Danske Keramikfabrik, var det et meget vellykket besøg og yderst interessant.
Det er jo tyve intense minutter, hvor alles øjne hviler på fabrikken. Samtidig er det kulminationen af en lang forberedelsestid for at kunne vise fabrikkens produktionsapparat og det håndværk, som vi står for, fortæller Rikke Hagen og uddyber:
H.K.H. Dronning Margrethe har en stor knowhow inden for kreativitet, og hun har set mange keramiske produktioner, så hun er jo en indsigtsfuld dame at få besøg af. Det højner oplevelsen, og vi havde en meget interessant samtale med hende. Vi fik fortalt, hvem vi er, og forklaret denne her andelstanke, som fabrikken er skabt ud fra, med en blanding af 19 keramikere og designere, der er gået sammen om at lave en fabrik i Danmark.
Iværksætteri på en unik forretningsmodel
Netop denne andelstanke, med grundlag i den oprindelige idé om andelsmejerierne tilbage i slutningen af 1800- tallet, har dannet grobund for opstarten af Den Danske Keramikfabrik, der er ejet af 19 designere og keramikere, som er gået sammen om at lave et keramisk produktionssted i Danmark.
Hvor mange vil synes, det lyder uoverskueligt med så mange ejere, og at det må give en masse besvær med så mange kokke i køkkenet, fastslår Rikke, at det slet ikke er et problem:
Faktum er, at vi har en meget aktiv bestyrelse, der tager del i arbejdet, og så har vi en daglig ledelse, som styrer fabrikken til hverdag og tilrettelægger produktionerne, og jeg er faktisk ret stolt af den måde, hvorpå alle bidrager til andelstanken.
Den Danske Keramikfabrik er skabt ud fra et ønske og et behov om at kunne lave keramiske produktioner i Danmark. En mulighed, som nærmest har været forsvundet i en årrække, hvor næsten al keramisk produktion har været outsourcet til især Fjernøsten. Med en fabrik i Danmark bliver håndværket bevaret på danske hænder og videreført og videreudviklet til både ejerne såvel som de eksterne kunder, der ønsker at få deres keramik produceret i Danmark.
Vi tror på, at det ikke kun er designdelen, som er væsentlig at beherske her i landet, men også selve produktionsdelen og al den tekniske kunnen, som naturligt hører med, fortæller Rikke Hagen.
En virksomhed, der startes op af 19 aktive ejere, der hver har sin andel, og som bruger virksomheden til egne produktioner, men samtidig er et produktionsapparat, der kan tilbydes eksterne kunder, må siges at være ret unik. En forretningskonstellation, der er unik særligt inden for keramisk produktion, men som sådan også i et større industrielt perspektiv.
Det er altid dejligt at være det gode eksempel, og hvis det kan inspirere andre, så er det jo rigtig sjovt. Men det er ikke derfor, vi har sat det i verden. Vi har sat det i verden som et svar på vores behov, lyder det fra Rikke Hagen talt som en sand iværksætter.
Fabrikken har knap to år på bagen som producerende virksomhed, og indtil videre har det ikke været nødvendigt at være opsøgende i forhold til at finde eksterne kunder. Der er altså et behov for det, som Den Danske Keramikfabrik kan tilbyde. Så hvad fremtiden bringer for den bornholmske fabrik, er ikke til at vide, men det bliver spændende at følge med i.