Køkkenklassikere nu i genanvendte materialer
Eva Solo introducerer en ny æra for Eva Trio gryder og pander. Fremover vil langt størstedelen af stege- og kogegrej primært være fremstillet med genanvendte materialer.
Siden 1977 har Eva Trio erobret de danske køkkener. Omtrent hver anden danske husstand ejer mindst én gryde eller pande fra Ole Palsbys ikoniske serie, som også foretrækkes af den gastronomiske elite, herunder det danske kokkelandshold og de danske deltagere ved Bocuse d’Or.
Men nu starter en ny æra. Langt størstedelen af Eva Trio-serien bliver fremover fremstillet af genanvendte materialer. Grydernes og pandernes korpus vil bestå af post-consumer genanvendt rustfrit stål (90-100%) eller aluminium (85-100%). “Post-consumer” betyder, at materialet stammer fra produkter, som er blevet brugt af forbrugere, bortskaffet og derefter indsamlet til genanvendelse. Også de funktionelle køkkenredskaber som piskeris, skeer etc. vil blive produceret af disse materialer.
Fakta
Ved at ændre det primære materiale i vores 28 cm stålstegepander med keramisk belægning fra nyt rustfrit stål til genanvendt post-consumer rustfrit stål kan vi reducere co2eq-udledningen med omtrent 30%*.
Dette sker som led i Eva Solos strategi for at reducere ressourceforbruget, inddrage cirkulære designprincipper og minimere klimaaftrykket. Ved at skifte til genanvendte materialer mindsker virksomheden behovet for at udvinde og bearbejde nye råmaterialer, hvilket kan reducere CO2- udledningen fra produktionen. Således bidrager Eva Solo til at fremme positiv forandring i industrien til gavn for både klimaet og dig som forbruger. Og vel at mærke uden at det går ud over den sædvanlige høje kvalitet, som vi kender.
Historien om Eva Trio er i øvrigt ganske speciel. I midten af 1970’erne var Ole Palsby indehaver af en københavnerbutik, der specialiserede sig i eksklusivt køkkentøj. Han var en pioner inden for branchen. Desværre måtte han i 1975 lukke butikken, og den allersidste dag fik han besøg af Erik Mangor, Eva Solos daværende direktør, som bad ham om at “tegne nogle bedre potter og pander end dem, man kunne købe i udlandet”. Palsby accepterede udfordringen og skabte herefter en revolutionerende serie af køkkentøj, produkter der senere viste sig at blive designklassikere.
Ole Palsby (1935-2010) var altså ikke klassisk uddannet designer, men formåede alligevel at blive en af de førende danske repræsentanter for den funktionalistiske tradition. I næsten fire årtier cementerede han sin position som en af Danmarks mest succesfulde og folkekære designere af produkter til køkkenet og bordet.
Han ville med garanti være stolt af at se sin arv blive forvaltet, fornyet og forbedret til fremtiden!
* Vurderingen er baseret på en livscyklusanalyse (LCA), som er beregnet ved hjælp af MÅLBAR-værktøjet. Dette værktøj er baseret på EU’s retningslinjer for produktets miljøaftryk (EU PEF) og Ecoinvent-databasen. Det overholder EU’s Product Environmental Footprint (PEF) standarder og anvender data fra Ecoinvent, verdens største klimadatabase. Metoden giver et konservativt skøn over drivhusgasudledninger (GHG) i alle faser af produktets livscyklus. Det er vigtigt at bemærke, at disse vurderinger er egne vurderinger og ikke eksternt verificeret af MÅLBAR. Hver LCA er skræddersyet til det specifikke produkt, og nøjagtigheden af dataene afhænger af den information, vi har til rådighed fra vores leverandører og Eva Solos database.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Moderne madlavning: Bevidste valg i køkkenet
I nutidens køkken er smag og ernæring kun halvdelen af opskriften – omtanke og ansvar er blevet faste ingredienser. Vi ser nærmere på fremtidens køkkenudstyr og taler med kokkene, der bruger det til at skabe måltider i verdensklasse.