Gratis guide med alt det du bør vide om producentansvar for emballage

Det er usexet og ganske forvirrende, men uanset hvad er det noget, som 41.000 danske virksomheder skal tage alvorligt. For den 31. august 2024 er første deadline for indberetning. Og allerede fra 1. juli 2025 skal al emballage indberettes. ”En god idé er at tage fat om problemet allerede nu”, siger Joachim Sønderborg Mathiassen fra Xilium, der har lavet en gratis guide, der kan hjælpe på vej.

Guiden kan downlaodes gratis. Foto: Xilium

”Begynd allerede nu at tænke over, hvad producentansvaret for emballage betyder for din virksomhed, og er du omfattet, kan du lige så godt reagere og begynde at finde en løsning, for det går ikke væk”. Det siger Joachim Sønderborg Mathiassen, der er indehaver af software og konsulent virksomheden Xilium. Han har indtil videre brugt det, han anslår til godt en måneds arbejdstid på at sætte sig ind i reglerne omkring producentansvar for emballage, og i den forbindelse han har skabt en gratis guide, hvor man kan finde svar på stort set alle de spørgsmål, man som virksomhedsindehaver måtte have på området.

Han medgiver, at producentansvar for emballage er en jungle, og at det for langt de fleste er ganske forvirrende og svært at finde hoved og hale i.

”Det er et meget komplekst område. "Loven tilrettes løbende og er kørt hurtigt igennem, faktisk så hurtigt, at lovgivningen ikke har været helt på plads, før loven blev indført”, fastslår han. ”Virksomhederne har fået nogen information, men når regelsættet er uklart og kompliceret, stiller det mange i en umulig situation. 

Joachim Sønderborg Mathiassen, CEO i Xilium. Foto: Xilium

Faktum er at det er nu, virksomhederne skal forholde sig til det, fordi første deadline er allerede den 31. august i år.

Xilium har designet en software, der kan hjælpe virksomhederne med at leve op til deres produktansvar for emballage, og i den forbindelse har Joachim Sønderborg Mathiassen samlet al den viden, han i processen har fået om emnet, og skabt en guide, som alle interesserede gratis kan downloade. https://funnels.xilium.com/producentansvar315ekzlf 

”Der findes forskellige guides, men jeg synes faktisk ikke, de er fyldestgørende og lette at forstå. Mit mål er at være et serviceled for de virksomheder, der skal leve op til kravet om producentansvar for emballage, og derfor har jeg nu sammensat en otte siders guide, der er skrevet forståeligt for almindelige mennesker med henvisninger til retsbekendtgørelser, DPA samt til Miljøstyrelsens eksempler med mere, hvis man vil dykke mere ned i det. Vi har med andre ord fyldt al vores viden ned i guiden, trukket essensen ud af materialet og gjort det lettere at gå til, så virksomhederne kan få et overblik over, hvad de skal, og hvordan de kommer videre”, forklarer Joachim. Og kommer der opdateringer, hvilket der løbende gør, så indgår de naturligvis også.

Vi vil gerne hjælpe virksomhederne videre 

Xilium samarbejder med VANA, der er en af de kollektivordninger, som virksomheder, der fremadrettet skal angive deres emballagemængde, kan benytte sig af.

”VANA og de andre kollektivordninger er også serviceled og kan vejlede, men en af deres helt store opgaver ligger fremadrettet i selve affaldshåndteringen fra dele af husholdningerne, erhverv og genbrugspladser. Derfor ser vi en mulighed for i højere grad at tage os af vejledning og rådgivning om producentansvaret og i at hjælpe vores kunder med at forstå, hvad de skal indberette. Samtidig har vi skabt softwaren PackPro, der automatisk kan trække alle de relevante data, og strukturere dem for efterfølgende at indberette dem til myndighederne. Vores mål er at virksomhederne ikke skal bruge unødig tid på de kommende indberetninger, derfor vil vi gøre alt for at hjælpe virksomhederne og automatisere emballageindberetningen”.

Rent praktisk kan systemet integreres direkte ind i virksomhedens ERP eller økonomisystem og på den måde trække alle de data, der er nødvendige for at lave indberetningen. Først indlæses virksomhedens produkter, hvorefter de beriges med den primære, sekundære og tertiær (transport) emballagedata. 

Næst efter hentes virksomhedens kundedatabase – både danske og udenlandske kunder, for på sigt kommer hele EU med. I takt med at salgstallene kommer ind, registreres det, hvor mange produkter, der er solgt, og der genereres en emballageforbrugsrapport. Den kan enten godkendes manuelt eller sendes pr. automatik til den kollektivordning, man samarbejder med.

”Vores software holder kunderne i hånden hele vejen. Derfor sikre vi også at vores kunder har alle redskaber og dokumentation til egenkontrol, jævnfør de lovmæssige krav. Herudover arbejder vi på et intuitivt modul til nem håndtering af transport emballage ved indkøb (det er nemlig ikke virksomhedens ansvar ved ompakning) samt dokumentation og indberetning af emballagedata ved salg i EU”, forklarer Joachim Sønderborg Mathiassen.

En betragtelig del af den danske design- og interiørbranche er blandt de 41.000 virksomheder, der skal indberette emballage, for som Joachim Sønderborg Mathiassen afslutningsvis forklarer med forbehold: ”Producentansvaret for emballage gælder blandt andet for virksomheder, der importerer varer eller selv får fremstillet varer, og det gælder alt andet lige, en stor del af leverandørerne til den danske designbranche”.

Relateret indhold

15.07.2024Designbase.dk

Lad livsstil og følelse styre indretningen "Ufuldkommen perfektion"

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

08.07.2024Designbase.dk

Falske kopibutikker skyder op online

08.07.2024Designbase.dk

Sådan bliver virksomhedens glemte IT-produkter et aktiv

05.07.2024Designbase.dk

Nu bliver det lettere at generationsskifte

04.07.2024Designbase.dk

Salling Group samler igen medarbejderne til Danmarks største firmafest

04.07.2024Designbase.dk

Bøde på 200.000 kroner for vildledende prismarkedsføring

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023