Fremtiden tegner sig lysere for danske startups og scaleups
Danske iværksætteres muligheder for at tiltrække kapital har i de seneste år været påvirket af krigen i Ukraine, usikkerhed om forsyningskæder, inflation og høje renter. Men det ser ud til igen at gå mod lysere tider. Det viser EIFOs nye analyse ”From Startup to Scaleup”
Inflationen er ved at være stabiliseret, renterne er på vej ned og væksten kravler opad igen. Det er godt nyt for danskerne som helhed, men ikke mindst for de danske iværksættere og vækstvirksomheder, som i de seneste år har været udfordret af prisen på kapital, når de skulle låne til deres vækstrejse eller have investorer ind i butikken.
Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO, konstaterer i analysen From Startup to Scaleup, at danske iværksættere og vækstvirksomheders muligheder for at rejse kapital ser ud til at bedres.
Analysen afdækker udviklingen på de danske kapitalmarkeder for iværksættere og vækstvirksomheder over de sidste 18 måneder. Den er bygget op omkring de finansieringstilbud, som typisk vil være relevante for vækstvirksomheder på forskellige stadier af vækstrejsen – fra finansieringsmuligheder til startups i det tidlige stadie, til lånefinansiering og eksportfinansiering til mere etablerede SMV’er, der skal erobre nye markeder i udlandet, og til i sidste ende børsnotering.
Billigere finansiering i vente
”Der er stadig områder, hvor det halter, men det ser ud til, at adgangen til kapital for danske iværksættere bliver lettet. I 2024 er inflationen, såvel som renterne, stabiliseret, og der er rentesænkninger og dermed også billigere finansiering i vente. Sammen med bedre udsigter til vækst, vil det styrke investorernes lyst til at investere, og i det hele taget vil det give danske SMV'er bedre adgang til finansiering til deres vækst,” konstaterer Erik Balck Sørensen, investeringsdirektør i EIFO.
Han fremhæver særligt fire udviklinger i analysen:
”Den første er, at egenkapital-crowdfunding med iværksætterreformen ser ud til at blive et relevant finansieringstilbud for tidligt stadie-virksomheder. Den anden er, at vi på det danske venturemarked i 2023 – i modsætning til resten af verden – beløbsmæssigt voksede med 24 pct., mens der var 9 pct. flere transaktioner. Fortsætter udviklingen fra første halvår i andet halvår, kommer 2024 til at blive endnu bedre. Den tredje er, at grønne investeringer ser ud til at sætte rekord i 2024, og den fjerde er, at de udenlandske investorer i både venture og buyout efter et kortere fravær nu er ved at vende tilbage.”
Founders kan beholde større ejerandele
”Det er gode nyheder. Ikke mindst for founders. For dem betyder det, at de ikke behøver at sælge for meget ud og for tidligt. Det sikrer lysten og kraften til fortsat innovation og vækst. Derudover giver det os en mulighed for at holde de gode virksomheder i landet,” siger Erik Balck Sørensen, der dog samtidig er ærgerlig over udviklingen, hvad angår både buyout-segmentet, hvor der er færre deals verden over, og i forhold til danske børsnoteringer, der i 2023 kun bød på tre af slagsen og indtil videre ingen i år.
Analysen offentliggøres i forbindelse med Tech BBQ, den årlige begivenhed i det nordiske tech startup-miljø, der i dag og i morgen finder sted i Lokomotivværkstedet i København.