10.09.2015  |  Interior  |  Brugskunst

Flora Danica – Kongelig porcelænskunst i fuldt flor gennem 225 år

Indhold fra partner Hvad er dette?

Netop nu er botanikken og det florale blandt de mest trendsættende tendenser inden for mode og design. Vi fascineres af det ukunstlede og skønheden i naturen og samme æstetik ligger til grund for Flora Danica: Verdens mest eksklusive porcelæn, der i år kan fejre 225 års jubilæum som Royal Copenhagens flagskib. I dag laves Flora Danica udelukkende på bestilling og giver porcelænsfeinschmeckere mulighed for at vælge mellem mere end 3000 originale motiver. Helt som i gamle dage, men med rødder i nye generationer og moderne traditioner.

Lige siden Den Kongelige Porcelænsfabrik blev grundlagt i 1775 af den danske dronning Juliane Marie, har produkter fra Royal Copenhagen haft blåt blod i støbeformen. Nogle dog mere end andre for Flora Danica er ikke bare kongeligt porcelæn. Det er porcelæn skabt af monarker til monarker som udtryk for den mest komplicerede og sublime porcelænskunst i verden. Det første Flora Danica stel bestod af intet mindre end 1802 dele og var efter sigende bestilt af den danske konge til Ruslands Katharina den Store. Kejserinden døde, før stellet var færdigt, og Flora Danica servicet er i dag et nationalklenodie, der tilhører og bruges af det danske kongehus.

Fra naturens skatkammer til de bonede gulve

Flora Danica er en opvisning i håndværk, finesse og ekvilibrisme og males den dag i dag i frihånd efter de originale botaniske billedtavler, som stellet er opkaldt efter. Samtidig med at porcelænsproduktionen etablerede sig i Europa, slog naturvidenskaben rod i samfundseliten og på foranledning af Kongen begyndte man i 1761 at kortlægge den danske flora i det omfattende billedværk ”Flora Danica”. Værket består af mere end 3000 billeder af vildtvoksende blomster og planter, og skelner ikke mellem tidsler og roser. Alt er lige meget værd i naturens skatkammer og samme demokratiske penselstrøg går igen på Flora Danica stellet, som med inspiration fra de botaniske studier blev sat i produktion i 1790. Blomstermaleren Johann Christoph Bayer, der tidligere havde arbejdet på Flora Danica-tavlerne, kom til at male størstedelen af det første Flora Danica stel for Den Kongelige Porcelænsfabrik i kraft af sin kunstneriske botanikstil, der sidenhen dannede skole.

Flora Danica er ikke kun natur, men også antik kultur. 1700-tallets udgravninger af Herculaneum og Pompeji gjorde det moderne at dekorere med romersk formsprog og det har også sat sit præg på Flora Danica stellet. Langs med de takkede, guldbemalede kanter løber en romersk bort, der tilfører de detaljerede planter med blomst, blade, stængel, rod og frugt endnu en kunstnerisk og historisk dimension.

Historiens vingesus og moderne must have

I mere end 225 år har Flora Danica dækket op på prominente borde over hele verden og historiens vingesus ligger latent i hver enkelt del. At dække op med et helt Flora Danica service er i dag de færreste forundt, men der findes også stor skønhed og brugsværdi i få, velvalgte dele. Ikke mindst i dag, hvor den eklektiske indretningsstil gør det legitimt at blande nyt og gammelt, dyrt og mindre dyrt og udse sig enkelte ”must haves” til hverdagens ritualer fra morgente til aftenkaffen.

Bestilling af Flora Danica sker ved at rette personlig henvendelse til Royal Copenhagen og få mere information om de over botaniske 3000 motiver, der er at vælge mellem fra Flora Danicas enorme opslagsværk. Ønsker man at skabe det ultimative porcelænsstatement, er det muligt at personliggøre Flora Danica og tilføre hver enkelt del våbenskjold, monogram og andre former for initialer, der understreger Flora Danicas status som verdens mest eksklusive porcelæn. Helt naturligt.

 

Mere fra Fiskars Denmark A/S

Fiskars er et førende brand af funktionelle, brugervenlige og holdbare designløsninger af håndværktøj med mere. Fiskars’ produkter udspringer af ægte inspiration og er designet til at løse opgaven på den mest ubesværede og intuitive måde.Fiskars blev grundlagt i 1649 og er den ældste virksomhed i Finland. Vi har arbejdet med redskaber, skæreforarbejdning og opgaver i stål lige siden, vi begyndte f…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere