Færre konkurser i Danmark, mens Sverige stadig er ramt
I en pressemeddelelse skriver Creditsafe at Danmarks økonomi er i bedring efter 5 års ustabilitet. I Sverige ser det værre ud.
I årets første kvartal i 2024 havde Danmark hele 33 procent færre konkurser sammenholdt med samme periode i 2023. Dette kommer i kølvandet på en voldsom konkursstigning mellem 2019 og 2023, hvor Danmark havde så en forøgelse på 47 procent.
Værre ser det dog ud for vores svenske naboer, der på trods af en mindre markant konkursstigning i 2019-2023 på 29 procent har været hårdt ramt i perioden 2022-2023 med en konkursstigning på 31 procent. Siden august 2023 har Sverige haft månedlige stigninger i konkurser, hvilket kulminerede i første kvartal 2024.
”Det, der især er interessant, er, at vi ser en stigning på hele 55% i første kvartal i år. Vi skal helt tilbage til 90'erne for at finde konkurstal på samme niveau som det, vi ser nu”, fortæller Creditsafes Country Manager i Sverige Henrik Jacobsson.
Coronagæld spøger stadig
Forklaringen på Sveriges meget høje konkursstigning kan formentlig spores tilbage til coronapandemien. I Danmark og Norge vurderes det, at virksomhedernes coronalån er ved at være tilbagebetalt, mens de svenske virksomheder har haft mulighed for at udsætte arbejdsgiverafgifter og moms. I alt skylder 20400 virksomheder stadig over 41 milliarder svenske kroner i coronagæld, og sidste år alene steg beløbet med 10 milliarder.
Creditsafes danske Country Manager Morten Kofoed-Larsen antager, at konkurser med baggrund i pandemien efterhånden er ved at være overstået.
”Jeg tror, at vi i år vil se et konkursniveau, der ligger betydeligt lavere end i 2023. Virksomhederne, der går konkurs nu, gør det af almindelige årsager, og jeg skønner, at vi ender et sted 10-20% lavere end i 2024”, forklarer Morten Kofoed-Larsen.
”Vi har egentlig gået og ventet på en lille krise på grund af højere renter, inflation og højere omkostninger. Vi forventede et vendepunkt med højere arbejdsløshed og hårdere levevilkår for både enkeltpersoner og virksomheder, men indtil videre ser vi ikke noget af dette. Konkurserne falder, antallet af dårlige betalere er uændret, og andelen af danskere i beskæftigelse er højere end nogensinde”, fortsætter Morten Kofoed-Larsen. Og netop den høje beskæftigelse spiller en afgørende rolle i den aktuelle økonomiske situation.
Forsigtig økonomisk optimisme
Derudover peger Morten Kofoed-Larsen på, at den danske krone ikke er lige så let at påvirke som den svenske og norske valuta, da den danske valuta er bundet op på euroen. Desuden er flere danskere sikret i kraft af fast rente på boliglån og påvirkes ikke i samme grad af rentestigninger. Det betyder, at vi stadig kan bruge penge og derved holde hjulene i gang, forklarer Morten Kofoed-Larsen.
På trods af at den danske økonomi har det godt viser trenden imidlertid, at danskerne ikke har lige så meget lyst til at søsætte nye virksomheder som i 2023: I årets første kvartal blev der oprettet 20 procent færre virksomheder end samme tid sidste år.
”Vi er ikke lige så interesserede i at starte nye virksomheder. Folk er i arbejde og har ikke den rette motivation til at tage en sådan risiko”, slutter Morten Kofoed-Larsen af.
Besøg Creditsafes newsroom her.
IDL