ESG skal være nemt for SMV’er
Dansk Erhverv giver inspiration til konkrete punkter, der kan hjælpe med ESG-rapporteringen.
Er din virksomhed en SMV, som skal levere ESG-data til større virksomheder? Eller er din virksomhed stor, og er du i tvivl om, hvilke krav du kan stille til små virksomheder?
CSRD er trådt i kraft for de største virksomheder, og arbejdet med bæredygtigheds-rapportering er nu nået til et nyt niveau. For de små og mellemstore virksomheder møder i stigende grad krav om at rapportere om bæredygtighed. Dansk Erhverv giver inspiration til konkrete punkter, der kan hjælpe med ESG-rapporteringen.
Det største pres for at levere ESG-data kommer fra andre virksomheder. Det fremgår af analysen Alle ombord 2023.
Som følge af de stigende krav til bæredygtighedsrapportering har EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) udviklet en række frivillige standarder og simple guides for SMV’er, som ikke er rapporteringspligtige, lyder det fra Dansk Erhverv.
Det er et skridt på vej mod at prioritere og levere den nødvendige data til kunder og leverandører i værdikæden, banker, myndigheder og andre interessenter.
Hvad kan din virksomhed gøre?
Standarderne inkluderer tre forskellige moduler, som virksomheden kan bruge som grundlag for jeres bæredygtighedsrapport. Modulerne omfatter følgende:
- Basic Module
- Narrative-Policies, Actions and Targets (PAT) Module
- Business Partners (BP) Module
Overblik over moduler
Basic Module kræver rapportering om generelle oplysninger B1 og B2 og grundlæggende målinger B3-B12. Den er målrettet mikrovirksomheder og udgør et minimumskrav for virksomheder. En væsentlighedsanalyse er ikke påkrævet. Basic Module er et godt udgangspunkt for din virksomhed til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering, der lever op til de krav, du kan blive mødt af fra dine kunder.
Narrative-Policies, Actions and Targets (PAT) Module definerer narrative oplysninger (N1-N5) i forhold til politikker, handlinger og mål, der skal rapporteres på udover B1-B12, hvis virksomheden har dem på plads. En væsentlighedsanalyse bliver en forudsætning for at offentliggøre, hvilke af de bæredygtighedsoplysninger, der er relevante for virksomhedens forretning.
Business Partner Module fastlægger datapunkter, der skal rapporteres udover B1-B12. Det er forventningen, at det bliver datakrav, som virksomheder kan møde fra långivere, investorer og kunder. En væsentlighedsanalyse er påkrævet for at offentliggøre, hvilke bæredygtighedsanliggender, der er relevante for virksomhedens forretning.