Danskerne tror ikke på det politiske system
Tænketanken INVI og Epinion har netop offentliggjort en analyse, der viser, at 82% af danskerne ikke tror på, at det politiske system kan skabe positive forandringer i fremtiden
Tænketanken INVI og Epinion har netop offentliggjort en analyse, der viser, at 82% af danskerne ikke tror på, at det politiske system kan skabe positive forandringer i fremtiden. Og danskernes mistillid er ikke ubegrundet, mener Nina Smith, der er formand for regeringens Reformkomission.
“Min egen erfaring fra Reformkommissionens arbejde er, at det både er svært for embedsmænd og politikere at finde løsningerne på komplekse problemer. Ligesom det kan være svært at få en forståelse for, bl.a. i medierne og hos politikerne, at vilde problemer ikke bare kan forklares og løses med få hurtige sætninger, overskrifter og snuptag,” forklarer Nina Smith.
De vilde problemer Nina Smith henviser til er de store politiske udfordringer som velfærdskrise, klimakrise og mistrivselskrisen blandt unge.
”Det bliver et demokratisk problem, at danskerne ikke har tillid til vores samfunds evne til at håndtere vilde problemer, og derfor er der behov for at gå nye veje, så danskerne kan få tilliden tilbage,” siger Nina Smith.
Hos Tænketanken INVI mener man, at det særligt skyldes én ting, at danskerne mangler tillid til det politiske system.
“Vi har bygget et meget komplekst samfund i de sidste årtier med regler der lapper over hinanden. Men vi har glemt at opdatere værktøjskassen til denne situation. Det politiske system er sjældent gearet til at løse samfundets vilde problemer. Tænk på de unge uden job og uddannelse, mistrivsel eller store dele af klimakrisen,” fortæller Tænketanken INVIs direktør Sigge Winther Nielsen.
Nyt værktøj skal måle vilde problemer
Med regeringens oprettelse af Ministerium for Grøn Trepart, ser Tænketanken INVI et væsentligt skridt i den rigtige retning mod at åbne for mulige løsningsmodeller til de vilde problemer.
“Ved at pulje alle de afgørende embedsmænd, der har relevant viden, under én hat, ét ministerium, så skal de slås mindre med hinanden. Det kan forhåbentligt give dem tid til at opsøge verden og gå i dialog med kommuner, fonde, virksomheder og civilsamfundet, så dem der står ved frontlinjen får en stemme i implementeringen af den grønne trepart eller andre vilde problemer,” forklarer Sigge Winther Nielsen.
Gennem det seneste år har Tænketanken INVI arbejdet på en ny model, der skal hjælpe beslutningstagere med at tackle de vilde problemer - Model for Vilde Problemer.
Modellen er en slags kompas, der er udviklet ved brugen af AI i et tæt samarbejde med et felt af førende samfundsforskere og praktikere fra hele landet. Modellen lanceres til en høring på Christiansborg den 13. september.