Danske virksomheder oplever svindel eller økonomisk kriminalitet

33 % af de danske virksomheder har været udsat for svindel eller anden økonomisk kriminalitet de seneste to år, og på globalt plan har 4 ud af 10 virksomheder oplevet svindel. Det viser PwC's Global Economic Crime and Fraud Survey 2024

Foto: 123RF.com

En ny undersøgelse fra PwC viser, at 41 % af virksomhederne globalt har været udsat for svindel eller økonomisk kriminalitet de seneste to år. Blandt danske virksomheder har 33 % oplevet svindel i samme periode. Selvom det er den laveste andel siden 2018, hvor knap halvdelen (49 %) var udsat for økonomisk kriminalitet, udgør forskellige former for økonomisk kriminalitet stadig en betydelig trussel, viser PwC's Global Economic Crime and Fraud Survey 2024.

“Det kan være yderst bekosteligt at blive udsat for økonomisk kriminalitet eller bedrageri. Udover de økonomiske tab, der kan være på flere millioner, kan virksomheder også risikere at lide tab på deres brand, tabe markedsandele eller internt få medarbejdere med reduceret arbejdsmoral,” siger Trine Vestengen Hopkins, leder af PwC's Risk Assurance, og fortsætter:

“Det er positivt at se, hvordan andelen af virksomheder, som har været udsat for svindel eller økonomisk kriminalitet, er faldet over de seneste seks år. Virksomhederne har øget deres investeringer i forebyggende foranstaltninger, forbedret intern kontrol og har et større fokus på risikostyring. Det er dog nødvendigt, at virksomheder gør endnu mere, da truslen fortsat vokser, og svindlere løbende udvikler nye metoder til at omgå sikkerhedsforanstaltninger."

Økonomisk kriminalitet tager mange former

Antallet af virksomheder, der har været udsat for forskellige former for økonomisk kriminalitet, herunder kundesvig (39 %), cyberkriminalitet (44 %) og berigelseskriminalitet på arbejdspladsen (29 %), viser hvor varieret trusselsbilledet er og understreger behovet for en holistisk tilgang til risikostyring.

“Virksomhedernes øgede digitalisering og brug af online platforme forøger risikoen for cyberkriminalitet, men det er lige så vigtigt at være opmærksom på andre former for økonomisk kriminalitet. En integreret tilgang til sikkerhed, der omfatter både digitale og traditionelle metoder, er afgørende,” siger Trine Vestengen Hopkins, og fortsætter:

“Det er vigtigt, at virksomheder i højere grad fokuserer på due diligence-processer, både ved ansættelse af nye medarbejdere og ved indgåelse af aftaler med nye kunder, leverandører og tredjeparter generelt. At vide hvem man arbejder med, og sikre, at deres etiske kompas stemmer overens med virksomhedens, kan reducere risikoen for svindel. Forandringer i adfærd eller økonomiske forhold kan være tidlige indikatorer på potentiel svindel, og med robuste systemer kan virksomheder hurtigt reagere på mistænkelig aktivitet,” siger Trine Vestengen Hopkins.

Øget regulering og nye direktiver

Ifølge PwC's Global Economic Crime and Fraud Survey 2024 har 59 % af virksomhederne gennemført en besvigelses-risikovurdering inden for de sidste 12 måneder, 12 % har en risikovurdering planlagt, og hele 20 % har ikke gennemført en risikovurdering de sidste 12 måneder.

“Det er positivt, at en relativt stor del af virksomhederne tager proaktive skridt til at identificere og håndtere risici for besvigelser igennem regelmæssige risikovurderinger. Men det er bekymrende, at 20 % af virksomhederne ikke har foretaget en risikovurdering inden for det sidste år,” siger Trine Vestengen Hopkins og afslutter:

“I lande som Holland, Storbritannien og Grønland er virksomheder allerede pålagt krav om at selskaberne aktivt arbejder med besvigelsesrisici, hvilket afspejler et stigende behov for kontrol og øget regulering. Vi forventer flere myndighedskrav og større forventninger fra interessenter om indsigt i, hvordan virksomheder arbejder med deres fraud management. Med EU's nye direktiv om greenwashing er der yderligere fokus på transparens og ansvarlighed, hvilket gør det endnu vigtigere for virksomheder at have robuste systemer og processer på plads. En systematisk tilgang til risikostyring er afgørende for at beskytte virksomheden mod potentielle trusler og minimere økonomiske tab.”

Om undersøgelsen

I alt har 2.446 respondenter fra 63 lande, herunder Danmark med 39 respondenter, deltaget i undersøgelsen, der giver indsigt i økonomisk kriminalitet og besvigelser, herunder bl.a. trusler, risikovurderinger, forebyggende foranstaltninger og konsekvenser for virksomheder.

Formex

Sponseret

Kreativitet og bæredygtighed i fokus på Formex i januar

Formland

Sponseret

Speak Up!

Relateret indhold

14.01.2025Designbase.dk

Flere unge kan nu få deres første arbejde

13.01.2025Designbase.dk

Ny lov muliggør equity crowdfunding

09.01.2025Designbase.dk

Så mange danske virksomheder gik konkurs i 2024

08.01.2025Designbase.dk

Antallet af butikstyverier stiger

07.01.2025Designbase.dk

Positiv ledelsesadfærd kan mindske risikoen for depression og angst

06.01.2025Designbase.dk

Danskerne bekymrer sig for miljø og klima, når de handler på Temu

03.01.2025Designbase.dk

Fuldt fokus på EU’s konkurrenceevne

30.12.2024Designbase.dk

Dansk Erhvervs cheføkonom: Dét vil få økonomisk betydning for danske virksomheder i 2025

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023