Bordets usynlige gæst skal løftes
Bestik er borddækningens usynlige gæst. Vi ser dugen, blomsterne, tallerkenerne og glassene, men bestikket lægger man først mærke til, når man sidder med maden – og ikke mindst hvis det ikke fungerer. Men nu vil Gense løfte bestikket ud af anonymitetens skygge. Med udgangspunkt i bestikkets detaljer har Monica Förster skabt en vase, en karaffel, et fad og en lysestage. Og med det ses et helt nyt Gense.
”Bestikket er ikke det, man i første omgang lægger mærke til ved en borddækning. Samtidig er der mange konventioner omkring, hvordan bestik skal være. Det skal være funktionelt funderet, og der er rigtig mange elementer, man ikke reflekterer over, som bare skal være i orden, og som man i øvrigt ikke lægger mærke til, før man sidder ved spisebordet. Men når det er sagt, så er der så mange detaljer i bestik, som vi godt kunne tænke os at få løftet op på bordet”. Det fortæller Camilla Christensen, der er indkøbs-/produktudviklingschef/Head of Product Development & Purchase hos F&H.
Og med udgangspunkt i det, har man netop lanceret en ny produktkategori designet af den internationalt anerkendte og prisvindende svenske designer Monica Förster som en udvidelse af Genses populære Dorotea-serie.
”I kollektionen arbejder Monica Förster med mellemrunsformer. Den form ved siden af produktet, der er lige så spændende som selve produktet. Bestik ligger naturligt nok fladt på bordet med gaflen til venstre og kniven til højre. Men de nye elementer får man mere spillerum og liv, og man kan indtage hele bordet ved at fange formerne i bestikket og transformere dem til lysestager, vaserne med mere”, fortæller Camilla Christensen, og forklarer videre: ”Så skeens form forstørres. Den får et nyt liv og en anden detaljegrad, når den indtager pladsen på bordet i form af et fad”.
”Dorotea-bestikket skaber interessante former i afstanden mellem delene, hvilket var udgangspunktet for den udvidede kollektion", fortæller Monica Förster.
Camilla fortæller, at Gense tog fat i Monica Förster for at hun kunne bygge videre på sit Dorotea-design.
”Og hun var frisk på at tænke videre i Dorotea, og fik frie hænder til det”.
Lige nu er der lanceret en lysestage, vaser, et fad og en karaffel fremstillet af keramik og genanvendt rustfrit stål, men Camilla fortæller, at planen er, at serien skal udbygges yderligere med nye farver, former og produkttyper.
”Men vi har valgt at holde os til bordet”.
Nordisk design og genbrug
Gense har været et symbol på robuste materialer, stilfuldt design og fremragende funktionalitet i mere end et århundrede. Passionen for den tidløse nordiske stil er også tydelig i den nye serie.
Monica Förster blev inspireret af landskabet omkring den lille landsby Dorotea, hvor hun voksede op. Bjergene og dalenes bugtede linjer afspejles i designets bløde, organiske former. Keramikkens silkebløde overflade i blå, violet, grøn og gul afspejler nordlyset.
"Jeg blev inspireret af istidslandskaber, der er blevet formet gennem årtusinder og har efterladt bløde, flydende silhuetter over bjergryggene i det nordlige Sverige, hvor jeg voksede op," forklarer Monica.
Dorotea-kollektionen er et godt eksempel på, hvordan samarbejde mellem designer og producent kan flytte bjerge inden for produktionsteknologien og bæredygtighedsindsatsen. Serien er fremstillet af 91% genanvendt rustfrit stål, mens emballagen er fremstillet af genanvendt FSC-certificeret papir trykt med sojablæk.
De diskrete, organiske former i Genses Dorotea-kollektion forener formsprog med produktionsteknologi og bæredygtighed. I kombination med keramikkens farverige samspil ser Doroteas rene linjer i rustfrit stål yderst stilfulde ud.
Gense i en nyere tidsregning
Tanken med kollektionsudvidelsen er over en bred kam at få tydeliggjort, hvad det er for et DNA, Gense bygger på, og fremadrettet at arbejde videre på brandessensen ”Designed to make you proud”, fortæller Camilla Christensen. ”Der skal skabes en identitet i brandet, og det kræver flere modige valg end bare at lancere en ny gaffel”.
Målet er at skabe et helt nyt Gense. ”Grundpillerne vil stadig stå; det rustfri stål og sølvet vil også fremadrettet være et bærende element, og det handler fortsat om håndværket og traditionerne, selv om der er områder, hvor vi kan tilføje andre materialer eller ny kategori. Men vi vil stadig bevæge os på bordet, i dagligstuen eller i køkkenet; steder, hvor der er en naturlig reference til bestikket.
Det visuelle understreger rejsen
De nye produkter i Dorotea-serien er et skridt på vejen i den retning F&H gerne vil gå med Gense, og det understreges af den nye visuelle identitet, hvor man har fundet ind til kernen i produkterne ved at tage detaljebilleder helt tæt på.
”Vi har zoomet ind på alle detaljer i bestikket. Dem, man ikke altid ser, når man griber en gaffel, men som øjnene fanger, når man går på opdagelse i designet”.
Og Camilla glæder sig til at Gense-produktpaletten bliver udbygget.
”Bestik har altid været en tricky størrelse. Rustfrit stål er et materiale, der ikke forgår. Både forhandlerne og forbrugerne tænker mere traditionelt, når det gælder bestik, og som forbruger skifter man hurtigere sine tallerkener og kopper ud, end man skifter sit bestik ud. Det ikke noget galt i, men det ligger i vores opgave, at vi også i fremtiden gerne vil være relevante”, forklarer Camilla Christensen.
Til at supplere Dorotea-serien, har Gense netop lanceret en ny bestikserie ”Still” i samarbejde med Frantzén Projects til Studio og den svenske Michaelin-kok Bjørn Frantzén. Bestikket blev designet til hans nyåbnede restaurant på toppen af Harrods i London og er nu ude i bred distribution.
”Og dermed øget det vores styrke, nemlig den brede palet vi har af bestik fra det moderne til det romantiske og over ydrenumrene som steakbestik, sovseske og saltgaffel”, slutter Camilla Christensen.
Om Gense
Bestik er borddækningens usynlige gæst. Vi ser dugen, blomsterne, tallerkenerne og glassene, men bestikket lægger man først mærke til, når man sidder med maden – og ikke mindst hvis det ikke fungerer. Men nu vil Gense løfte bestikket ud af anonymitetens skygge. Med udgangspunkt i bestikkets detaljer har Monica Förster skabt en vase, en karaffel, et fad og en lysestage. Og med det ses et helt nyt Gense.