Balancen i designet
Thomas Holst Madsen står bag designet af Darøs nyeste skud på stammen, Bell+, der netop har modtaget en Design Plus Award. For Thomas er enkelheden, funktionaliteten og ikke mindst balancen vigtige elementer.
Når jeg ser godt design eller selv har designet noget, der fungerer handler det om, at det er let aflæseligt. At det ikke er noget, jeg skal afkode, men som er lige til. Det fortæller industriel designer Thomas Holst Madsen, der står bag Darøs nyeste lampe Bell+, der netop har modtaget en Design Plus Award.
For Thomas Holst Madsen har det netop været essensen i designet, der har været i fokus på Bell+.
Jeg har igennem hele designprocessen tænkt, hvad kan jeg forenkle og simplificere og gøre mere lækkert i forhold til andre lamper?, forklarer han. Resultatet blev lampen, hvor ophænget er en enkelt pind et punkt, hvor der udvikler sig en balance omkring.
Med en pind igennem skærmen kan balancen forskydes, så lampen hænger skævt, og det var en feature, jeg arbejdede videre med.
I Thomas oprindelige design havde Bell+ en træpind som ophæng, men hos Darø foreslog man en aluminiumspind som alternativ.
Og det er netop et perfekt eksempel på det fantastiske samarbejde, vi har haft. De kunne forestille sig den med aluminumspind. Det kunne jeg ikke lige med det samme. Men da vi gjorde det, blev resultatet alle tiders, og når forbrugeren i dag køber lampen, er der både en aluminiumspind og en træpind med til ophænget, forklarer Thomas Holst Madsen, der rigtig godt kan lide ideen om, at kunden selv vælger.
Ud over enkeltheden har det for mig også handlet om at gøre de konstruktive elementer til en æstetisk del af lampen. For reelt er det ikke andet end en ledning med fatning og skærm. Så hvor andre lamper bliver meget tekniske og konstruktivt svære, valgte jeg at gøre konstruktion til en del af det grafiske og let genkendelige design.
<p>Det er selvfølgelig altid dejligt at have skabt noget prisværdigt, men samtidig er det et blåt stempel for Darø på det internationale marked.</p>
Thomas Holst Madsen
Lyset skal fungere
Lyset skal fungere, men samtidig skal der være spil og spænding i lyset. Det er et must for Thomas Holst Madsen og Darø, der har skabt belysning siden 1969.
Primært har Darø ageret på det skandinaviske marked, men med samarbejdet med Thomas Holst Thomsen har man taget skridtet ind på det internationale marked. Derfor var det også en stor cadeau, da man på messen Light & Building i Frankfurt vandt Design Plus Award for netop Bell+.
Det er selvfølgelig altid dejligt at have skabt noget prisværdigt, men samtidig er det et blåt stempel for Darø på det internationale marked, lyder det fra Thomas Holst Madsen.
Han blev uddannet fra Arkitektskolen Aarhus, Institut for Design, i 2008. Siden 2011 har Thomas Holst Madsen haft sit eget designfirma, ModellerBox, hvor han har løst en lang række forskelligartede opgaver for både B2B og B2C markederne, bl.a. eletronik, ligesom han har arbejdet med udviklingen af scenebelysning.
Da jeg kom i kontakt med Darø, var der kemi fra begyndelsen. Samtidig stod de over for et generationsskifte og en profilering på det internationale marked, og arbejdet med Bell+ blev en del af bestræbelserne på at nå det mål.
Tidligere har strategien været, at man profilerede designet frem for designerne. Fremover er planen, at såvel designet som designeren bag skal profileres.
Det skulle jeg lige vænne mig til, fordi designet også for mig, er det vigtigste, men netop når man går ud internationalt, handler det i høj grad også om at understøtte såvel den brandmæssige som den strategiske værdi og dermed også designeren, siger Thomas med et smil.
Samarbejdet udbygges
Da Darø og Thomas Holst Madsen indledte samarbejdet opstod der hurtigt en række ideer og masser af bud på retninger, man kunne gå i. Bell+ blev valgt som det første projekt, men flere af de øvrige ideer har et godt potentiale, og planen er, at samarbejdet skal udbygges i tiden fremover.
Lige nu har vi dog travlt med at få Bell+ ud over rampen, lyder det fra Thomas Holst Madsen, og han roser samarbejdet med Darø, som han kalder super professionelle og med masser af erfaringer, man kan trække på. Han slutter af med at fastslå, at med samarbejdet med Darø er hans drøm om at skabe belysning til det kommercielle marked gået i opfyldelse.
Når man får muligheden for det, så er det jo helt fantastisk, også selv om det var med ærefrygt, han gik til opgaven.
Der er mange store designere og møbelarkitekter, der har designet lamper, og hvordan måler man sig med dem? Det har været en udfordring. Men jeg synes faktisk, at vi i fællesskab har klaret det meget godt.