Antallet af butikstyverier stiger
Detailhandlen plages af en bekymrende stigning i antallet af butikstyverier. I 2023 blev der anmeldt rekordmange butikstyverier, og udviklingen fortsatte den forkerte vej i 2024.
En ny undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at 8 ud af 10 virksomheder har oplevet en stigning af butikstyverier de senere år, og samtidig viser tal fra Danmarks Statistik, at udviklingen i anmeldte butikstyverier er steget markant inden for de seneste år. Alene i 2023 blev der anmeldt 25 pct. flere butikstyverier sammenlignet med året før og 50 pct. flere end i 2019. Foreløbige tal for 2024 viser at antallet af butikstyverier steg igen i 2024 med mellem 10 og 15%.
Den udvikling ses også blandt Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder. Blandt detailhandelsvirksomheder inden for dagligvarer har 80 pct. oplevet flere butikstyverier inden for de senere år. Kun 12 pct. af virksomhederne har oplevet et uændret antal butikstyverier.
60 pct. af detailhandelsvirksomhederne var udsat for butikstyveri i 2023. Det gælder 64 pct. af detailhandelsvirksomhederne inden for dagligvarer. Andelen er lidt lavere for dem, som sælger udvalgsvarer. Her var 59 pct. udsat for butikstyverier i 2023.
Blandt virksomheder, der primært beskæftiger sig med udvalgsvarer, er det 69 pct., som har oplevet en stigning i antallet af butikstyverier – 38 pct. har oplevet markant flere butikstyverier, mens 32 pct. har oplevet lidt flere butikstyverier. Knap hver fjerde virksomhed har oplevet et uændret antal butikstyverier
”Både Danmarks Statistik og Dansk Erhvervs tal viser, at problemet ikke bare er stort, men også stigende. Det er meget bekymrende. Det kan skabe utryghed for personalet, og det har store omkostninger for butikkerne. Samtidig har den stigende mængde tyverier også konsekvenser for forbrugerne både i form af højere priser, og at der er varer, der helt udgår af sortimentet - alene for at forebygge tyverier,” siger fagchef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv Henrik Lundgaard Sedenmark.
Opgiver at anmelde
Samtidig viser Dansk Erhvervs analyse, at 57 procent af virksomhederne har undladt at anmelde butikstyveri, fordi de ikke troede på, at de ville få noget ud af det. Og 49 procent mener ikke, at politiet har ressourcer til at prioritere anmeldelserne. Dansk Erhverv efterlyser på den baggrund handling fra politi og beslutningstagere.
”Det er klart, at når det kun går denne vej med antallet af butikstyverier, så er der behov for at gøre noget. Butikkerne tager selv forskellige skridt for at minimere risikoen for tyveri, men der er også behov for, at politi og myndigheder reagerer på den her udvikling. Og desværre oplever detailhandlen ikke, at det er område, der prioriteres. Derfor bliver vi også nødt til at komme med et opråb både til politi og beslutningstagere om at sætte ind, så problemet ikke fortsætter med at løbe løbsk. I Dansk Erhverv ser vi for eksempel gerne, at politiet ikke blot udsteder bøder til butikstyvene, men også går aktivt ind i forebyggelsen af butikstyverier,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark.