Æstetik og funktion forenes i udekøkkenet
Udekøkkener bliver mere og mere populære, og hvor det tidligere kun handlede om funktionen, spiller æstetikken i dag i høj grad en rolle. De modulære udekøkkener giver mulighed for at tilpasse køkkenet perfekt. Samtidig har både teknologien og det cirkulære noget at skulle have sagt i trenden.
Udendørs madlavning er en klar trend blandt danskerne, og flere og flere investerer i et udekøkken, hvor man kan skylle, rense, hakke og snitte og lægge ingredienserne direkte på grillen, så man undgår at skulle løbe frem og tilbage til hjemmets køkken. Samtidig er der et øget fokus på æstetikken. Det betyder, at der i stigende grad integreres hyggelig belysning og flotte detaljer i de nye udekøkkener. Men husk: Funktionen kommer stadig i første række.
Netop fordi populariteten er stigende, er der også kommet mange nye, spændende udekøkkener på markedet. Der arbejdes med innovative køkkenløsninger, brugen af bæredygtige materialer, integration af smart teknologi og modulære køkkenopbygninger.
”Et udekøkken skal være en god funktionel arbejdsstation, hvor du kan tilberede mad udenfor. Det skal have et godt arbejdsbord, en vask med vand og afløb samt et blus, for at være et velfungerende udekøkken”, lyder det fra Bolius, der lister kravene til et udekøkken sådan:
I et udekøkken har man typisk brug for:
- Et arbejdsbord til madlavning
- En vask med vandhane og afløb
- Et blus
Derudover kan det være rigtig rart at have:
- Opbevaringsplads til krydderier og andre småting
- Overdækning af udekøkkenet
- En stikkontakt
Men samtidig betyder æstetik og komfort rigtig meget, for ude som inde skal der være styr på stilen.
De modulære køkkener er klart i fokus, fordi de gør det muligt at tilpasse og kombinere modulerne, så de passer perfekt til formålet, og ikke mindst så de passer perfekt i det område, der er sat af til havens udekøkken. Modulerne kan bestå af en vask, et køkkenbordselement, hylder og grill med mere, der matcher hinanden og uderummet.
Der ses også en stigende tendens til brug af bæredygtige materialer; genbrugstræ, genbrugsmetal og sten. Men der ses også en tendens til, at man integrerer grønne løsninger i sit udekøkken. Det kan være opsamlingssystemer til regnvand eller et lille solcelleanlæg, der kan generere energi til udekøkkenets elektriske apparater.
Ny teknologi gør, at man via sin Smartphone kan styre temperaturen meget præcist.
Så når alt kommer til alt, handler det om kombinationen af hygge, æstetik og funktion, når der skal skabes et sted, hvor maden kan tilberedes under åben himmel hele sommeren igennem.