28.09.2015  |  Interior  |  Brugskunst

Verdensberømt ikon fylder 100 år

Indhold fra partner Hvad er dette?

Og i den anledning lanceres en række fantastiske jubilæumsprodukter, der hylder den ikoniske designer, Tapio Wirkkala, som er en international, anerkendt kunstner og en stor skikkelse i Iittalas historie – og i finsk design generelt.

Tapio Wirkkala (1915-1985) var og er en international, anerkendt designer af hans tid, og hans designs varierede fra glas og skulpturer til pengesedler og grafik. Wirkkala betragtes som en af de ledende skikkelser i moderne, finsk kunstindustri, og han tilbragte en stor del af sin karriere med at arbejde med glas til Iittala.       

Jubilæumsprodukter til ære for Wirkkala               
Iittala ærer hundredeåret for Wirkkala ved at fremhæve nogle af de velkendte hverdagsobjekter, som Wirkkala har designet gennem tiden – såvel som nogle af de mere sjældne objekter fra hans hånd.
I 1958 designede Wirkkala Ovalis-vasen for Iittala som et bidrag til blomstrende glastrend i disse år. I forbindelse med 100 året lancerer Iittala vasen i en speciel-edition, der kommer i to størrelser. Den mundblæste vase er graveret i anledningen og vil, ligesom flaskerne, kun være tilgængelig i 2015.
Wirkkalas mundblæste flasker vil også vende tilbage i Iittala-sortimentet i form af en nummereret serie. Flaskerne blev oprindeligt lavet mellem 1959 og 1968. De vil blive nummereret fra 1 til 2015 i – og kommer i to størrelser og fire forskellige farver: mosgrøn, kobber, turkis og grå. De elegante flasker gør sig smukt som interiørelementer, karafler og vaser.

Wirkkala & Iittala     
Tapio Wirkkala var kendt for at mestre mange forskellige materialer, men især glas havde en helt særlig betydning i hans arbejde - ligesom Wirkkala havde en helt særlig betydning for Iittala. I løbet af sin karriere skabte denne unikke, talentfulde og enormt produktive kunstner mere end 400 glasobjekter for Iittala. Et imponerende samarbejde, der strakte sig over hele fire årtier – helt frem til hans død i 1985. De mange års samarbejde har i den grad gjort Wirkkala til en stor figur i Iittalas renommé - og finsk design generelt.
Wirkkala fik sit internationale gennembrud som glasdesigner på Triennale i Milano, hvor han modtog tre guldmedaljer i 1951 – efterfulgt af yderligere tre i 1954. Og hans arbejde er en del af en lang række internationale samlinger – herunder Museum of Modern Art, Metropolitan Museum og Victoria & Albert Museum i London. Og så har han i mange år været kunstnerisk leder på University of Arts and Design i Helsinki.
Med Iittalas glasekspertise som bagland var Wirkkala særdeles indflydelsesrig. Han og samtidige kunstnere ændrede tilgangen til glas som materiale og influerede folket, der begyndte at værdsætte glassets egenskaber gennem de nye brugsfunktioner.            
Wirkkala begyndte sit arbejde med Iittala i 1946, da han vandt førstepræmien i en Karhula-Iittala designkonkurrence. Herefter blev de første frø sået til et samarbejde med Wirkkala - og Kaj Franck, der også havde vundet en pris i konkurrencen.

               
 

Mere fra Fiskars Denmark A/S

Fiskars er et førende brand af funktionelle, brugervenlige og holdbare designløsninger af håndværktøj med mere. Fiskars’ produkter udspringer af ægte inspiration og er designet til at løse opgaven på den mest ubesværede og intuitive måde.Fiskars blev grundlagt i 1649 og er den ældste virksomhed i Finland. Vi har arbejdet med redskaber, skæreforarbejdning og opgaver i stål lige siden, vi begyndte f…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere