Seks Finalister Nomineret til Formex Sustainability Award 2025
Seks stærke kandidater er blevet nomineret til Formex Sustainability Award 2025.
Det er tredje år i træk, at udstillende virksomheder har haft mulighed for at indsende deres produkter til konkurrencen, hvor juryens vinder vil blive afsløret under messen i januar.
Formex Sustainability Award blev etableret i 2023 som et initiativ til at fremme bæredygtig udvikling i interiørbranchen og sætte fokus på forbilledlige tiltag. Prisen fungerer som en konkurrence, hvor Formex’ jury vurderer de indsendte forslag, vælger nominerede og til sidst udpeger en vinder.
En jury med fokus på bæredygtighed
Årets jury består af formand Maria Soxbo, journalist og medstifter af Klimatklubben, Malin Jensen, interiørdesigner, Maria Lagerman, specialist i cirkulære forretningsmodeller, Emma Olbers, designer, og Daniel Svahn, designer og indretningsarkitekt.
"De nominerede i år repræsenterer seks stærke bidrag med imponerende niveauer af genanvendelse og ressourceeffektivitet. Det var let at nominere, men udfordrende at vælge en vinder. Siden første prisuddeling har vi kunnet se en tydelig tendens til stadig mere gennemtænkte forslag ned til mindste detalje," fortæller Maria Soxbo.
Vinderen annonceres på Formex i januar 2025, hvor de seks nominerede bidrag bliver udstillet. Vanen tro modtager vinderen en unik glasstatuette designet af Marie-Louise Hellgren og modtager desuden ti kvadratmeter gratis udstillingsplads ved næste Formex.
"Vi ved, at bæredygtighed er et emne, der engagerer mange af vores udstillere, og som efterhånden er blevet en naturlig del af alles tankegang. Vi ønsker at opmuntre vores udstillere til at tænke bæredygtigt og samtidig være en platform, hvor gode eksempler fra branchen kan deles og inspirere andre," siger Sonja Björk Ebert, projektleder for Formex.
Årets nominerede
Light Arch – GAZ.T Wood & Art: En tidløs lysbue produceret i lille skala – blot tyve fremstilles årligt. Buen er fremstillet af overskydende birkefinér fra en fabrik i Ödeshög, mens hestene er lavet af ubrugelige stykker birk fældet af en arborist i Göteborg-området. Hestenes former skabes med en CNC-fræser, detaljer snittes i hånden, og rester af træet forvandles til smykker. Lysbuen behandles med voks, og eventuelle beskadigede dele kan udskiftes. Produktionen drives af vedvarende energi, primært solenergi. Designet er inspireret af grundlæggerens bedstefars håndlavede lysestage.
Clog Fårö – Hol Studio/Träskofabriken: Overskydende fåreskind fra Stockholms Stadsmission og kasserede cykel- og motocrossdæk danner grundlaget for Hol Studios Fårö-træsko. Bunden er lavet af nøje udvalgt træ fra studiets egen skov og forstærket med rester og tredje sortering af vegetabilsk garvet spaltlæder fra Tärnsjö Garveris møbelindustri. Holgårdens produktion i lille skala i Siljansnäs prioriterer genbrug, og kunderne kan altid få deres sko repareret for at forlænge levetiden.
Bread Bag Bento of Beeswax – oWaster: En kemikaliefri brødpose fremstillet af genbrugte bomuldslagner imprægneret med bivoks fra lokale, økologiske biavlere og farvet med løgskaller. Håndlavet i Järna med alle trin baseret på lokale, økologiske og fossilfri ressourcer. Bivoksens naturligt antibakterielle egenskaber holder brødet friskt længere, og overfladen kan genopfriskes over tid. Posen er et bæredygtigt alternativ til engangsplastikposer og reducerer affald ved at genanvende kasserede tekstiler. Alle komponenter, inklusive tråd af økologisk bomuld, er komposterbare.
Husholdningessæbe Skina – Tvåla & Tvaga: Tvåla & Tvagas husholdningssæbe, fremstillet af forædlede økologiske olier, tjener flere formål: opvask, tøjvask og rengøring, uden at skade vandmiljøer. Sæben sparer ressourcer ved at erstatte flydende produkter og eliminere behovet for plastikflasker. I fast form transporteres ingen unødvendig væske, og emballagen, lavet af genbrugspapir, kan sorteres og genanvendes. Sæben er håndlavet i Tvåla & Tvagas sæbeværksted i Göteborg.
Lys af genanvendt stearin – Time to Candle: Lys støbt af 100 % genanvendt stearin, indsamlet fra lysrester fra restauranter, hvor væger genbruges, når det er muligt. En lille produktion, hvor månedlige indsamlinger foretages med elbil. Lysrester af andre materialer doneres til beskyttede værksteder, der laver optændingsblokke af dem. Inspireret af grundlæggerens bedstemødre, der begge genbrugte kirke-lysrester til at lave nye lys.
Plantevander – Plantstraws: En elegant selvvandingsløsning til potteplanter, der kombinerer naturens kapillærvirkning med moderne design og funktionalitet. Vand trækkes fra en beholder via en genanvendt bomuldssnor gennem et metalrør og ind i jorden. Den lille produktion foregår i Småland, og metalrørene fremstilles af en blanding af produktionsrester, genbrugsmetal og en lille mængde primæraluminium. Form, funktion og gennemtænkt produktion mødes i elegant harmoni.
Formex finder sted i Stockholmsmässan d. 17.-19. januar 2025.