SCANPAN har genopfundet stegepanden

Hvad sker der, når man sætter teknikere og håndværkere, der har arbejdet med udvikling af kogegrej i generationer, sammen og giver dem frie hænder til at nytænke alt fra overflader, design, ergonomi og funktion – og masser af tid?

Kogegrej. Gentænkt. TechnIQ: ny kogegrejsserie fra SCANPAN.

05.02.2019

Sponseret

Scanpan

SCANPAN har i en årrække været anerkendt for en kompromisløs tilgang til kvalitet, design og bæredygtighed, når det gælder stege- og kogegrej. De håndstøbte og danskproducerede pander og gryder i genbrugsaluminium er verden over anerkendt af både forbrugere og professionelle kokke.

Dybt i den familieejede virksomheds DNA ligger der imidlertid også en konstant stræben efter at forbedre selv de bedste løsninger, og det var på den baggrund, at SCANPAN for tre år siden sammensatte en gruppe af udviklere, teknikere og håndværkere. Sammen fik de helt frie rammer til at genopfinde kogegrejet, som vi kender det i dag. Og SCANPAN løfter nu sløret for de første, konkrete resultater af dette arbejde: Et helt nyt univers – Crafted by Chefs – med foreløbig en ny serie: TechnIQ.

Crafted by Chefs

Erfaringerne fra det professionelle køkken og chefkokkenes passion for gastronomi blev hurtigt et dogme for udviklingsgruppen. Og det var derfor naturligt at navngive det nye univers: Crafted by Chefs.

Gruppen af udviklere dykkede ned i tilberedningsmetoder og arbejdsprocesser og analyserede fordele og ulemper ved eksisterende kogegrej. Udviklingsarbejdet blev derfor også betydeligt mere komplekst end normalt, og der har været afsat tid til test og afprøvninger af et utal af prototyper undervejs.

Den første serie i Crafted by Chefs-universet er TechnIQ. En serie, der er født med ambitionen om at møde alle de krav en professionel kok har til sit vigtigste værktøj. TechnIQ-serien er kendetegnet ved et helt nyt design, nye overflader, gentænkt geometri og vinkler. Og så den nye nonstick-belægning, Stratanium+, som i sig selv er revolutionerende.

Det er almindeligt kendt, at stegepander og gryder i de professionelle køkkener bliver brugt og behandlet så intensivt, at selv de stærkeste nonstick-belægninger begynder at vise tegn på slitage relativt hurtigt. Også selv om holdbarheden er årelang i et almindeligt hverdagskøkken. Samtidig stiller det professionelle køkkenpersonale store krav til redskabernes ergonomi, funktioner og design.

For udviklerne hos SCANPAN var det derfor naturligt at involvere nogle af verdens dygtigste kokke, da Stratanium+ belægningen skulle testes. Kokke for hvem kompromisser ikke er en mulighed i deres køkken. Her skal der leveres 100 procent hver aften. Blandt de kokke, der deltog i SCANPANs test, var René Stenholt (DK), Thomas Sjögren (S), Tommy Friis (DK) og Ronny Emborg (NY). Alle gourmetkokke med en stærk passion for det perfekte måltid.

Oplevelsen af en helt ny – og ru – overflade

Ambitionen var fra begyndelsen at udvikle en helt ny serie kogegrej, som ville forandre oplevelsen og anvendelsen af både nonstick-belægninger og selve kogegrejet. Derfor fik gruppen helt frie rammer til sit arbejde.

Inspirationen til den nye Stratanium+ belægning kommer blandt andet fra naturens verden, hvor ru overflader har vist sin uovertrufne styrke og lange levetid. For eksempel på skildpaddens skjold eller krokodillens hud, der er fyldt med fordybninger. Derfor vil man også opleve, at overfladen på stegepander med Stratanium+ belægning har en mere ru overflade end den traditionelle nonstick-pande.

Det kostede SCANPANs tekniske specialister et utal af forsøg og tests før formlen til den nye belægning var på plads. Teknologisk er der udnyttet helt ny viden om materialesammensætninger. Og det er på den baggrund, at SCANPAN – 32 år efter at virksomheden fik sit første patent på en nonstick-belægning – nu kan introducere en helt ny generation af nonstick-belægninger: Stratanium+.

Med en grundlæggende ny teknologi er det lykkedes at skabe en overflade, som overgår alle tidligere, når det gælder hårdhed og dermed styrke og holdbarhed og som samtidig har en perfekt slipevne og er exceptionelt nem at rengøre.

Du kan høre de gode stegeegenskaber

Ambitionerne for SCANPANs udviklingsteam rakte dog længere end til de objektivt målbare forbedringer af styrke og slipevne. Den nye overflade skulle også bidrage til bedre stegeegenskaber.

Derfor fik udviklingsgruppens chefkokke opgaven at beskrive, analysere og specificere, hvad der kendetegner de bedste stegeegenskaber. Her var det særligt kontakten og slipevnen mellem overflade og råvarer og den perfekte stegeskorpe, der blev fremhævet.

Stegeegenskaberne blev testet igen og igen af de tilknyttede chefkokke, der løbende kom tilbage med evalueringer og forbedringsforslag. Og anmeldelserne af den nye Stratanium+ belægning er entydige: Det er lykkedes at forene den forbedrede slipevne med stegeegenskaber, der møder kokkenes højeste krav.

Den ru overflade danner under brug en række mikro-hulrum, som forbedrer stegeegenskaberne. Billedligt talt som den klassiske, rillede, grillpande. Under stegning på Stratanium+ er lyden derfor også anderledes ’sprød’ og ’knitrende’ sammenholdt med en traditionel nonstick-belægning.

Vigtigst af alt er chefkokkenes begejstring for den stegeskorpe og helt særlige bruning, som dannes, når man steger på Stratanium+. En unik egenskab, der fremhæver smagstoner og -nuancer, som normalt er svære at få frem på en traditionel nonstick-pande.

Ergonomien tæller

Som et led i udviklingsarbejdet af den nye serie – TechnIQ – fik SCANPANs designere frie hænder til at nytænke kogegrejets form. Med fokus på en forbedret ergonomi og optimale brugsegenskaber blev mange traditionelle tilgange til designet udfordret.

Hvor høj skal kanten være på stegepanden? Hvor langt skal grebet være? Hvad med vinklen på håndtag og sider? Og mange flere spørgsmål blev besvaret gennem det omfattende, analytiske og praktiske udviklingsforløb.

Resultatet en serie med et helt nyt udtryk, som uden sammenligning tilgodeser og forener kravene til optimal ergonomi med kunsten at tilberede det perfekte måltid:

  • Bistro Sauteusens høje, rundede sider gør det nemt at røre og piske uden at spilde.
  • Square Bradepandens multifunktionelle egenskaber til at stege, simre og bage.
  • Stegepandens lave, vinklede sider gør det nemmere at vende råvarerne og hjælper med at lede damp væk, så maden steger og ikke koger
  • Ekstra lange og afbalancerede håndtag gør det nemmere at holde og håndtere panderne.
  • Den nye Windsor Kasserolle med høje, skrå sider har en stor overflade, så væsken reducerer hurtigt, og der er god plads til at røre og piske. 

Design, funktionalitet og kvalitet i TechnIQ-serien afspejler på alle måder, at der både har været chefkokke, teknikere og designere involveret i udviklingsprocessen.

Bæredygtig produktion i Danmark

TechnIQ-seriens stege- og kogegrej med Stratanium+ bliver produceret på SCANPANs fabrik i Danmark. Og akkurat som SCANPANs øvrige stegepander bliver TechnIQ-panderne håndstøbt af genbrugsaluminium og med så lav en miljøpåvirkning som muligt.

Det gode håndværk er fortsat kernen i SCANPANs produktion, hvor det flydende aluminium ved håndkraft hældes i en støbeform og efterfølgende trykformes. De håndlavede kroppe fortsætter derefter deres rejse og ved hjælp af højteknologiske processer påføres og hærdes den nye Stratanium+ belægning.

Se hele TechnIQ-serien her.

Mere fra...

23.03.2023Scanpan

Sponseret

Klar til aspargessæsonen!

25.05.2022Scanpan

Sponseret

Håndværket i højsædet i nyt, stærkt partnerskab

31.03.2022Scanpan

Sponseret

ON THE GO med stil

01.09.2021Scanpan

Sponseret

Trendy termoflasker fra SCANPAN

16.02.2021Scanpan

Sponseret

SCANPAN går enegang i Norge

28.10.2020Scanpan

Sponseret

Dansk håndværk – Kogegrej fra øverste hylde

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Copyright 2023