Sådan bruges lys i boligen
Belysning inden døre handler om mere end valg af lamper. Bruges lys bevidst, kan det give bedre udnyttelse af rummet og forbedre indeklimaet, lyder det fra Bolius.
Den indendørs, kunstige belysning er det lys, der skal supplere mængden af dagslys og tændes, når mørket falder på. Hvor dagslyset primært bidrager med lys på de lodrette flader som vægge, bidrager kunstigt lys primært med lys på de vandrette flader som lofter og gulve.
Lys er en meget væsentlig, men en ofte overset faktor for indeklimaet. Ofte glemmer man, at et rum helt kan ændre karakter, når belysningen ændres, forklarer Bolius, og derfor er det vigtigt, at du rådgiver dine kunder rigtigt om netop belysning.
En fejl, som mange forbrugere desværre begår, er at vælge lampe frem for lys. Kunden falder for, at lampen er pæn og passer godt til stilen i hjemmet. Men det kan sagtens være, den ikke giver det rigtige lys eller udfylder sin funktion. En god lampe er også et godt design af lyset, lyder det fra Bolius.
Belysningen har også nogle effekter. Lamper med skærme af glas, hvor lyset kan skinne igennem, giver f.eks. op til dobbelt så meget lys som "lukkede" skærme. Både funktion og effekt er værd at tage med i overvejelserne, når du spørger ind til kundernes belysningsbehov. De forskellige funktioner beskriver Bolius således:
Diffust, spredt lys:
- Funktioner: Bredt lys til generel belysning af et rum.
- Lampe: Loftlampe, væglampe, lamper med klar skærm.
Rettet, koncentreret lys:
- Funktioner: Ved arbejdsplads/arbejdsbord, eller hvor detaljer, effekter eller objekter som eksempelvis billeder ønskes belyst.
- Lampe: Spots eller lamper med smal "lukket" skærm.
Opadrettet lys:
- Funktioner: Supplerende rumbelysning eller effektbelysning.
- Lampe: Væglamper, uplights.
Nedadrettet lys:
- Funktioner: Hyggebelysning, læsehjørne eller seng.
- Lampe: Væglamper eller lamper med lukket skærm.
Tommelfingerregler for god belysning
Der hænger som regel flest lamper med nedadrettet lys i vores hjem. Det betyder, at selvom vi har mange lamper i et rum, føles det stadig mørkt. I en stue med mange lamper med nedadrettet lys vil man have en følelse af, at rummet er mindre, og at der er lavere til loftet, end der er i virkeligheden. Det skyldes, at lyset ikke kommer ordentligt ud i hjørner og på overflader, forklarer Bolius.
Som en god tommelfingerregel er det godt at blande flere typer lamper og lys i et rum alene ud fra den betragtning, at vi oftest har flere funktioner i et rum.
Lys i stuen
Når vi indretter et rum med møbler, laver vi ofte flere grupper af møbler. Det samme kan man gøre med lys og herved skabe flere rum i rummet.
I stuen kan man have et generelt lys, der lyser hele rummet op, suppleret med mindre lamper placeret ved sofagruppen, lænestolen og læsehjørnet. Når møbler og belysning rykkes ud i hjørnerne, virker rummet også større.
Lys i værelser
Belysningen i værelser/soveværelser skal også vælges ud fra, hvad man bruger rummet til.
I børneværelset skal man tage højde for barnets alder, og hvilke behov barnet har. Mindre børn skal føle sig trygge, så her skal der være mulighed for at have svagt lys tændt, når de skal sove, samt lys til leg på gulvet, lys til en hyggekrog eller hule. Større børn leger til dels også, men det er vigtigt, at der er gode arbejdsbetingelser ved skrivebord og computer. Derudover er det god idé at have en rar belysning ved sengen, som ikke blænder, uanset barnets alder.
I soveværelset er det godt med en god jævn rumbelysning, gerne med en god farvegengivelse, hvis man har tøj og spejl i soveværelset. Derudover skal man vælge en god sengelampe, som giver et godt læselys. Læselampen skal være lukket eller kunne drejes, så den ikke generer partneren i den anden side af sengen.
Lys i køkken-alrum
Køkkenet er kendetegnet ved, at man bruger rigtig mange timer derude, og at rummet bruges til mange forskellige ting. Derfor skal der være et generelt lys samt fokuseret lys over køkkenbordet. Fleksibelt lys, der ikke blænder over spisebordet, og bruges køkken/alrummet også som et arbejds- og lektiebord, skal der være godt arbejdslys.
Lys i bryggerset
De funktioner, som man anser for at være lidt kedelige, er oftest placeret i bryggerset. Her er det vigtigt, at der er godt arbejdslys til arbejdet og måske mulighed for at styre lyset derhen, hvor man har behov for det.
Lys i badeværelset
Det er særlig vigtigt med et godt lys ved spejlet. Lyset skal have en god farvegengivelse, og det er vigtigt, hvor lyset kommer fra, når der skal lægges makeup eller barberes.
Det er en fordel at have flere lyskilder. Det er også med til at udjævne skyggerne. Af samme årsag er det en god idé at vælge lamper, der giver et meget bredt lys og dermed giver et jævnt lys i hele rummet.
På grund af muligheden for direkte vandpåvirkning gælder der desuden særlige regler for lamper i et badeværelse.
Gode råd fra Bolius, du kan give videre til din kunde:
Diffust lys bruges til generel rumoplysning.
Fokuseret belysning bruges til arbejdsplads og skrivebord. Eks. en bordlampe med et skarpt lys f.eks. fra en halogenpære.
Skal rummet virke større, bruges flere lyskilder, der lyser opad.
Bland forskellige typer lyskilder i et rum. Det gør rummet brugbart til flere formål. Uanset om der f.eks. skal laves mad, læses lektier, hygges eller ses tv.
Placér lyskilder, så der ikke opstår genskin i tv-apparat eller pc-skærm.
Se rummet fra flere perspektiver. Blænder lampen f.eks. børnene, eller blænder den, når man sidder ned eller står i en bestemt arbejdsstilling i f.eks. køkkenet.
Vælg "varme" lyskilder med lav Kelvin-værdi (K-værdi) på mellem 2.700 og 3.000, hvis du ønsker, at lyset skal opfattes som hyggeligt. Lys med højere K-værdi opfattes som "kolde". Du finder typisk lyskildens K-værdi på emballagen eller på en indlægsseddel i æsken.
Montér lyskilder med god farvegengivelse (en "Ra"-værdi tæt på 100) over køkken- og spisebord.
Få altid en fagmand til at installere indbygningsspots. Det er ulovligt at udføre arbejdet selv.
Få altid en fagmand til at installere indbygningsspots. Det er ulovligt at udføre arbejdet selv.