Omkostningerne til Dankort i fysisk handel sænkes
Den seneste opgørelse af omkostningerne er netop opgjort
Omkostningerne til Dankort i fysisk handel sænkes
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har på baggrund af en samlet vurdering fundet, at de relevante omkostninger til driften af Dankort-systemet i fysisk handel udgjorde 315,2 mio. kr. i 2022. Dermed må Nets i de kommende to år opkræve knapt 30 procent mindre om året, end i de foregående to år. Selvom det imidlertid ikke nødvendigvis betyder lavere priser for detailhandlen, forventer Dansk Erhverv, at Dankort fortsat vil være et yderst omkostningseffektivt betalingsmiddel for de fleste.
Hvert andet år opgør Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen omkostningerne til driften af Dankortsystemet. Det følger af lovgivningen, at den opgave ligger hos myndighederne. Resultatet af undersøgelsen danner grundlag for fastsættelsen af Dankort-transaktionspriserne i fysisk handel for de kommende år.
Den seneste opgørelse af priserne er netop offentliggjort. Her har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opgjort de samlede omkostninger til driften af systemet til at udgøre 315,2 mio. kroner. Omkostningerne dækker over pengeinstitutternes og Nets’ udgifter til driften af Dankort i fysisk handel. Det tidligere omkostningsstudie, med omkostninger fra 2020, lød på 436,4 mio. kroner.
Mobile betalingsløsninger indgår fremadrettet i omkostningerne
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har besluttet, at bankernes omkostninger til mobile betalingsløsninger, som fx Dankort i Apple Pay, må indregnes som en Dankort-omkostning, som butikkerne, og i sidste ende forbrugerne, skal betale for. Der er ikke officielle tal for, hvad bankerne skal betale til Apple pr. transaktion, men uofficielt tyder tallet på at være 0,15% pr. transaktion for kreditkort og formentlig en lavere takst for debetkort.
Det er dermed ikke småbeløb, der her er tale om. I 2023 blev der, ifølge Nationalbanken, omsat for cirka 797 mia. kroner i den fysiske handel, hvor betalingen foregik med betalingskort – heraf udgjorde Dankort og Visa/Dankort ca. 501 mia. kroner.
Dermed kan udgifterne til Apple Pay i Dankortsystemet på sigt nå op på et trecifret millionbeløb, som skal afholdes af kortudstederne i første omgang, for derefter at overvælte omkostninger på betalingsmodtagerne via Dankortsystemet, for i sidste ende reelt at blive afholdt af forbrugerne.
I første omgang kræver det dog, at alle banker tilbyder Dankort i Apple Pay. Det kan imidlertid blive en ikke ubetydelig fordel for bankerne at tilbyde Dankort i Apple Pay, da de dermed kan ”spare” udgiften til gebyret til Apple, da dette afholdes af betalingsmodtagerne, modsat ved transaktioner med andre betalingskort, som fx Visa og MasterCard.
Faldende udgifter til pengeinstitutternes drift
Pengeinstitutternes omkostninger til driften af Dankort-systemet er faldet, vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det er styrelsens vurdering, at årsagen til de faldende omkostninger i det væsentligste skyldes mere omkostningseffektiv datahåndtering, samt at der udstedt færre kort.
Styrelsen vurderer, at det i mindre grad skyldes færre transaktioner, at omkostningerne er faldet.
Det sidste er godt nyt, for det betyder, at selvom antallet af transaktioner kommer op igen, fx. som følge af, at flere banker begynder at tilbyde Dankort i Apple Pay, så vil omkostningerne ikke følge med op.
Konsekvenser for betalingsmodtagerne
De mange betalingsmodtagere der accepterer Dankort skal imidlertid ikke begynde at glæde sig for tidligt over de faldende samlede omkostninger til Dankort-systemet. For samtidig med at omkostningerne falder, så falder antallet af transaktioner også. Det skyldes i det væsentligste, at forbrugerne skifter fra det fysiske kort til mobile wallets, hvor det i dag alene er Danske Bank, der tilbyder Dankort i Apple Pay, som er det mest udbredte mobile wallet i Danmark.
Med færre transaktioner er der også færre til at betale regningen. Dansk Erhverv forventer derfor, at enhedsprisen pr. Dankort-transaktion i fysisk handel vil stige marginalt, men med mulighed for at falde igen, når flere banker tilbyder Dankort i Apple Pay. Dansk Erhvervs vurdering er imidlertid fortsat, at Dankort er et yderst omkostningseffektivt betalingsmiddel for langt de fleste betalingsmodtagere.
Læs mere om tallene.
De nye priser forventes offentliggjort i april 2024.