19.06.2019  |  Dining  |  Table top

Kay går i køkkenet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Kay Bojesen er kendt for sit designcirkus af trædyr i alle afarter fra aber til sangfugle og elefanter. Lidt af et menageri kunne man fristes til at sige, og Bojesens hjertevarme virvar begrænser sig ikke kun til leg og designobjekter.

I 1940’erne formgav den kendte funktionalist en række smukke brugsgenstande tilegnet bordets glæder, der nu ser dagens lys netop under navnet Menageri.

Serien er skabt i Bojesens signatur – træ med smilende linjer – som en gestus til det kaos af faste ritualer og spontane øjeblikke, der hører til hverdagens husholdning, hvor vi krydrer, olierer, serverer og spiser af certificeret egetræ i luksusklassen.

Kay Bojesens ikoniske træfigurer behøver ingen særlig introduktion hos de fleste. Introduktionen af Bojesens brugsdesign til køkkenbordet og spisebordet vil derimod være nyt for mange, men forbindelsen til hans ikoniske univers er tydelig ved første øjekast.

Ligesom træfigurerne er produkterne i Menageri-serien taktile og originale. Formerne er organiske, runde og rare at røre ved, og overfladen er fuldendt med en håndværksmæssig finish, der gør træet ensartet og blødt at holde om.

Kay Bojesen sammenlignede selv sit design med en ung pige, man skulle have lyst til at tage i hånden og følges med – og Menageri indbyder netop til at være lige ved hånden og blive brugt hver eneste dag.

Ligesom Kay Bojesens øvrige design er Menageri-sortimentet tænkt som en trofast følgesvend i alle livets faser, og det elegante brugsdesign tager rejsen fra køkkenbord til spisebord og fra morgenmad til gæstemad uden besvær.

Opskriften på kærligt kaos

Sprogligt gemmer betegnelsen ”menageri” på en dobbeltbetydning, der passer perfekt til forårets relancering. Det smagfulde franske ord henviser både til en samling eksotiske dyr, der vises frem præcis som trædyrene i Bojesens designcirkus – og til alt det, der hører til i en husholdning, ofte med et element af kærligt rod.

Kay Bojesen selv var ikke kendt for at gå i køkkenet, men hans værksted i Bredgade var kendt for sit kreative kaos af træfigurer fra gulv til loft, og som uddannet sølvsmed og erklæret funktionalist havde Bojesen om nogen den helt rette opskrift på måltidstilbehør i feinschmeckerklassen.

Her er peberkværnen, saltkarret, olie & eddike-sættet, æggebægeret og serveringsfadet et must, dengang som nu.

Menageri-kollektionens fem produkter er derfor alle originale Kay Bojesen produktioner, som blot er tilpasset en anelse, så de lever optimalt op til nutidens behov.

Det gælder ikke mindst den smukt drejede peberkværn, der har beholdt sin finurlige funktion, hvor peberkornene trilles ned i hullet et ad gangen, når kværnen skal fyldes, samt det organiske serveringsplatte ”plat de menage” med elegant håndtag, som tro mod navnet holder styr på hele menageriet på bordet og desuden bruges til anretning af alt fra tapas til skriveskåret pålæg og oste.

Menageri-serien er fremstillet i egetræ med fødevaregodkendt overfladebehandling og er den oplagte gaveide til såvel designelskere som foodies, der har brugsdesign med lang levetid på menuen.

Frem til juni 2019 kan Kay Bojesen fans desuden opleve en bred palette af multidesignerens originale produktion, når kunstmuseet Trapholt præsenterer den største og hidtil mest omfattende udstilling om den innovative og legesyge håndværker: Kay Bojesen – Humøret i dansk design.

  • Kay Bojesen Menageri i FSC-certificeret egetræ består af Peberkværn med keramisk Crush Grind kværn og 25 års garanti (H: 9,5 cm), Saltkar (Ø: 7 cm), Olie & Eddike-sæt (H: 15 cm), Sæt af to æggebægre (H: 5,5 cm) samt Serveringsplatte (Ø: 24,5 cm).
  • Nyhederne koster hhv. 379,95, 249,95, 499,95, 249,95 og 499,95 kr. (vejl.).

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere