10.07.2015  |  Interior  |  Brugskunst

Fransk designduo bryder glastraditionen hos Iittala med det delikate kunststykke, Ruutu

Indhold fra partner Hvad er dette?

Brødrene Bouroullec har i samarbejde med Iittala skabt et nyt, håndlavet vasevidunder, Ruutu, der betyder diamant eller firkant på finsk. De akvarelfarvede vaser kan kombineres til mindre installationer, der lader de bedste egenskaber fra glasset komme til live i en farverig symfoni

Iittalas nye rombeformede kollektion, Ruutu, består af 10 vaser i fem forskellige størrelser og syv farver. “Vi ønskede at understrege glassets rene udtryk ved at give vasen denne diamantlignende, symmetriske form,” siger Ronan Bouroullec. Men selvom Ruutu har en fremtrædende enkelthed, så har tilblivelsen været en håndværksmæssig udfordring.

Avanceret enkelthed
Ved første blik kan de udsøgte, mundblæste glasvaser virke meget enkle, men det kræver de mest kvalificerede glashåndværkere at bringe designet til live. Hver vase er et forenklet mesterværk, der tager syv håndværkere 24 timer at kreere på grund af sin forbavsende udfordrende form og delikate akvarellignende farvepalette.

“Glas er et materiale, der kan lide runde former. Når det er varmt, flyder det som honning, men det kan ikke lide at blive trukket ind i en meget streng, geometrisk form. Derfor bevæger vi os på grænsen af, hvad materialet kan ved at tvinge det ind i den stramme form. Det kan kun lade sig gøre, når man arbejder med de største eksperter inden for glaskunsten,” forklarer Erwan Bouroullec.

Vasernes forskellige farver er endnu en udfordring i produktionen. At ramme en farve helt nøjagtigt kræver nemlig, at glasset opnår den helt rette temperatur. Det stiller store krav til glaspusterens ekspertise og timing.

“Iittalas glaspustere er eksperter i, hvordan man manipulerer med farver i glas. Med Ruutu har vi skabt en delikat, akvarellignende palette af toner, der blander sig med hinanden, når man kombinerer farver og størrelser. Ruutu tillader en legende sammensætning, og vi ønsker at vise det sofistikerede udvalg af Iittala-farver, mens de på samme tid giver brugeren mulighed for at lege med deres individuelle Ruutu-installation,” forklarer designduoen Ronan og Erwan Bouroullec

Et kunststykke kommer til live
Ligesom Iittalas 78 år gamle ikon Alvar Aalto-vasen, der er kendetegnet ved sin organiske og flydende form, er Ruutu skabt i Iittalas finske glasfabrik.

Se videoen af Ruutus tilblivelse her: http://vimeo.com/107818623

Ronan & Erwan Bouroullec
Designerne bag de nye Ruuto vaser, Ronan (f. 1971) og Erwan Bouroullec (f. 1976), er brødre. Sammen udgør de den verdens-kendte franske designduo, Studio Bouroullec, der har base i Paris.

Ronan & Erwan Bouroullec har arbejdet side om side i 15 år. Undervejs har brødrene samarbejdet med en række centrale aktører i designindustrien, blandt andre Vitra, Magis, Cappellini, Alessi, Flos, Kvadrat og HAY. Samarbejdet mellem Studio Bouroullec og Iittala begyndte i 2004.

Brødrenes designs har desuden været udstillet på flere prominente museer, herunder Design Museum i London, Museum of Contemporary Art i Los Angeles, Museum of Contemporary Art i Chicago og Arts Décoratifs i Paris.

Fakta om Ruutu

•  Ruutu-serien består af ti vaser i fem størrelser og syv farver.

•  Ruutu er skabt i samarbejde med den franske designduo Ronan & Erwan Bouroullec.

•  Vaserne er håndlavet på Iittalas finske glasfabrik.

•  Hver Ruutu vase har designernes navn indgraveret under bunden.

•  Se mere på www.iittala.com/ruutu.

Vejledende udsalgspriser

Ruuto vase, 11,5 x 8 cm, klar eller ørken til 599,95 DKK

Ruuto vase, 11,5 x 14 cm, tranebær til 1299,95 DKK

Ruuto vase, 11,5 x 14 cm, salmon pink til 999,95 DKK

Ruuto vase, 11,5 x 18 cm, klar eller grå til 1099,95 DKK

Ruuto vase, 20,5 x 18 cm, mosgrøn til 1499,95 DKK

Ruuto vase, 20,5 x 18 cm, tranebær til 1999,95 DKK

Ruuto vase, 20,5 x 27 cm, klar eller kobber til 1699,95 DKK

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere