Formlen på den optimale kop kaffe
Siden vi mennesker for over 1000 år siden begyndte at eksperimentere med at brygge kaffe, har bestræbelserne gået på at ramme formlen for den perfekte kop. Det har bl.a. vist sig at være en bryggetemperatur på 92-96 grader, som er kernen i en Moccamaster filterkaffemaskine.
Dengang munke i Etiopien omkring år 900 fattede interesse for de opkvikkende kaffebønner, måtte de eksperimentere sig frem for at nå det bedste resultat. De endte med at tørre og kvase bønnerne og overhælde dem med kogende vand til en smagfuld og styrkende drik.
I dag har vi brygget i århundreder – lige fra det skete i verdens første kaffehus i Mekka i 1470, til kaffen dukkede op som statussymbol i de mest velhavende hjem ca. i 1700-tallets Danmark og endte som dansk hverdagskultur på alle tider af døgnet fra morgen- til aftenkaffe og alt det indimellem.
Gennem alle årene har kaffekyndige verden over arbejdet på at ramme netop den formel, der giver den allermest aromatiske oplevelse i kaffekoppen.
Det er den samlede viden, som præcisionsapparatet Moccamaster er designet ud fra – og som har gjort Moccamaster filterkaffemaskiner til et elsket designikon gennem mere end 50 år.
Et præcisionsapparat
Med en Moccamaster er vandet altid 92-96 grader, når det rammer de malede kaffebønner. Koldere vand giver en smagsmæssigt tynd omgang kaffe, mens varmere vand giver en bitter smag. Men med 92-96 grader varmt vand bliver alle kaffens aromaer og smagsstoffer frigivet til et øjebliks kaffenydelse – enkelt og intenst.
Med en Moccamaster er bryggetiden også altid 10 kopper på seks minutter, for lige netop på den tid kan de malede bønner nå at afgive en god, fyldig kaffesmag – så kaffen hverken bliver kedelig eller for bitter, men karakterfast i alle sine fine smagsnuancer.
Når kaffen er brygget, holder en Moccamaster også en temperatur på 80-85 grader, så kaffen ikke bliver kold eller så varm, at olierne frigives, og kaffen bliver bitter. For den optimale smagsoplevelse skal kaffen helst drikkes inden for en halv time.
Til hjemmets baristaer
I kraft af sin præcision og pålidelighed er det Moccamaster filterkaffemaskiner, som brygger kaffen, når verdens professionelle kaffesmagere mødes til World Cup Tasters Championship hvert år og dyster om at være bedst til at genkende alverdens smagsvariationer.
En Moccamaster i hjemmet er med andre ord garant for premium kaffe - helt enkelt. De hjemlige baristaer kan dog også selv gøre noget for at ramme formlen på den optimale kop:
Nykværnede bønner
Kværn bønnerne, lige inden kaffen skal tilberedes, for den mest intense kaffeoplevelse.
Er det ikke en mulighed i en travl hverdag, men mere et hyggeligt weekendprojekt, så er der jo heldigvis også den formalede kaffe. Opbevar altid den formalede kaffe i en lufttæt beholder, for ilt er kaffens værste fjende, når det gælder tab af smag.
Frisk vand
Vand udgør 99 pct. af kaffen og er lige så vigtig som bønnerne. Tap altid frisk, koldt vand fra hanen eller endnu bedre - filtreret vand.
Hvide filtre
Vælg de hvide, oxygenblegede filtre, for de afgiver ikke bismag til kaffen, hvad de brune kan gøre – afprøv det evt. ved at lægge et brunt filter i rent vand og smage på vandet efter noget tid.
Brug måleske
Brug måleske. Overordnet set er det ideelle forhold: 60 gr. formalet kaffe til 1 liter vand.
Vedligehold
Selv den allerbedste kaffemaskine kræver vedligeholdelse og rengøring. Det er en god idé at vaske kanden, filteret og låget efter brug. Afkalk kaffemaskinen hver gang, den har brygget ca. 40 hele kander. Afkalk med blandingen Moccamaster Afkalkning og Rengøring. Alternativt brug en blanding af en halv liter eddikesyre (32 pct.) og en halv liter vand.