”Alle kan smage forskel på specialkaffe og kaffe fra supermarkedet”
En ahaoplevelse. Det vil Esben Piper gerne love kaffedrikkere, der vant til supermarkedskaffe og prøver specialkaffe. Han har oplevet det mange gange som barista og iværksætter bag La Cabra.
Alle mennesker kan smage forskel på dyr specialkaffe og industrikaffe fra supermarkedet.
Det er Esben Piper ikke i tvivl om. Han er idémanden bag det succesrige mikroristeri La Cabra, der startede for ca. ti år siden med base i Latinerkvarteret i Aarhus.
”Folk kan altid smage forskel. Jeg har aldrig prøvet andet, når jeg holder smagninger,” fastslår Esben Piper, der selv begyndte bag cafédisken i Aarhus og siden København, men i dag rejser rundt til events hos La Cabras cafékunder i 40 lande verden over – fra Bangkok til New York.
Ahaoplevelse*
”Det kan godt være svært for folk at sætte ord på oplevelsen, for alle andre er jo ikke kaffenørder som mig, men det vækker altid noget i dem, og det er den ahaoplevelse, jeg lever og ånder for,” smiler Esben Piper.
”Folk behøver ikke forstå, hvad det er – ligesom man måske heller ikke lige forstår et maleri eller en film første gang. Der er bare en wow-oplevelse, og mange får lyst til at vende tilbage og udforske det,” siger han.
Hvorfor er det så nemt at smage forskel?
”De store kaffemærker rister tit bønnerne hårdt og hurtigt for at få et ensartet produkt. Hos La Cabra rister vi lettere, og ristetiden er altid 10-12 minutter, fordi vi ønsker at fremhæve smagskompleksiteten i et naturprodukt,” siger han.
”Grundlæggende er specialkaffe en blødere, lettere og mere smagfuld oplevelse, hvor det skarpe og bitre i kaffen træder i baggrunden til fordel for det mere naturlige og krydrede,” mener Esben Piper.
Specialkaffe koster 100 kr. eller mere for 250 g, mens den samme mængde i supermarkedet koster en brøkdel af det beløb. Forskellen skyldes, at specialkaffen oftest bliver til på små gårde, hvor kaffebærrene typisk bliver håndplukket og gennemgår en omhyggelig proces, både hvad angår fermentering, tørring og selektering.
Prøv Brasilien
Kaffeelskere, der gerne vil udfordre deres smagsløg med lidt ud over det sædvanlige, kan med fordel starte med bønner fra regionen Cerrado Mineiro i Brasilien, anbefaler Esben Piper.
”Det er en struktureret kop, hvor kaffen har en elegant friskhed – lettere krydret med noter af chokolade og karamel over for en frisk antydning af mørke kirsebær,” siger han.
På hylderne hos La Cabra stammer fx de soltørrede bønner Olhos D’Agua fra Cerrado Mineiro-regionen. Esben Piper vil dog lige så gerne opfordre nysgerrige kaffedrikkere til at besøge deres egen lokale café eller et lokalt mikroristeri og smage deres soltørrede Cerrado-variant, så de kan få dialogen om smagsoplevelsen med deres egen lokale barista.
Soltørrede bønner giver typisk en let syrlig og meget aromatisk kop. Er bønnerne blevet vasket, inden de bliver ristet, får kaffen et mere mildt udtryk som te. Prøv at eksperimentere med begge dele, foreslår han.
https://www.moccamaster.com/dk/sadan-brygger-du-god-kaffe
Dagens første kop er bedst
Som professionel i kaffens komplekse verden har Esben Piper trænede smagsløg, der kan smage på op til 150 kopper om dagen og sætte ord på alle nuancerne. Den allerbedste kop er dog dagens første, mener han, der har et morgenritual med at brygge en enkelt kop og sidde i et bestemt hjørne af køkkenet og dvæle over smagsnoterne. I løbet af en måned skifter han mellem to-tre forskellige bønner.
”Det er et hyggeligt morgenritual, som jeg kan anbefale andre, der vil gå på opdagelse i kaffens verden.”
https://www.moccamaster.com/dk/cup-one-kaffemaskinen-til-dig-som-drikker-kaffe-alene