Wish kan fortsætte med at bryde reglerne
Efter fire års juridisk tovtrækkeri har Sikkerhedsstyrelsen opgivet at lukke ned for onlineplatformen Wish, selvom de har beviser for, at der har været adskillige ulovlige og farlige produkter til salg på siden i Danmark.
Foto: 123RF.com
Du kan trygt bryde reglerne og sende farlige produkter til kunderne uden at frygte for konsekvenserne. I hvert fald, hvis din virksomhed kommer fra et land udenfor EU.
Det må være konklusionen, lyder det fra Dansk Erhverv, efter at Sikkerhedsstyrelsen har opgivet at lukke ned for den kinesiske onlinegigant Wish.
Siden 2020 har Wish været genstand for en række kontroller, der har afsløret produkter, som overtræder reglerne for produktsikkerhed. Sikkerhedsstyrelsen har i flere tilfælde fundet ulovlige produkter på Wish, der har kunnet udgøre risiko for alvorlig personskade – eksempelvis stød og kvælning. Selvom platformen er blevet pålagt at fjerne de ulovlige produkter, har de forsat med at markedsføre samme type produkter.
Derfor har Sikkerhedsstyrelsen i flere år forsøgt at lukke Wish ned i Danmark. Men trods gentagne overtrædelser, har Sikkerhedsstyrelsen nu opgivet at føre sagen videre.
“Det er meget sørgeligt, at Wish bare kan køre videre som altid, når der er så mange konkrete eksempler på, at de produkter, som kommer til salg på deres platform, både er ulovlige og direkte farlige,” siger Betina Schiønning, som er fagchef for Produktregulering og Håndhævelse i Dansk Erhverv.
At Wish kører videre som altid, viser en kontrol fra december 2024, hvor det igen blev afsløret, at flere af produkterne på Wish overtrådte produktsikkerhedsreglerne.
Myndighederne mangler redskaber
At Sikkerhedsstyrelsen nu kaster håndklædet i ringen, viser ifølge Betina Schiønning, at myndighederne mangler redskaber til at lukke platforme som Wish ned.
“Det er meningsløst, at EU-lovgivningen beskytter forretningsmodeller, som tjener penge på danske og europæiske forbrugere, men som ikke er forpligtet til at tage del i ansvaret for, at ulovlige, farlige eller produkter, der ikke overholder miljø- og klimalovgivning, ikke kommer til salg i EU.”
“Det er svært at se, hvilke sunde værdier man søger at beskytte med en lovgivning, der i så høj grad favoriserer den nye onlinemarkedspladsmodel på bekostning af ansvarlige forretningsmodeller som engros- og detailsalg.”
Dansk Erhverv arbejder derfor blandt andet for, at apps som eksempelvis Wish kan blokeres på tværs af hele EU, hvis der sker udpræget salg af ulovlige varer på platformen.