Sådan rammer konkursbølgen Skandinavien
Der var en markant stigning i antallet af konkurser i hele Skandinavien i løbet af 2023. Sverige oplevede den hårdeste udvikling med en stigning på 31 procent, efterfulgt af Norge med 25 procent og Danmark med 8 procent. Dette giver en stærk indikation af de udfordringer, erhvervslivet står over for.
I hele Skandinavien var konkursrisikoen ekstremt lav i løbet af pandemiårene, især i 2021, hvor både Sverige og Norge viste det laveste antal i de sidste fem år. Mange virksomheder overlevede takket være statens støttepakker. Konkursstigningen begyndte derefter i Danmark allerede i det tidlige forår 2022, mens Sverige og Norges stigning først slog igennem med fuld kraft i 2023.
Den procentvise stigning i Danmark er derfor ikke lige så kraftig det seneste år. I Norge var konkurserne i 2023 på niveau med før pandemien, mens både Sverige og Danmark ligger et godt stykke over. Både i Sverige og Norge steg konkurserne jævnt i løbet af alle månederne sidste år. En tendens, der ser ud til at fortsætte i 2024.
”Det er en dystert udvikling, at vi ser så mange konkurser i hele Skandinavien. Landene har en lignende stigende trend, og de dårligere økonomiske tider med inflation, stigende renteomkostninger og tilbageholdende husholdninger har ramt hårdt i alle tre lande. Vores vurdering er, at høje konkurstal vil præge størstedelen af 2024”, siger Henrik Jacobsson, administrerende direktør for Creditsafe Sverige.
Morten Kofoed-Larsen, Country Manager i Creditsafe Danmark, konstaterer; ”Det er bemærkelsesværdigt at se, at antallet af konkurser i Danmark for 2023 har nået det højeste antal konkurser siden 2010 og overskredet 1000 konkurser på en måned for første gang nogensinde. Denne udvikling afspejler en udfordrende økonomisk tid, hvor virksomheder står over for unikke udfordringer og behov for tilpassede strategier for at sikre deres fremtidige succes”.
Byggeri, detailhandel og restaurantbranchen hårdt ramt
En fælles trend i Skandinavien er store stigninger i konkurser inden for bygge- og anlægssektoren, detailhandelen og restaurantbranchen. Inden for byggeri noterer Sverige en stigning på 38 procent, Norge næsten 29 procent og Danmark en stigning på 10 procent. Da Danmarks konkursrater begyndte at stige allerede i 2022, er den procentvise stigning ikke lige så kraftig sammenlignet med Sverige og Norge.
”Bygge- og anlægssektoren har altid været en af de største konkursbrancher. Sidste år var det ikke kun branchen med flest konkurser, men også der, hvor vi så den mest markante stigning, og det rammer ikke kun små virksomheder. Gennem året har vi set, at flere større entreprenører har været nødt til at lukke som følge af rentestigninger, økonomisk usikkerhed og en markant nedgang af ordrer r og opstart af nye byggeprojekter”, siger Per Fjærestad, Country Manager, Creditsafe Norge.
Konkurser i forhold til antallet af virksomheder - størst risiko i Danmark
Samtidig med at konkurserne stiger i alle tre lande, har Danmark den højeste andel konkurser i forhold til antallet af aktive virksomheder i landet - og dermed den højeste konkursrisiko.
I Danmark gik i alt 1,41 procent af alle danske aktie- og anpartsselskaber konkurs, sammenlignet med 1,08 procent af svenske aktieselskaber og kun 0,79 procent af norske aktieselskaber.
-PF