12.03.2019  |  Business  |  Ledelse & drift

Designfirma gør dansk designarv bæredygtig

Med brug af alternative materialer transformeres en designklassiker til et moderne møbel – og helt i tråd med den nu afdøde designers værdier.

Mater relancerer nu en klassisk møbelserie designet af Nanna Ditzel, men nu lavet i nye, alternative materialer. Havemøbelserien bliver nemlig fremstillet af fiskenet og plastikaffald fra verdens have.

"Det er meget i min mors ånd. Hun var ligesom Mater utrolig optaget af at udforske nye materialer, og jeg er ganske sikker på, at Nanna ville have været begejstret for 2019-versionen af hendes og min fars originale havemøbler fra 1955 udført i træ," siger Dennie Ditzel, der forvalter arven efter sin mor i en pressemeddelelse.

Den nye serie af havemøbler, der har fået navnet Ocean består af en stabelbar stol samt et bord i to forskellige størrelser. Møblerne er qua materialerne meget vejrbestandige. Hver stol indeholder knap et kilo genbrugte fiskenet, mens resten af materialerne er andet plastaffald fra havene samt bioplastisk trækul (en mindre ressourcekrævende og lettere nedbrydelig form for plast) til at sikre stabiliteten. De gamle fiskenet sorteres, renses og granuleres på en fabrik i Lemvig sammen med bl.a. plastik fra mælkekasser og andet plastikaffald og bruges til at støbe lamellerne til stolene. Stellet er metal med gunmetal finish. Endnu er det ikke muligt at lave en stel i genbrugsmetal, da det er for porøst. Til gengæld kan Ocean deponeres og sorteres korrekt efter et langt liv, da stel (metal) og lameller (plast) kan skilles ad. I sig selv har dette en stor betydning i forhold til bæredygtig produktion. 

Møblerne er oprindeligt designet og produceret i 1950'erne på Kolds Savværk i Kerteminde. Nanna og Jørgen Ditzel testede selv møbler i deres private hus. Oprindeligt er serien designet i finér. Ikke kun materialet, men også størrelsen er ændret i 2019-versionen. Stol og bord er nemlig skaleret op med fem procent for at matche nutidens proportioner.

Maters måde
Mater har siden sin begyndelse i 2006 udelukkende samarbejdet med nye, moderne designere, men altid med fokus på det bæredygtige aspekt. Med havemøbel-serien Ocean træder det bæredygtige, danske designbrand ind i rækken af producenter, der relancerer møbler fra designikonernes eftertragtede arkiver, men de har valgt at gøre det på 'Mater-måden':

"Som producent har vi et ansvar for at udvikle og bruge materialer og metoder, der inkluderer genbrug af alt det affald, som hober sig op på vores klode. I vores øjne er et møbel ikke bæredygtigt, bare fordi det kan holde i 80 år – især ikke når der faktisk findes teknikker til at lave ægte bæredygtig design," siger Henrik Marstrand, direktør og stifter af Mater, og løfter samtidig sløret for sin drøm om at løbe tør for råmaterialer:
"Jeg er udmærket klar over, at vi ikke kan redde verden ved at lave et møbel. Men vi kan tage de første skridt – og tænk nu, hvis vi engang må stoppe produktionen, fordi havene er tømt for plastik. Det ville da være fantastisk."

International anerkendelse
Allerede før lanceringen har udlandet fået øjnene op for det innovative design. I januar modtog Ocean Chair en Wallpaper* Design Award af det anerkendte designmagasin for sin stærke kombination af miljøvenlig produktion og sublimt design. 

Den nye møbelserie er i handlen fra medio marts 2019.

www.materdesign.dk   

Mere fra Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

http://www.designbase.dk

Designbase.dk – forum for design- og interiørbranchen – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for design og interiør, og som er målrettet direkte til og læst af fagfolk. Partnere på Designbase.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af Designbase.dk. Vi udkommer dagligt på Designbase.dk, uge…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere