Bliv klogere på opbygning af knive
Stanset eller smedet stål, montering af håndtag, fordele og ulemper. Læs om de elementer, der er i spil, når der produceres knive, og bliv klogere.
Vi afslutter den seneste måneds knivtema her på bloggen med tredje og sidste indlæg i rækken. Tidligere har det handlet om strygestål og knivslibere og om, hvordan du bedst opbevarer dine køkkenknive. Nu runder vi vores tema af med at stille skarpt på selve opbygningen af køkkenknive.
Forskellige produktionsmetoder?
Konstruktion af knive og de forskellige produktionsmetoder, der bruges er relativt omfattende, hvorfor vi har allieret os med Martin Nørgård Rasmussen, der som Product & Brand Manager hos SCANPAN er helt kendt med både produkter og fremstillingen bag.
I dette indlæg vil fokus være på to typer af bladtyper, nemlig stanset stål og smedet stål. Den væsentligste forskel på stanset og smedet stål er i udgangspunktet vægten/tykkelsen og styrken på knivsbladet. Selve skarpheden, rustfastheden og ståltypen/legeringen er sådan set den samme. Men produktionsmetoderne er forskellige ligesom der findes forskellige ståltyper til knive, afhængig af prisniveau og egenskaber, som kan fås både som stanset eller smedet stål afhængig af designønsker, forklarer Martin Nørgård Rasmussen.
For at gå lidt nærmere på de to produktionsmetoder, vil Martin forklare, hvad der kendetegner henholdsvis knivsblade af stanset stål og knivsblade af smedet stål.
?Stanset stål?
Knivsblade i stanset stål er udstanset af en stor coil, dvs. en rulle med pladestål i en defineret tykkelse. Udstansningen giver grundformen på kniven og oftest er der en angel, man sætter håndtaget på, fortæller Martin Nørgård Rasmussen. ??
Håndtaget kan være i form af en plaststøbning, sammennittede træ- eller plaststykker eller sammensvejsning med et stålhåndtag med en næste usynlig svejselinje.??
Inden håndtaget monteres slibes knivsbladet på siderne, så den bliver konisk smallere ned mod knivsæggen. Den typiske tykkelse på et stanset blad er fra 1,3 mm til 2,0 mm, siger Martin. ??
Smedet stål?
Om knive i smedet stål forklarer Martin:?
Knive lavet i smedet stål er lavet af en stålbarre i afpasset mål i princippet samme ståltype som stanset stål der bliver varmet op til rødglødende, hvorefter den bliver hamret i form i en grundform for senere efterbehandling og slibning.
Og han fortsætter:
Ofte er knivsblad, knivbryst (overgangen mellem blad og håndtag) samt kernen i håndtaget smedet ud i et stykke, som man så hærder på samme måde som stansede knive. ??
Den nye grundform bliver slebet på siderne og på brystet. Håndtag bliver typisk plaststøbt hen over anglen som nittes fast eller der plaststøbes omkring.??
Sidst fortæller Martin om knive af smedet stål:
I og med at denne knivtype er smedet ud i et stykke er den meget stærk, og den vil ikke så let kunne knække. Den vil ofte også være tungere end en stanset kniv, da der er mere stål i den. ??
Typisk bladtykkelse for smedet stål er fra 1,7 mm til 3,0 mm.??
De lette knive er mest populære
Mange forbrugere foretrækker lette knive, så derfor er knive med stanset blad mere populære og desuden er de oftest billigere at fremstille, da produktionen er mere rationel. ??
Eksempler på stansede knivsblade er Global knive med påsvejset håndtag og SCANPAN Spectrum med støbt plasthåndtag. ??Andre forbrugere foretrækker en tungere smedet kniv, som eksempelvis er Zwilling Twin Cousine og SCANPAN Classic.
?Hvad skal du vælge? Fordele og ulemper?
Med ovenstående viden om konstruktion og popularitet in mente er det interessant at høre Martin, hvad han siger omkring fordele og ulemper ved de forskellige slags knive:
Hvis vi starter med stansede knive kan jeg sige, at de har et lettere og tyndere blad med lavere brudstyrke. Fremstillingen er billigere end smedede knive. Hvis håndtaget er påsvejset er der risiko for brud omkring svejselinjen, om end det kun ses meget sjældent, siger Martin Nørgård Rasmussen. ??
??Omkring smedede knive fortæller Martin:?
Smedede knive er tungere, har høj brudstyrke og fremstillingen er dyrere og mere langsommelig.??
Og afslutter:
I udgangspunktet kan man ikke sige, at den ene fremstillingsmetode er bedre end den anden. Det kommer an på en masse faktorer, som er afgørende for, om det ene produkt er bedre end det andet, og om et smedet produkt er bedre eller ringere end et stanset. ??
Det er altså op til den enkelte forbruger at finde ud af, hvilken kniv han eller hun finder sig bedst tilpas med i det daglige arbejde i køkkenet.
Med disse ord slutter vi knivteamet for denne gang. Vi håber, at du er blevet klogere på hvordan du passer, plejer og opbevarer dine knive og hvad det egentlig er for et produkt, du så ofte står med i hånden.