Beskyt din AI-teknologi
AI-teknologierne er i vild udvikling. Store forskelle på tilgangen til patentret i EU og USA kan give problemer for danske virksomheder, som opfordres til at starte patentprocessen hurtigst muligt.
”Better safe than sorry”.
Det gamle ordsprog er igen relevant i disse dage, hvor virksomheder i alle størrelser udvikler på og benytter AI-teknologier, der potentielt kan bringe netop deres virksomhed foran i det teknologiske felt.
Tal fra SMV Danmark viser, at siden 2019 er andelen af virksomheder, som anvender kunstig intelligens steget markant. I 2019 anvendte seks procent af virksomhederne med ti eller flere ansatte en eller anden form for kunstig intelligens. I 2021 var dette tal steget til en andel på 24 procent, hvilket er en firedobling på blot to år.
Det er nu i opstartsfasen af AI-æraen, at virksomhederne skal være opmærksomme på deres immaterielle rettigheder, mener Louise Floor Frellsen, der er European Patent Attorney hos landets ældste patent- og varemærkebureauer, Budde Schou.
”Det er så nyt et felt, at lovene endnu ikke er skrevet. Det skaber usikkerhed om, hvorvidt man kan få den beskyttelse, man ønsker. Men hvis man satser stort på sin teknologi, er det risikabelt ikke at forsøge at beskytte den,” siger hun.
Store forskelle på Europa og USA
Louise Floor Frellsen påpeger desuden, at der er store forskelle på, hvordan man vurderer patentretten på AI-teknologier i Europa sammenlignet med USA og Kina, der er de to største markeder for AI-teknologier i øjeblikket.
”Man skal være særligt opmærksom på, at der lige nu er store regionale forskelle i lovgivningen. Løsninger, der ikke ville kunne patenteres i Danmark eller Europa, kan have en chance andre steder i verden. Derfor risikerer man at blive udelukket fra at bruge sin teknologiske løsning, hvis konkurrenter har taget chance for at få patentbeskyttelse i udviklingsfasen, imens man selv lod være,” fortæller teknologieksperten og uddyber:
”Brugen af AI kan ikke beskyttes generelt, men trænet på særlige datasæt eller anvendt specifikt i en ny kontekst, så det ikke bare er for at lave hurtigere beregninger, er det muligt at opnå beskyttelse. Også i EU. Man bør derfor tage sine forholdsregler så tidligt som muligt i processen.”
Stil de rette spørgsmål til din teknologi
Grundet patentansøgningers hemmelige natur kan Louise Floor Frellsen ikke fortælle specifikt om indholdet af igangværende ansøgninger hos Budde Schou.
Dog kan hun allerede nu anbefale et par indledende trins, hvis man som virksomhed ønsker at få en god start på patentprocessen for sin AI-teknologi.
Begynd at beskrive, hvilken data AI’en er trænet på, som man selv har adgang til, og som konkurrenterne ikke har. Og begynd at beskrive, hvad det er, AI’en kan, som man ikke kunne løse før.
”Selvom AI i det store hele endnu kan være en udefinerbar black box, er det altid godt at begynde med at se på, hvor ens teknologi adskiller sig fra andre. Det er en god tommelfingerregel, at hvis man har lagt en masse tid og tankekraft i at få noget til at virke, har man som regel også været opfindsom på vejen. Man ser sig bare nemt blind på, hvad der er nyt og hvad der er oplagt, derfor er det godt at få hjælp udefra til at se, hvad man har opfundet og til at beskrive det juridisk dækkende,” siger Louise Floor Frellsen.
- HCL