7,7 milliarder kroner mangler at blive indsamlet
Brugen af 1.000-kronesedlen i detailhandlen vil gradvist stige de næste par måneder. Derfor skal man som betalingsmodtager være opmærksom på at have nok byttepenge i kassen
7,7 milliarder kroner. Så mange penge mangler der at blive tilbageleveret til Nationalbanken i de seddelserier, som bliver ugyldige efter den 31. maj 2025.
Det viser en en beregning fra Nationalbanken, som løbende udregner det såkaldte seddelomløb, som er forskellen mellem de sedler, der er udstedt af Nationalbanken på et givent tidspunkt, og de sedler, der er returneret til Nationalbanken på samme tidspunkt.
Som betalingsmodtager skal du fortsat være opmærksom på en stigning i brugen af sedler
Dansk Erhverv forventer, at brugen af 1.000-kronesedlen i detailhandlen gradvist vil stige de næste par måneder – specielt i takt med Nationalbankens nye oplysningskampagne. Særligt er forventningen, at indleveringen vil stige op mod deadline den 31. maj 2025. Dermed skal man som betalingsmodtager være opmærksom på at have nok byttepenge i kassen.
Derudover er det nu blevet muligt for betalingsmodtagere at afvise en 1.000-kroneseddel, hvis en kunde køber varer for under 250 kroner. Dette forslag har regeringen vedtaget for at sikre en god balance, hvor man fortsat kan betale med kontanter, men uden at gå på kompromis med sikkerheden for butiksansatte, samt de øgede omkostningerne for butikkerne ved håndtering af kontanter.
Desuden skal du som modtager af kontanter være opmærksom på risikoen for falske sedler. Du kan lære mere om det på Dansk Erhvervs webinar fredag den 11. oktober.
Store beløb mangler stadig at blive indleveret
I september blev der indleveret 1000-kronesedler for 0,8 milliarder kroner, men der er fortsat 4,8 milliarder kroner tilbage i omløb.
Omløbet af ældre sedler (fra før 2009-serien) er faldet med ca. 29 millioner kroner, men der er fortsat 2,9 milliarder kroner tilbage.
I alt er sedler til en værdi af 16,8 milliarder kroner indleveret pr. 30. september 2024.
Nationalbanken lancerede i september en landsdækkende oplysningskampagne om pengesedler, der bliver ugyldige. Dog vurderer Nationalbanken selv, at det er for tidligt at konkludere, hvorvidt det har haft en effekt grundet det store beløb af pengesedler, der fortsat er i omløb.