Heimtextil Trends 24/25: New Sensitivity Fokus på tekstiltransformation
"New Sensitivity" er temaet på Heimtextil Trends 24/25, hvor tilgangen til trenden viser vejen til en mere følsom verden af tekstiler: Den plantebaserede produktion af tekstiler, understøttelse af tekstilcyklusser igennem teknologi og biomanipuleret brug af naturlige ingredienser. Derudover kuraterer Future Materials regenerative materialer og designs.
Progressiv temaindstilling og spektakulære iscenesættelser for alle tekstilfagfolk, der ønsker at udvide deres viden: Det er, hvad Heimtextil Trends står for. Efter sidste års fokus på cirkulære løsninger fokuserede Heimtextil Trends 24/25 denne gang på transformative tekstilinnovationer.
"New Sensitivity" sætter fokus på innovationer og ændringer i sammensætningen af tekstiler ud over de æstetiske aspekter.
"Det handler om følsomhed, og om at overveje indvirkningen på miljøet, når man træffer en beslutning eller skaber et produkt. At forstå, hvordan naturlige økosystemer fungerer og at prioritere balance som standard er nøglen," siger Anja Bisgaard Gaede, grundlægger af danske SPOTT trends & business. Anja står bag trenden på Heimtextil, og hun fortæller videre, at hensyn, purpose og respekt er en del af trenden, hvor netop farverne spiller en vigtig rolle.
Hvordan oversættes New Sensitivity så til noget konkret i livsstilsbranchen, og hvad betyder det at have en følsom tilgang til design og produkter? kan man spørge. Samtidig med at artificial generel intelligens (AGI) i høj grad transformerer de tider, vi lever i.
Men AGI har potentialet til at frembringe innovative løsninger og hjælpe med at tackle betydelige udfordringer - også i tekstilindustrien. AGI kan dog også have den modsatte effekt på samfundet. Derfor har AGI brug for New Sensitivity-tankegangen, der hjælper med at forenkle kompleksitet, udvide kreativiteten og finde nye, usete løsninger, også inden for tekstilverdenen.
De fire trendretninger, der arbejde med er:
Plant-based:
Det gælder tekstiler, der er fremstillet af planteafgrøder eller plantebiprodukter Plantebaserede tekstiler betyder, at fibrene stammer fra noget, der vokser frem for at være syntetisk produceret. Den bæredygtige fordel ved plantebaserede tekstiler er, at deres oprindelse er naturlig og at de derfor bedre kan recirkuleres i eksisterende økosystemer.
De kan opdeles i to grupper. Den første gruppe tekstiler er lavet af planteafgrøder. Nye modstandsdygtige afgrøder som kaktus, hamp, abaca, tang og gummi tilbyder nye bæredygtige tekstilløsninger. På grund af mekanisk udvinding kan de vokse på trods af klimaændringer og kræve færre kemikalier i deres udvikling.
Den anden gruppe består af tekstiler fremstillet af vegetabilske biprodukter, som er rester af råvarer fra produktionen, såsom banan, oliven, persimmon og hamp.
Technological:
Teknologi og tekniske løsninger, der transformerer tekstiler. Teknologi kan understøtte transformationen af tekstiler gennem brug af forskellige metoder: upcycling og genbrug af tekstiler, tekstilkonstruktion og tekstildesign.
På grund af årtiers produktion er tekstiler nu et materiale, der er tilgængeligt i overflod. Udvikling af teknologier til genanvendelse af tekstilaffald og metoder til upcycling af tekstiler øger den cirkulære brug af eksisterende tekstiler.
Desuden kan gamle tekstilkonstruktionsteknikker også vise vejen til bæredygtige løsninger: For eksempel producerer brugen af strikketeknologi til møbelpolstring mindre stofaffald; Alternativt giver væveteknikken mulighed for at skabe flere farver ved hjælp af kun få farvede garner.
Textile Design Thinking er en anden metode, der adresserer kritiske spørgsmål som energiforbrug og holdbarhed af naturlige fibre og forbedrer disse gennem teknologisk tekstiludvikling.
Bio-engineered:
Konstrueret til at forbedre. bio-afhængige og bio-konstruerede tekstiler repræsenterer til en vis grad en fusion mellem plantebaserede og teknologiske tekstiler. Bio-engineering bygger bro mellem natur og teknologi og transformerer den måde, tekstiler fremstilles på.
De kan også opdeles i to retninger: fuldt bio-manipulerede og biologisk nedbrydelige tekstiler. I produktionen af fuldt bio-manipulerede tekstiler anvendes naturinspirerede strategier. I stedet for at dyrke planter og udvinde deres fibre, fremstilles tekstiler af protein, kulhydrater eller bakterier i majs, græs og rørsukker. Fremstillingen omfatter en biomolekylær proces, der skaber filamenter, som laves til garn.
Den bæredygtige fordel ved bioteknologiske tekstiler er, at de kan have nogle af de samme funktionaliteter som syntetisk fremstillede tekstiler, mens de stadig er biologisk nedbrydelige på grund af deres naturlige oprindelse. Bionedbrydelige fibre kan tilsættes konventionelle tekstiler som polyester for at forbedre de konventionelle tekstilers evne til at vende tilbage til materialer, der findes i naturen og dermed biologisk nedbrydes i naturlige miljøer som vand eller jord.
Selvom de ikke er 100 pct. biologisk nedbrydelige, vil disse bioforstærkede tekstiler nedbrydes op til 93 pct. sammenlignet med konventionelle tekstiler.
Nye farvekombinationer
En følsom tilgang til farvemetoder udtrykkes af en dynamisk, men subtil farvepalet skabt gennem naturlige pigmenter, der stammer fra jorden. Traditionelle farveprocesser bringes til næste niveau gennem innovativ bioteknologiteknologi.
I jagten på at skabe farver, der vækker følelser, samtidig med at vi respekterer vores værdier om at beskytte miljøet, ser vi farvebakterier vokse og generere nuancer med stor rigdom og dybde.
Denne nye følsomhed omfatter accept af naturlige farvestrømme, da farver kan falme med tiden eller forvandle sig til nye farvekombinationer.
Farvekombinationerne til Heimtextil Trends 24/25 er inspireret af naturlige farver, der stammer fra avocadofrø, alger, levende bakterier, antikke pigmenter som rå sienna og biomanipuleret indigo og cochenille.
Anja har denne gang sat fokus på fire hovedfarver:
- En rødlig pinkagtig nuance
- En grønlig nuance inspireret af alger
- En brunlig dæmpet nuance
- En lys sandtone
Og hun præsenterer samtidig et farvekort, der spænder over en række nuancer af de grønne, blå, rødlige og naturlige toner.
Den sorte komponent i de fleste farver giver mulighed for udbredt anvendelse og et større udvalg af kombinationer. De kraftige mættede accenter vækker vores sanser, og de løfter vores humør.
I modsætning til det ses også jordagtige neutrale i forskellige nuancer af grå, terra og endda mørk lilla.