Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening
MAISON IKIGAI - et japansk inspireret hjem, hvor rummene er fyldt med sirlige samlinger og kunstneriske penselstrøg. En fortolkning af livet der leves og af det, der giver livet mening.
Det, du elsker
Det, du er god til
Det, du kan få penge for
Det, verden har brug for
Sådan lyder Ikigai’s begreber. Dem, der danner baggrund for trendzonen på Formland.
Bag trendzonen står Mille Fly og Sofie Helsted fra Studie FlyHelsted.
Ikigai er en japansk filosofi, og ordet er en sammensætning af Iki (at leve) og Gai, som betyder værdier, værd eller grund, ofte oversat til: grunden til at leve. Filosofien handler om at forene: Profession, Lidenskab, Mission og dit Kald, både som menneske og i det, vi omgiver os med. Det er ikke en statisk tilstand; vores Ikigai udvikler sig i takt med livet, og det, der giver livet mening.
”Vi tog fat om longivity-tendensen på Formland i februar. Ikigai er en forlængelse af det, og det stemmer rigtig fint overens med tidsbilledet: Vi søger større meninger med tingene”. Det fortæller Mille Fly, og hun beskriver Ikigai son et livsstilsmantra: Du skal finde din egen ikigai – det, der giver mening for dig.
”Ikigai inspirerer til at have mindre fokus på ”Mig” og mere opmærksomhed på, hvordan du kan bidrage til verden omkring dig. Der er større fokus på mådehold og bæredygtighed, og vi tænker mere på at beholde, istandsætte og genbruge. Vi beundrer håndværket, at ting tager tid og har spor af historie og liv”, forklarer Mille Fly og Sofie Helsted.
”Vi jagter ikke en bestemt stil eller æstetik, men kuraterer vores hjem, så det føles autentisk og afspejler det levede liv. Vi fjerner os fra det polerede og perfekte billede af livet og drages af det ærlige med spor af virkeligheden. Derfor værdsættes det unikke, det kunstneriske og traditionerne, som forstærker vores historiefortælling og skaber personlighed”, lyder det.
På trendzonen har Mille Fly og Sofie Helsted skabt rum, der spænder fra Tokyos kaos til mindfulness, og rammen er en japansk villa. MAISON IKIGAI har plads til det, der gør et hjem levende, og som styrker balancen mellem det perfekte og uperfekte.
Stuen har en puls som et fortravlet gadekryds i Tokyo med et miks af kunst og retro formsprog i materialer som stål og glas. Materialer genanvendes, og vi ser materialer, der er skabt til ét - men bruges til noget andet. Farverne er som livet, der leves, kraftfulde og smukke; syrlig karry, lakrød og denimblå.
”MAISON IKIGAI forener sirlighed og kaos, emmer af kontraster og personlighed og afspejler det levede liv. Vi laver nedslag, hvor vi prøver at skabe billeder på det, der er oppe i tiden, når det gælder materialer og overflader. Traditioner spiller ind, for det er noget af det, der gør, at tingene giver mening, og med traditionerne følger retroen. Vi har indrettet et baderum, hvor badekarret symboliserer renheden. Her emmer af sirlighed, med overflader af træ og flet, der omslutter brugeren af de dybe toner fra naturen, som skaber ro og harmoni som til en japansk ceremoni, og et soveværelse, hvor man gør sig klar og lader op til dagen, der kommer”, forklarer Mille Fly.
I villaen er der også dækket et stort buffetbord, der har et ”take” af jul på japansk vis og suppleret af et viktualierum, hvor man kan gemme det, man vil have nok af, og det man gerne vil give videre, for essensen af ikigai er, at alle kan være med til festen.
Storytelling
Storytelling er stadig virkelig vigtigt, siger Mille Fly. For det handler om at inspirere og give mening. ”Men ikigai er et begreb, og det, der giver mening for mig, giver måske ikke samme mening for dig”, siger Mille Fly, og fortæller, at hun, når hun laver private indretninger i dag, ofte mødes af, at kunden hellere vil bevare den gamle sofa fremfor at smide den væk og købe en ny. ”Der tænkes i ressourcespild, og slutbrugerens forhold til at genbruge er forandret. Når der købes nyt, er det i FSC-certificeret træ, for det skal give mening på mange parametre. Vi er ikke forskrækkede for at købe nyt, men vi gør det på ny måde”.
På MAISON IKIGAI handler det derfor om at skabe stemninger, der giver mening, og at kombinere det æstetiske, japanske med den danske designfilosofi ”less is more”. ”Men minimalismen er ikke at omgive sig med ingenting, men at omgive sig med de rigtige ting”, understreger Mille Fly, og hun siger også, at maksimalismen modsat ikke handler om, at vi skal have mange ting, men om, at vi max’er ud på det, vi gør. ”Og den japanske ånd iscenesætter det hele rigtig fint. Den er nem at gribe ind i”, og Mille Fly slutter af med at slå fast, at Ikigai er næstekærlighed, men det er også at tjene penge på at gøre netop det, man er bedst til”.