Brancheprofilen: ”Jeg hygger mig ved tegnebordet”
Han er i dag den eneste nulevende designer fra dengang, FDB gjorde designmøbler tilgængelige for menig mand. I år, hvor han også fylder 90 år, sættes flere af hans møbler igen i produktion. Designbase har taget en snak med Jørgen Bækmark, der ydmygt mener, det er salgsarbejdet, der gør hans designs populære.
Kan du nævne nogle vigtige begivenheder fra din karriere?
Det er svært. Jeg har aldrig været sådan en, der fik store præmier. I Snedkerlaugets konkurrencer, som jeg fik lov at deltage i, selvom jeg var ansat hos FDB, der opnåede jeg højst tredjepræmier og det samme i andre konkurrencer, jeg blev nok præmieret, men det var i 3. eller 4. række. Men det betød ikke så meget, det var ikke noget, jeg gik efter.
Du var leder af FDB-tegnestuen i ni år fra 1958-1967, hvordan skete det?
Jeg havde i et par år været assistent for Ejvind A. Johansson, hvor jeg tegnede på hans ting. Da han så forlod tegnestuen, var jeg spændt på, om jeg fik jobbet, og det gjorde jeg så. Efter jeg forlod FDB, fik jeg et undervisningsjob og har siden da haft forskellige jobs og projekter.
Hvordan opstod ideen til designet af dine produkter for FDB Møbler?
Det er en kombination af ønsker fra salgsleddet og dermed også forbrugerne og så min kreativitet, hvordan jeg nu syntes, opgaven skulle løses.
FDB havde to gange om året møde med sine sælgere, og her blev der fremlagt ønsker fra markedet. Inden næste møde havde jeg så et oplæg klar, hvor noget var godt og andet ikke så godt.
Dine møbler er netop blevet reintroduceret. Hvorfor tror du, de gør sig lige så godt nu som for 50-60 år siden?
Det, tror jeg, skyldes salgsarbejdet. Det er nye og unge sælgere, og de kan se en idé i at kaste sig over de gamle designs. Det skyldes nok også, at mine designs tiltaler folk, men det handelsmæssige arbejde betyder meget.
Hvordan bevarer man arbejdsglæde gennem et helt liv?
Jeg har været nødt til at klare mig selv. Efter jeg var udlært, flyttede jeg hjemmefra og kom så ind som soldat, derefter har jeg stået på egne ben. Der har både været opgangs- og nedgangstider, og siden jeg forlod FDB Møbler, har jeg ikke været fastansat nogle steder. Det vil sige, hvis jeg synes, det var lidt for småt med indtjeningen, så måtte jeg øge mit virke på den ene eller anden måde. For eksempel havde jeg på et tidspunkt et ekstra job, hvor jeg målte op i gamle kirker.
På samme måde som folk går ud og hypper i deres haver og hygger sig med det, så hygger jeg mig ved tegnebordet, selvom der ikke er økonomi i det.
Om Jørgen Bækmark
Uddannelse:
Jørgen Bækmark er uddannet møbelsnedker i 1950 og tog efterfølgende en uddannelse på Kunsthåndværkerskolen og Kunstakademiets Møbelskole.
Arbejde:
Selvstændig møbelsnedker. Han var leder af FDB’s tegnestue i ni år fra 1958-1967. Her designede han de populære stole, J80 og J81, skamlen J83 samt bænken J83B, der nu er sat i produktion igen.