Kopivarer er fortsat et stort problem – og det går særligt ud over små og mellemstore virksomheder. De har større risiko for at blive udsat for kopiering, sammenlignet med større virksomheder, fordi de ikke i så høj grad registrerer deres rettigheder og har færre ressourcer og kapacitet til at holde øje med og opdage, hvornår de er blevet kopieret. Dermed er de også mindre rustede til at tage kampen op mod kopister”, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen, der henviser til en ny rapport, som også konkluderer, at små og mellemstore virksomheder, hvis rettigheder er blevet krænket, har 34 pct. mindre sandsynlighed for at overleve som virksomhed efter 5 år end de, der ikke er blevet kopieret.
”Der er ingen tvivl om, at handlen med ulovlige kopivarer fortsat udgør et stort problem, og at det er et direkte angreb på lovlydige små og mellemstore virksomheder. Når virksomhederne ikke får det stoppet, koster det hurtigt danske arbejdspladser,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, der er varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Problemet er, at mange mindre virksomheder ikke har tilstrækkelig viden om rettigheder og de muligheder, der findes for at bekæmpe den ulovlige handel med kopivarer. Men både store og små virksomheder vil stå væsentligt stærkere over for kopister med dokumentation for deres ejerskab,” siger Henriette Vængesgaard Rasch.
Som virksomhed kan man også bede toldmyndighederne om hjælp til at holde øje med kopivarer, når de kommer ind i EU - hvis man fx har et registreret varemærke eller en designrettighed.
Når det gælder krænkelser af immaterielle rettigheder blandt store virksomheder, ligger Danmark ifølge rapporten i top-10 blandt OECD-landene, hvad angår told-beslaglæggelser af kopivarer. ”De store danske virksomheders kamp mod kopivarer viser, at det har en effekt at registrere og beskytte sine varemærker og at foretage toldanmodninger. Nu er det på tide at få de små og mellemstore danske virksomheder bedre med,” siger Henriette Vængesgaard Rasch.