Sådan dækker Christiane Schaumburg-Müller sit hverdagsbord
Oftest er festligheder lig med særlige borddækning, men når hverdagen fylder det mest af livet, hvorfor så ikke gøre noget ud af hverdagens borddækning? Det mener både Christiane Schaumburg-Müller og aida, der sammen står bag konceptet RAW, som siden 2016 har udviklet produkter til den nordiske borddækning. RAW konceptet sælges i dag i over 40 forskellige lande og har næsten 500 forskellige produkter i sortiment. Du kan opleve alle produkterne på aida.dk.
Foto: aida
Et kig ind hos Christiane
Borddækning er en personlig ting, og den varierer fra hjem til hjem. Vi har besøgt Christiane for at høre, hvordan hun skaber den perfekte ramme om hverdagsmåltidet med sin personlige borddækning, og hvad der altid er at finde på hendes hverdagsbord.
Foto: aida
De vigtigste elementer i hverdagens borddækning?
Vi kender det alle sammen. Når hverdagen ruller, så bliver hverdagsborddækningen en vane. Det er det også blevet hos Christiane, hvor borddækningen skal være hyggelig og nærværende. Det kombinerer hun gerne med en masse skåle og fade.
”Jeg har ikke gryder på bordet, medmindre jeg har lavet en gryderet, men kartofler kommer ikke på bordet i gryden. De kommer over i en skål, og der er mange skåle med forskellige ting. Så er der altid dækkeservietter og servietter på bordet og kniv og gaffel er lagt, så mit bord ser altid opdækket ud.”
Selvom Christiane har en fast måde at dække hverdagsbordet på, så er der alligevel en smule variation:
”Jeg har tre forskellige tallerkener, og det varierer, hvilke jeg vælger at bruge, men det er de samme RAW dækkeservietter, der kommer på every time, og det er det samme RAW bestik.”
Og så er der selvfølgelig familielivet, der også skal passe ind i borddækningen:
”Vi har fire børn herhjemme, så der er mange små skåle med tomater og agurker. Der er altid så mange skåle, så bordet ser vildt hurtigt ud af rigtig rigtig meget, og det giver virkelig en stemning. Jeg har jo lavet tusindvis af skåle i RAW til netop det formål, men jeg kan også blande nogle andre skåle ind. Det kunne for eksempel være noget hjemme fra mine forældre. Det giver sådan et hyggeligt, nærværende bord med de her skåle, fade og dækkeservietter.”
Ét must have til hverdagsbordet?
Netop dækkeservietterne fra RAW er en trofast følgesvend i Christianes borddækning.
”Den vigtigste ting for mig absolut, når jeg dækker et bord, det er mine dækkeservietter. Jeg har lavet de her siv dækkeservietter i forskellige nuancer sammen med aida og RAW, og de er på hver dag. Der er ikke én aften, hvor de her dækkeservietter ikke er på. Det er dem, der gør hele bordet for mig, 100 procent. Jeg vil ikke undvære dem.”
”Så det er meget sjovt, når I spørger mig, hvis jeg skulle vælge ét must til mit hverdagsbord. Det er uden tvivl mine sivdækkeservietter. Jeg dækker ikke et bord uden dem. Det er grundstenen til mit hverdagsbord.”
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
En guide til et Christiane-bord?
”Så hvordan dækker jeg mit hverdagsbord? Jeg starter altid med dækkeservietter. Om det er natur, den sorte eller den lyse, det er alt efter, hvad humøret er. Så er der tallerkener. Så kommer der bestik. Jeg elsker mit bestik fra RAW i Champagne Guld. Jeg er også en guldpige, så det passer rigtig godt til min stue. Glas kommer på. Jeg kan lege med forskellige farver af glas alt efter, hvad jeg har lyst til. Så kommer der skåle og fade på. Altid en masse skåle og fade. Jeg tror, at det er det, der gør mit hverdagsbord rigtig meget. Og så selvfølgelig en serviet. Om det er en papirserviet, eller om det er køkkenrulle, det gør egentlig ikke så meget, men det ser bare dækket ud, når der ligger en serviet på hver tallerken. Det er opskriften på mit hverdagsbord.”
Det bedste bordækningstip?
Men hvad er så Christianes allerbedste borddækningstip?
”Det er skåle i alle mulige størrelser. En masse forskellige størrelser, så der er til salaten, der er til kartoflerne, der er til majsene, der er til tomaterne, der er til agurkestængerne, der er til kødsovsen. Der til det hele. Skåle, skåle, skåle, skåle. Fade, fade, fade, fade. Det er mit bedste borddækningstip.”
Tippet kommer ikke fra nogen fremmed. Det handler om at balancere praktik og æstetik, og det har hun fået med hjemmefra:
”Jeg er opvokset med, at man tog hakkebøfferne over på et fad, og så vaskede man panden af lige med det samme. Så den er faktisk altid vasket af. Når vi går fra bordet, så skal det fad, der har ligget hakkebøffer på i opvaskemaskinen, men panden er allerede vasket af, så det er faktisk rimelig praktisk, og sådan er jeg bare opdraget. Det har aldrig været et problem for mig.”
En personlig borddækning
Og skal vi vende tilbage til personligheden i borddækningen, så hørte vi også Christiane, om hendes personlighed egentlig matcher hendes borddækning:
”Hvis mit hverdagsbord skulle matche min personlighed, så ville det være lidt rodet. Der ville blive ved med at komme ting på i sidste øjeblik, og det er sådan set også sådan, det foregår hver dag. Så jeg synes faktisk, at mit hverdagsbord matcher min personlighed rigtig godt,” afslutter Christiane.