Poetiske blomster og rene linjer
Blomst er 100 pct. Royal Copenhagen og 100 pct. nyt. Det forener japansk simplicitet og skandinavisk minimalisme, og er skabt med en one stroke-teknik, der gør hvert eneste element til et lille unikt kunstværk. Sådan siger kreativ direktør i Royal Copenhagen om det nye stel, blomst, der netop er blevet lanceret.
Med inspiration fra en svunden tid og nutidens minimalistiske æstetik, lancerer Royal Copenhagen det første nye stel i 10 år, der fortolker én af de ældste dekorationer i porcelænsvirksomhedens historie. Stellet kaldes blomst, og er dekoreret af den hollandske kunstner Wouter Dolk. Stellet forener en passion for blomster, en ny smuk form og tredimensionale penselstrøg, der giver nyt liv til Royal Copenhagens karakteristiske koboltblå farve og mest ikoniske elementer. Med lanceringen tilføjes endnu et kapitel til historien om det danske porcelæns håndværk.
Blomstens skønhed varer kun et øjeblik. Den blomstrer, den brister, og den falmer, og minder os om, at værdsætte øjeblikket, inden det erstattes af et nyt. Det florale element har også altid været kendetegnende for Royal Copenhagen, som nu er klar til at lancere et nyt komplet stel, kaldet blomst.
Det nye design tager udgangspunkt i ét af de ældste stel i porcelænsvirksomhedens historie, og alle steldele er hånddekorerede med en enkelt smuk blomst: Vi vidste, at vi gerne ville lave noget med Blå Blomst, som stammer tilbage fra vores ophavstid. Undervejs i processen udviklede det sig til et helt nyt selvstændigt stel med referencer til historien, men med en mere stram, enkel æstetik. blomst er en nyfortolkning af noget, som er klassisk og umiskendeligt os, fortæller Niels Bastrup, kreativ direktør hos Royal Copenhagen.
Dekorationerne til blomst er skabt af den anerkendte kunstner Wouter Dolk, som nok er bedst kendt for sin poetiske og stemningsfulde æstetik og sin særlige evne til at genskabe naturens skønhed i smukke håndmalede vægdekorationer.
blomst repræsenterer en samling af blomster, som hver især har deres egen fortælling og mening. Stellet er på den måde forbundet til en lukket have, hvor du kan plukke forskellige blomster, sætte dem på bordet og tilsammen skaber de en buket, fortæller Wouter Dolk.
En buket af blåt
I mere end fem år har Wouter arbejdet tæt sammen med både håndmalere og formdesignere fra Royal Copenhagen på at nå frem til det helt rigtige udtryk, der kunne bringe nyt liv til de gamle dekorationer i Blå Blomst fra 1780. Resultatet er et komplet nyt stel, som elegant balancerer mellem en kantet form på den ene side og dekorationernes bløde, romantiske udtryk på den anden.
De erfarne designere fra Royal Copenhagen har til det nye stel skabt et formsprog, som er minimalistisk og simpelt, og som sammen med de sarte og feminine blomster er både moderne og tidløst. Med en helt særlig malertekniks unikke tredimensionale penselstrøg, der påfører farven i ét enkelt strøg, og Wouters omfattende viden om og passion for blomster, gør hvert eneste element i det nye stel til et gennemført kunsthåndværk i sig selv.
blomst er som et smukt samspil mellem håndværket, porcelænets betingelser og Wouters sans for det poetiske og florale. Både formen, drejet og teknikken til de penselstrøg, der påfører farven med et bestemt sving eller bue, er blevet udviklet særligt i processen og er helt anderledes fra både det riflede og musselmalede. Man kan længe sidde og kigge på det, og kan næsten se, at det vibrerer for øjnene. Når man dækker bordet med blomst, så står det lige så stille og danser, afslutter Niels Bastrup.