Når vejen til målet er en labyrint af valg

“Super naivt”. Sådan lyder det fra Sofacompanys chefdesigner, Line Nevers Krabbenhøf, om virksomhedens nyeste grønne skud på stammen – sofaen Wilson. Sofaen, der i begyndelsen skulle være 100 procent bæredygtig, har været på en to år lang rejse og har budt chefdesigneren både anstrengelser, læring og inspiration.

Selv om anstrengelserne har været mange i tilblivelsen af Wilson, mener chefdesigner Line Nevers Krabbenhøft, at det har været en givende proces. Foto: Sofacompany..

I design- og interiørbranchen er store som små virksomheder i fuld gang med at dreje forretningerne over i en grønnere retning. Branchen er fuld af gode initiativer, innovation og produktmæssige gennembrud.

Men hvor svært kan det i virkeligheden være at lave et ansvarligt produkt? Hos Sofacompany er man ikke bleg for at sige; meget.

Allerede for over fire år siden var designvirksomheden i gang med flere tiltag, heriblandt bæredygtige tekstiler og en omlægning, så alt træ fremover skulle være FSC-certificeret.

“Men drømmen var at gå all-in på en 100 procent bæredygtig sofa. Og det var super naivt, for det viste sig at være et utrolig komplekst projekt”, fortæller Line Nevers Krabbenhøft, chefdesigner hos Sofacompany.

Ikke desto mindre blev Sofacompanys idé om en bæredygtig sofa – Wilson, som den er endt med at hedde – starten på en to år lang rejse, der ikke kun skulle vise sig at være kompleks, men også lærerig og inspirerende.

Komfort og holdbarhed er alfa og omega
Projektet havde ifølge Line Nevers Krabbenhøft hovedvægt på fire principper: æstetik, komfort, materialer og holdbarhed.

Og gennem møder med både internationale og danske leverandører skulle de rette materialer til sofaen findes. Blandt andet hvad hynderne skulle laves af indvendigt og udvendigt.

“Vi holdt utallige møder med alverdens leverandører for at finde frem til de mest ansvarlige materialer. Og vi fik mange prøver, og vi fik lavet hynder i alverdens materialer - alt fra skum, genbrugsuld og majsprodukter til spaghettiagtige strimler lavet af genbrugsplast”, siger Line Nevers Krabbenhøft og fortæller, at der bare var et problem:

“Det var simpelthen hverken komfortabelt eller holdbart nok. Og vi prøvede mange materialer af, hvor tanken var god, men det fungerede bare ikke i praksis. Resultatet ville ikke blive til en sofa, man ville have lyst til at ligge i hele aftenen”.

Teamet valgte til sidst økologisk naturlatex fra Sri Lanka som sofahyndernes fyld.

“Først blinkede mine advarselslamper, for det er jo ikke bæredygtigt, hvis man skal have det fragtet langvejsfra. Men naturlatex holder utroligt længe, det er super komfortabelt og gennemprøvet. Man bruger det blandt andet til madrasser af høj kvalitet. Derfor argumenterer vi for, at det er det mest ansvarlige valg”, siger Line Nevers Krabbenhøft.

Dernæst; stellet, som også krævede sin del research og mange samtaler med leverandører.

“Først talte vi med vores sædvanlige leverandør af FSC-certificeret træ, men det blev ikke til noget. Dernæst en anden dansk leverandør, der til sidst ikke kunne på grund af travlhed under corona. Så det endte med en nordtysk leverandør, der er specialiseret i bæredygtigt træ. Vi valgte ask, fordi der er rovdrift på eg, der som træsort vokser utroligt langsomt. Ask er både hurtigvoksende og lokalt voksende”, siger chefdesigneren og tilføjer, at stellet kan skilles ad og er designet, så det kan samles helt uden brug af skruer eller værktøj.

Foruden Wilson indgår der blandt andet en skammel i kollektionen, som også kan bruges som sofabord. Foto: Sofacompany..

Det handler om gennemsigtighed
Selv om det ikke har været en nem rejse at få Wilson bragt til verden, er chefdesigneren blevet bekræftet i, at det godt kan lade sig gøre.

“Det har virkelig været en fed proces, og jeg synes, sofaen repræsenterer, at vi alle har et ansvar for at forbedre det, vi har nu. Man er nødt til at være kompromisløs for virkelig at lære noget nyt og lære, hvor kompleks det i virkeligheden er at producere mere ansvarligt. Som virksomhed har vi også et ansvar for at give kunderne gode og etiske muligheder”, siger hun.

Bæredygtighed er i chefdesignerens øjne heller ikke kun et spørgsmål om produkt, men også arbejdet i dens tilkomst.

“Vi har lært, at det med at tilbyde mere ansvarlige produkter især handler om at være transparent og ærlig. Det handler om at vise sine valg og forklare dem”, siger Line Nevers Krabbenhøft.

Wilson er en serie af i alt tre produkter; en trepersoners sofa, en loungestol og en multifunktionel fodskammel, der også har funktion som både stol og bord.

Relateret indhold

19.04.2024Designbase.dk

Virksomheder står alene med udfordrede lærlinge

19.04.2024Designbase.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

11.03.2024Designbase.dk

Light + Building i samarbejde med amerikanske LightFair

08.03.2024Designbase.dk

Ny dansk auktionsplatform ser dagens lys

07.03.2024Designbase.dk

ILVA introducerer 5 års garanti med tilbagevirkende kraft

06.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Foldbar nyhed med indbygget frihed

05.03.2024Designbase.dk

Investorer fra Løvens Hule styrker Intarsia Furniture

27.02.2024Designbase.dk

Nytænkning kendetegnede Stockholm Furniture Fair 2024

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023