Med filtdyrene på en fantastisk vækstrejse
Én Gry & Sif blev etableret for 22 år siden, da søstrene Gry og Sif faldt for den fine filteteknik og for de nepalesiske kvinders glade og åbne sind. I dag filtes tingene stadig af kvinder i Nepal, og i Danmark er virksomheden vokset fra to til 15 medarbejdere på ganske kort tid. For de filtede ting harmonerer perfekt til tidsånden.
Bæredygtighed og social ansvarlighed er nøgleord i dag. Men da Én Gry & Sif introducerede sine håndlavede, filtede, søde og finurlige ting for danskerne for 22 år siden, var det bestemt ikke emner, der var top of mind. Det er det blevet og med det, er Én Gry & Sif’s succes også vokset eksplosivt. Fra op til 2021 være ganske få til at drive virksomheden til i dag at være 15 medarbejdere.
Historien begyndte da søstrene Sif og Gry var på en rygsækrejse i Østen. Turen gik også til Nepal, men pigerne blev så begejstrede for landet og for nepaleserne, at de blev der. De så, hvordan nepaleserne filtede, og de besluttede sig for at kombinere det rå og rustikke materiale med dansk design.
I dag samarbejder Én Gry & Sif med en arbejdsplads i Nepal, hvor 800 kvinder filter, strikker og syer enten samlet i et fabrikslokale eller hjemme, hvor de samtidig kan passe hus og børn.
”I 2009 trådte min søster ud af virksomheden, og min mads, Christian trådte ind, og vi drev virksomheden sammen”, fortæller Gry Højgaard Staunstrup. I 2014 valgte de at gå ind i et samarbejde med Rikki Tikki. ”Jeg følte, jeg var kørt lidt fast og var presset af de daglige, administrative opgaver. Nu gik det jo, som det gik, og Rikki Tikki gik konkurs. Men jeg fik nulstillet mig selv, og fordi alt var væk, da vi fik brandet tilbage, besluttede vi os for at give den gas og starte op næsten fra bunden igen”, fortæller Gry.
I begyndelsen var det ren overlevelse, men i 2019 vendt bøtten, og siden er det gået fint for Én Gry & Sif. Så fint, at man i dag er 15 medarbejdere på lageret, i kundeservice, i administrationen med videre. Nu kan Gry derfor beskæftige sig med det kreative. Det, hun kan lide, og som hun er god til, og dermed er virksomheden inde i en rigtig god spiral.
”Vi har fået god fokus på produktet. Før gik dagligdagen op i administration, og vi mistede overblikket. Nu har vi fået frigive ressourcer, og vi har genfundet fokus, så vi kan tænke produkt, produkt, produkt”, siger Gry.
Vi vil gerne hjælpe kvinderne
Produktionen foregår i Nepal, og det vil den blive ved med”, slår Gry fast, og der er ingen tvivl om, at hendes hjerte banker for Nepal, når man hører hende fortælle.
”Mange nepalesiske kvinder er nødt til at tage til bl.a. Qatar for at arbejde. Vi er rigtig glade for at være med til at støtte op om, at kvinderne kan arbejde lokalt. Og ved at det er kvinderne, der tjener pengene, går pengene rent faktisk til familien, hvorimod mange undersøgelser viser, at når mændene tjener pengene, går en del af dem til bl.a. gambling med videre”.
Gry fortæller, at nepaleserne er livsglade og smilende mennesker, og hun vil ikke undvære at tage der ned mindst en gang om året. ”Vi har jo arbejdet sammen med mange af dem i 20 år”, siger hun.
I 2009 blev Én Gry & Sif Fair Trade certificerede som de første inden for design- og interiørbranchen i Danmark. ”Vi har jo arbejdet efter Fair Trade principperne fra begyndelsen, men vi havde ingen dokumentation på det. Derfor valgte vi, at få det på plads selv om det var lidt learning by doing, fordi vi netop var de første i vores branche, der søgte en Fair Trade certificering. Heldigvis er mange brands fulgt efter”, siger Gry.
Hun er ikke i tvivl om, at det store fokus på bæredygtighed og socialt ansvar har været med til at skabe den succes, Én Gry & Sif har i dag. ”Faktisk er der ikke så mange Fair Trade virksomheder, hvor produkterne er håndlavede, og som også er leveringsdygtige i store volumener. Det er vi”.
Gry ser ikke Én Gry & Sif lave andet end filtede produkter. Det er vores niche, og det der fungerer for os. Vi er ikke blevet mætte af det endnu, og der er masser at tage fat på.”
Kvinderne er stolte af produktet
Illums Bolighus er blandt Én Gry & Sifs store kunder, og når butikken er pyntet til jul med de produkter, som de nepalesiske kvinder producerer, tager Gry gerne billeder og viser dem.
”De er utroligt stolte af at se tingene i den konstellation. Det er jo meget anderledes end de markeder, de er vant til”.
De nepalesiske kvinder har tradition for at filte, og det sker med håndkraft med håndsæbe og vand. ”Uldtotter hives ud på kryds og tværs og æltes og æltes, til formen er der. Et par sutsko begynder f.eks. med at være en halv meter og æltes til de har den rette størrelse. Indfarvningen sker også i Nepal med miljøvenlige farver, og ulden kommer fra New Zealand. Den er dog ikke økologisk”, fortæller Gry, for fibrene i økologisk uld er ganske enkelt ikke lange nok til at filte”.
Gry tegner de mange designs, og hun tager ned til Nepal, når produktionen begynder, hvis der er ting, der skal justeres. ”For de er vant til at filte tæpper og andet. For dem er det, vi vil have filtet, lidt mærkeligt”, siger Gry med et smil.
Sælges i hele verden
Én Gry & Sif sælger til hele verden, selvom Europa dog er langt det største marked. Og man deltager på en lang række internationale messer, hvor man møder de udenlandske kunder.
”Heldigvis for os elsker hele verden dansk design, og det nyder vi også godt af. Vi føler, messerne er en god måde at møde kunderne på, ikke mindst fordi vi ikke har sælgere, der kører rundt”.
Noget af det, der nu er blevet tid til, er bl.a. at lave en brandingvideo, og så fortæller Gry, at de har gjort en indsats for at højne kundeservicen, som de ikke selv har været tilfredse med. ””Nu har vi fire fuldtidsansatte i kundeservice til at tage telefonerne og som taler sprogene”, siger hun.
Derudover er der fremover også hjælp til messeopsætning, for som Gry siger det, er det ærgerligt at bruge tid, penge og energi på at stå på messerne med en stand, der måske ikke er optimal. Det er den fremover.
Hun mener klart, at de flere medarbejdere i organisationen skaber en større ro og en bedre styring på kontoret og i produktionen.
Flere helårskollektioner
Spørger man Gry om. hvad hun tænker fremadrettet, er målet nu at finde et solidt fodfæste og få flere helårskollektioner. ”Vores blomster er naturligvis til hele året, men vi vil gerne have flere produkter, der kan det samme, og det er i øvrigt også et ønske fra flere af vores store kunder”.
At Én Gry & Sif er sæsonbetonet vil der nok ikke blive lavet om på. ”Vi har produkter til højtiderne; jul, påske med videre, og det vil vi selvfølgelig også have i fremtiden, ligesom vores børneting også gør det rigtig godt”.
Julen er den ubetinget største sæson for virksomheden. ”For vores produkter og materialet passer enormt godt til julen med sit hyggelige, håndlavede og traditionsrige udtryk”.
Fair Trade
For at blive Fair Trade certificeret, skal man leve op til de 10 Fair Trade principper:
Man skal skabe muligheder for økonomisk dårligt stillede producenter
Forretningen skal være gennemsigtighed og ansvarlighed
Man skal handle på Fair handelsbetingelser
Man skal betale en Fair pris
Man skal sikre, at børnearbejde ikke finder sted
Man er forpligtet til ikke at diskriminere eller forskelsbehandle
Man skal sikre gode arbejdsbetingelser
Man skal sikre udvikling og dygtiggørelse af sine leverandører
Man skal promovere Fair Trade budskabet
Man skal vise respekt over for miljøet i produktionen