JUNA går bæredygtigt
Fra 2020 er alle JUNAs produkter økologiske, alt, hvad man producerer, er Oeko-tex certificeret, og outdoorkollektionen er fremstillet i recyclede materialer. ”Bæredygtighed er meget vigtigt for os”, lyder det fra designeren bag JUNAs kollektion Lise Uhrskov.
”Vi ønsker at være en ansvarlig del af branchen og i øjenhøjde med vores kunder, og vi mærker tydeligt, at forbrugerne efterspørger produkter, som er produceret ansvarligt”, det siger Junas designer Lise Uhrskov, og hun slår fast, at bæredygtighed fylder meget hos JUNA, der siden 1972 har importeret og produceret boligtekstiler til de danske forbrugere.
Det betyder, at alt det, JUNA producerer, er Oeko-tex certificeret, hvilket vil sige, at der ikke anvendes skadelige kemikalier, og at det lever op til europæiske standarder. Fra SS20 er alt sengetøj, viskestykker, håndklæder, sengetæpper, puder og bomuldsduge økologiske, ligesom alle outdoor produkter er recycled.
”Omkostningerne ved at producere økologisk har ramt et tilgængeligt leje, så alle forbrugere nu kan købe ind i bæredygtige tekstiler. Prisforskellen mellem ikke-økologisk og økologisk er nu så lille, at der efterhånden ikke er et incitament til at købe ikke-økologiske varer. På den måde lever vi hos Juna også op til vores egen målsætning om at tilbyde value for money til vores kunder – altså værdi for pengene. Det betyder noget for os, at vores kunder kan sove ekstra godt med Juna tæt på kroppen”, fortæller Lise Uhrskov.
Hos JUNA, der er en del af Rosendahl Design Group, mærker man, at man generelt i samfundet i højere grad tænker på at opføre sig ordentlig overfor naturen. ”Der er kommet en langt større bevidsthed omkring klimaet og omkring, hvordan vi forbruger så miljøvenligt som muligt. Der er også kommet en større bevidsthed omkring egen sundhed og dermed hvilke produkter, man omgiver sig med og har tæt på kroppen”, lyder det.
JUNA føjer hver sæson nye økologiske serier til sortimentet. ”Inspirationen fra naturen er en væsentlig del af brandets DNA og med det recyclede nattøj, vi nu producerer, værner JUNA netop om miljøet, samtidig med at vores sengetøjskvalitet er så dejlig og blød, at det er helt oplagt at have tæt på kroppen – og helt naturligt at lave nattøj af”.
I juni lancerede JUNA en lille limited edition af recycled nattøj, dvs. stof taget fra forrige sæsoners sengetøj, der syes om til nattøj og på den måde arbejder man med sine rester. Nattøjskollektionen rummer chemisetoppe, shorts, kjoler, skjorter og natbukser i fine mønstre og bomuld. ”Vi kommer også fremadrettet til at arbejde med forskellige capsule kollektioner syet af stof fra tidligere sæsoners sengetøj”, fastslår Lise Uhrskov.
”I vores sæsonaktuelle nattøjskollektion, som er en ny selvstændig kategori her fra AW19, har vi produceret nattøj i samme kvalitet som sæsonens sengetøj. Og de klassiske ternede dele er syet op i økologisk bæk og bølge kvalitet, der ikke bare hylder det ”comfy” fit, men også det bekvemme ved at anvende tekstiler, der går direkte fra vask til bøjle uden at skulle stryges. Poserne i kollektionen er i øvrigt designet ud fra en recycle-filosofi om, at vi vil genanvende det, vi allerede har, og derfor fremstiller vi en totebag af reststof. Det handler om at føre noget videre og give det nyt liv i stedet for blot at smide det ud”, slutter Lise Uhrskov.
Hamam med omtanke
Hensynet til miljøet og respekten for naturens ressourcer er også rykket ud på badeværelset, hvor vi bruger vand med omtanke og indretter med tekstiler i økologiske materialer. I tråd med denne trend lancerer JUNA nu Reflection: Et velsugende håndklæde i hamamdesign, der bejler til bæredygtigheden i 100% økologisk bomuld og tolker de etniske frynser ind i den skandinaviske designtradition med melerede naturtoner og muligheden for at bruge Reflection i både køkkenet og badet.