I spændet mellem kunst og design

Philip Bro har skabt design for nogle af de største danske virksomheder. Hans tilgang er enkel: Design skal holde, og det skal give værdi. ”Et godt design skal fortælle en historie, men det skal også være funktionelt og så skal det have en poetisk kvalitet; det kan være humoristisk eller smukt, det skal skabe en følelse, der rører og måske flytter én en smule”.

Designeren Philip Bro Ludvigsen med produkter fra Georg Jensens Legacy-serie..

Designeren Philip Bro Ludvigsen gør ikke det store væsen af sig. Han råber ikke selvpromoverende højt, men han står bag nogle af de bedst kendte designikoner, der er skabt inden for de seneste 20 år. Det gælder Georg Jensens Legacy serie, FDB Møblers lampeserie Hiti, Undercover lampeserien for Le Klint og møbler for Softline og Fredericia Furniture. Woud har han også arbejdet med samt Andersen Furniture og Lyngby Porcelæn.

Han inspireres af kunsten. Og der hvor kunstens og det kommercielle designs sinuskurver mødes, mener han, det sjoveste og det bedste design opstår.

Vi sidder i mødelokalet i den tidligere industribygning på Amager, hvor Philip Bro Design holder til, og han fortæller om sin karriere, sit syn på design, på bæredygtighed og på hvordan han mener, man kan tage design til et nyt niveau.

”Jeg er vokset op på en gård på Sydfyn, hvor vi levede økologisk, så at integrere bæredygtigheden i mine designs er en ganske naturlig del af min udvikling. Nu er kunderne så også modne til det”, siger Philip. Hans overordnede tanke om det gode design er, at det er holdbart.

”Det, jeg gerne vil med designet, er at ramme noget, jeg selv tror på holder længe og som bliver bedre og bedre igennem årene”.

For Philip skal design have en poetisk kvalitet, og det skal kunne noget.

”I min verden fortolker jeg det bredt. Et godt design skal fortælle en historie, men det skal også være funktionelt og så skal det have en poetisk kvalitet; det kan være humoristisk eller smukt, det skal skabe en følelse, der rører en og måske flytter én en smule”.

Den langstrakte myrestol designede Philip til en udstilling på et designmuseum i London..


Det tekniske og det kunstneriske
Philip er uddannet på Fyns Kunstakademi, hvor han arbejdede med skulpturer. ”Jeg var meget begejstret for at formgive og modellere”, siger han og fortæller videre, at den største oplevelse – og én der har sat sit præg på hele hans karriere – fik han, da han var i praktik hos en anerkendt indisk billedhugger, og hvor han blev introduceret til det klassiske, indiske univers.

”De finder en glæde ved repetitionen – i at forfine kunsten og håndværket og videreføre traditionerne. Denne værdi i kontinuiteten stod i skarp kontrast til den skoling, jeg havde fået i Danmark, hvor det handler om at skabe unikt og nyt”.

Men Philip har endnu en side, nemlig en side, der elsker teknik, og også den har han faktisk formået at bruge kreativt igennem årene.

”Da jeg kom hjem fra Indien, gik jeg et stykke tid på Skolen for Brugskunst, hvor jeg blev inspireret af nogle superdygtige lærere, bl.a. Niels Jørgen Haugesen. Det var med til at åbne mine øjne for møbeldesign, som jeg på det tidspunkt faktisk ikke synes, var specielt spændende”. Endnu en praktiktur denne gang til Japan var yderligere en ny øjenåbner for Philip denne gang i forhold til det enkle og æstetiske.

Det fik han brug for på Knud Holchers tegnestue, hvor han bl.a. tegnede de plakatsøjler, der prydede det københavnske bybillede i mange år. Efterfølgende fik han job hos Pelikan Design, hvor han designede møbler og fik den kompetence ind under huden.

”I 1990 sad vi en flok på café Europa. Tingene var ved at bryde sammen i Østeuropa, og vi blev enige om, at det var nu, vi skulle rykke. Jeg tog til Prag med to kammerater, og vi fandt frem til en gammeldags lysekronefabrik i de bøhmiske bjerge, som vi overbeviste om, at tiden var inde til kreativt lysdesign. Halogenpærer var nyt og ”in”, og vi skabte en moderne lysekrone, der faktisk fik god succes også i Danmark”, fortæller Philip.

Da han kom hjem, havde han fået blod på tanden i forhold til at arbejde med lys, og han tog fat i den dengang lidt støvede danske lampevirksomhed Le Klint. Igen kom halogenlyset til at spille en rolle, og samspillet mellem Le Klint, Philip Bro og den nye lyskilde tog for alvor virksomheden ud af glemslen og ind i de nye lystider.

Siden dengang har lys altid inspireret Philip, og han har arbejdet med netop belysning for bl.a. FDB Møbler og løbende for Le Klint, hvor det mest kontroversielle lysprojekt var Le Klints Undercover.

Omkring samarbejdet med FDB Møbler fortæller Philip, at det i høj grad handlede om en flirt med det nutidige, om at forfine et udtryk med stor respekt for det traditionelle. ”Og det binder tråde tilbage til mit ophold i Indien, hvor det netop var det traditionelle, der var den kerne, vi arbejdede omkring og udviklede”.


Design er fragmenteret
Philips holdning er klart, at design er fragmenteret, og når han bevæger sig rundt på de store internationale messer, undgår han ikke at blive fanget i en konflikt, der bringer eksistentielle overvejelser. For han forsøger at skabe design, der holder. ”Men når man på superforbrugets højborg ser de mange, mange ting, der findes, kan man godt gøre sig alvorlige overvejelser omkring om det overhovedet nytter noget”, forklarer Philip.

Men det gør det. For Philip Bro lægger mange tanker i sine designs. Senest har han bl.a. skabt en taburet til Snedkernes Efterårsudstilling (SE), hvor temaet denne gang var bæredygtighed.
”Taburetten er et klassisk objekt, men formgivningsmæssigt har jeg leget med benene og de afrundede former. Jeg har designet et sæde i kork, der samtidig agerer låg til et lille, hemmeligt rum til mobiltelefonen, så man i bogstaveligste forstand ”sætter sig på sit forbrug” og i stedet skaber nærvær”, forklarer Philip.

Græsliggestolen er et kunstprojekt, som Philip har skabt i samarbejde med Tiny Garden..

I samme boldgade har Le Klint netop lanceret en Philip Bro lanterne ”Candlelight” i eg og kork med fake stearinlys. ”Den er USB genopladelig, og den har en base af rigtig stearin, så man får det skin, stearin giver. Samtidig er lyset lukket inde i en glaskuppel – en af de fordele, der netop er ved kunstige stearinlys”, lyder det, og dermed har Philip Bro taget det bedste fra begge verdener, nytænkt den klassiske lanterne og taget designet til et nyt niveau.

Netop at arbejde med andre og nye dimensioner, er noget, der står på Philip Bros ønskeliste for fremtiden. ”Dufte kunne være spændende at arbejde med, eller designs, hvor der er andre sanser ind over”.

Når Philip skal hente inspiration, sker det ofte på rejser til Indien, Japan eller til f.eks. Milano, hvor han bor en uge under Salone del Mobile. ”Det sker altid med en blanding af eufori og frustration. Eufori over den inspiration, jeg får, og frustration over, hvad meningen med at tegne flere objekter egentlig er. Derfor kigger jeg også meget på de klassiske kunsthåndværkere, og dykker ned i deres tilgang til design, så der forhåbentlig skabes en vekselvirkning mellem den klassiske asiatiske lag-på-lag tilgang til design og vores tanker om at skabe noget unikt”.

De nye teknologier inspirerer også. LED-teknologien har åbnet op for nye måder at udforme belysning på, og når det gælder nye materialer, taler Philip om objekter i sten som noget at det nye, han gerne vil kaste sig ud i.

”Sten udstråler den kontinuitet, jeg gerne vil have i mit design – så igen; på den ene side det kontinuerlige, på den anden side det teknologiske, nyskabende, og så er bæredygtigheden naturligvis en driver i samfundet, som gør, at vi som designere skal sikre, at forbrugerne kan finde værdi i såvel objekter som design”.

Relateret indhold

03.05.2024Designbase.dk

Trends & Traditions var en succes

03.05.2024Designbase.dk

Her er årets førende norske designvirksomheder

11.03.2024Designbase.dk

Light + Building i samarbejde med amerikanske LightFair

08.03.2024Designbase.dk

Ny dansk auktionsplatform ser dagens lys

07.03.2024Designbase.dk

ILVA introducerer 5 års garanti med tilbagevirkende kraft

06.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Foldbar nyhed med indbygget frihed

05.03.2024Designbase.dk

Investorer fra Løvens Hule styrker Intarsia Furniture

27.02.2024Designbase.dk

Nytænkning kendetegnede Stockholm Furniture Fair 2024

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023