Hoptimist med et unikt DNA
Den lille glade Hoptimist har fundet vej ind til forbrugernes hjerter – ikke bare i Danmark, hvor den har været kendt siden 1960erne, men også i resten af Europa. Poul Christoffersen, der er brand manager for Hoptimist er ikke i tvivl om, at succesen fik et boost, da F&H overtog brandet for et år siden og kunne tilføre såvel økonomiske som menneskelige ressourcer.
”Vi har et særkende og et DNA, der er unikt, samtidig har Hoptimist et design, som folk tapper ind i. Har du set produktet, husker du det”. Det siger Poul Christoffersen, der er brand manager på Hoptimist, og samtidig er han manden, der bragte Hoptimist til F&H for lige over et år siden, hvor den lille glade figur hoppede ind ad døren hos det globale brandhuse med en femårsplan i bagagen, og en god snak om, hvad man mente, Hoptimist kunne bringes til i F&H-regi.
”Før vi blev en del af F&H var vi lille organisation, og vi kunne se, at skulle brandet op på den store klinge, krævede det et bagland med økonomiske såvel som menneske ressourcer”.
I samarbejde med F&H’s ledelse blev der lagt en femårsplan, og Hoptimist skulle tredobles i forhold til det, brandet kom fra. ”Og allerede det første år har vi mere end nået budgettet og kan melde om en flot vækst”, fortæller Poul.
Han mener, årsagen til det bl.a. skal findes i, at Hoptimist har været nemt at integrere i F&H’s store maskineri. ”Vores profil stikker ud, og forbrugerne forstår vores univers: ”Make every day a little more joyfull”.
At kunne trække på F&Hs store salgsstyrke ikke mindst i udlandet, har også været en stor fordel for Hoptimist.
”Nu er vi mange flere hænder til at præsentere Hoptimist og iscenesætte den i udlandet, og ikke mindst kan vi sikre, at kunderne får de rigtige varer på de rigtige tidspunkter. For Hoptimist er blevet en del af F&Hs store rul. Tidligere samlede butikkerne Hoptimist-ordren sammen over tid, og det betød udsolgte figurer på hylderne. I dag er der aldrig udsolgt, for kunderne bestiller Hoptimist sammen med deres andre F&H-varer. Minimeringen af udsolgte varer har klart betydet et øget salg i butikkerne”, fastslår Poul, der tilføjer, at også i forhold til markedsføring, har F&H flere muskler. Det har betydet, at Hoptimist får en anden attention både i eget retail-regi i Kitchen Living Dining og i Norden såvel som på eksporten.
Skifter til FSC certificeret træ
Poul fortæller videre, at han også allerede nu ser en upside i forhold til sourcing. ”Vi har fået adgang til langt flere producenter, siden vi kom under F&Hs vinger, og dermed også flere og andre materialer. Allerede nu ses Hoptimister i FSC certificeret træ, ligesom vi er i gang med en meget spændende nyhed i plast, som vi løfter sløret for i 2023 til lancering i 2024”.
Design af Hoptimist sker in-house med Poul Christoffersen som primus motor. Men også her, føler han, at han er godt hjulpet af baglandet. ”De andre af husets globale brands har et team, hvor man ser på materialer, tendenser og trends, og det kan vi naturligvis også trække på”, siger han.
Hoptimist-konceptet er i princippet det samme, som da den første Hoptimist blev lanceret i 1960erne. ”Vores koncept er relativt nemt at forstå. Det er ikke et funktionsprodukt. Tryk på den, så hopper den op og ned og bringer et smil frem. Det er vores purpose”, forklarer Poul.
Der er mange markeder, der endnu ikke kender Hoptimist. ”Men jeg tror ekstremt meget på, at det positive budskab er noget, mange vil tappe ind og forstå, selv om de ikke har fulgt designhistorien. Hoptimist spreder glæde – både til den, der modtager den, og til den, der giver den; i Danmark, i England og i Sydkorea”.
Og der sker produktudvikling. For halvandet år siden lancerede man for første gang et Hoptimistprodukt, hvor man bragte funktion med ind, nemlig i form af en lampe, og Poul lover, at der i 2024 vil blive lanceret yderligere et produkt i en ny kategori. Hvad det bliver, er dig endnu en hemmelighed. ”Men vi bevarer det, den oprindelige Hoptimist kan”.
Hoptimist står stærkt i tiden
Fremtiden for Hoptimist tegner ifølge Poul meget lovende. ”Der kommer stærke farver på; gul, orange og electric blue, der matcher meget fint ind i tiden. Til foråret sker desuden en re-introduktion af Birdie, der er Hans Gustav Ehrenreichs første design. Vi har taget udgangspunkt i den originale og forbedret den på visse punkter, og den lanceres i softnuancer bl.a. i en sart skyblå, der har været den bedst sælgende Hoptimist-farve nogensinde”. Herudover findes Hoptimister til jul, påske, Valentines day med mere og i mere designede udgaver, der alt i alt går Hoptimist relevant hele året.
Hoptimist er indbegrebet af smil, optimisme og godt humør
Gustav Ehrenreich skabte i slutningen af 1960’erne den glade bevægelse, der siden har fået plads i dansk designhistorie. Hans grundlæggende idé var at tegne Hoptimisterne ud fra en cirkel og en ellipse, og den idé ligger til grund for både klassikerne og den nye generation af figurer.
Før Hoptimisterne så dagens lys, gik den danske trædrejer Hans Gustav Ehrenreich og puslede i sit værksted i huset på Århusvej i Stilling.
Det var i slutningen af 1950’erne, og i det lille værksted ”Ehrenreichs Trækunst” var fantasien stor. To ting var aldrig ens. Små sølvfisk blev intarsia indlagt i hånddrejede skåle og fade, og unika-brugskunst i træsorter fra hele verden, blev solgt fra værkstedet.
I slutningen af 1960’erne skabte Ehrenreich de første prototyper til Birdie, Bimble og Bumble.
Bimble og Bumble repræsenterer de allerførste Hoptimister fra Hans Gustav Ehrenreichs værksted. Helt i tidens ånd var det stærke farver og harmoniske, runde former, der kendetegnede de første fjederhoppende venner.
Bimble er den kjoleklædte hun-optimist med de smilende øjne, og Bumble er den opmærksomme han-optimist med åbne øjne og en lille tophue-pind øverst på hovedet. Det søde makkerpar har stadig energi i kroppen og fart på.