Den fysiske butik er kommet for at blive! - Men i en ny og opdateret version
Efter mange års fokus på online handel, cross- og omnichannel markedsføring er der stadig tydelige tendenser, der taler for den fysiske butiks overlevelse. Butikken skal ses som et sted, hvor man primært med iscenesættelser, aktivering af sanserne og med udgangspunkt i kundens behov kan skabe positive købsoplevelser, der inspirerer, beriger og begejstrer. Designbase har talt med arkitekt og industriel designer Anne Bak Weibel, der arbejder hos ShopConcept, om hvad der rør sig inden for butiksindretning og hvilke tendenser, butikkerne kan tage til sig i arbejdet med at skabe unikke oplevelser, der giver flere og gladere kunder.
Den fysiske butik er helt sikkert kommet for at blive men i en ny og opdateret version, fortæller Anne Bak Weibel som noget af det første, da snakken falder på trends inden for detailhandlen og især med fokus på indretning. Noget af det allervigtigste og som derfor også er meget populært i butiksindretning for tiden, det er at skabe oplevelser. Kunderne vil have noget nyt, noget ekstra eller anderledes og også inspirerende samt noget, der får dem til at huske besøget i butikken, og give dem både lyst og grund til at komme igen.
Der ses en tendens til at flere og flere rendyrkede online butikker nu også åbner fysiske butikker, der er altså ikke tale om enten fysisk eller online butik, men rettere begge dele i fin forening, fortæller Anne.
Der er ingen tvivl om at kravene fra forbrugerne er blevet højere. Vi vil inspireres, udfordres og begejstres når vi er på indkøb, og vi er også blevet lynhurtige til at dele ud af vores oplevelser gode som dårlige. Så hvordan kan man med hjælp af butiksindretningen komme dette i møde?
Jeg ser det som min opgave at finde ud af: Hvad er det for en oplevelse, brandet eller butikken gerne vil give deres kunder? Jeg skal tolke, hvad det er, de gerne vil, og hvad det er for et budskab, de vil ud med. Indretningen kan så bruges til at understøtte den historie og fremhæve budskabet. Krydr oplevelsen med noget lyd eller dufte eller brug nogle spændende materialer, der gør, at du iscenesætter dine produkter i den historie, du vil fortælle, fortæller Anne og uddyber:
Det handler om at levere overbevisende oplevelser og vise, at du forstår dine kunder ved at være relevant og vedkommende for dem. Det handler om at begejstre og berige kunden.
Gode råd til butiksindretningen
Butikken skal være Instagrammable, convenient og ikke mindst oplevelsesorienteret
Undskyld mig, Insta-hvad-for-noget??
Vinduesudsmykninger eller opstillinger inde i butikken skal være instagrammable. Det skal være lige til at tage et billede af og smide op på sin instagram-profil, forklarer Anne.
Nå okay, det handler altså om at dekorere og iscenesætte områder i butikken eller butiksvinduet, som kunderne bare må fotografere og allerhelst også vil dele på deres sociale medie kanaler. På den måde kan man som butik aktivere sine kunder til at være ens ambassadører, der hjælper med at sprede budskabet på tværs af platforme.
Som forbrugere i dag er tid noget af det, vi har allermest kært og egentlig ikke har ret meget af slet ikke til at ose i butikker, med mindre vi føler vi får fuld valuta for pengene og altså ikke spilder vores tid, men i stedet får noget igen på den ene eller anden måde.
Vi er i en tid, hvor time is precious. Kan du som butik på nogen måde gøre det nemmere for dine kunder, altså gøre handlen, ja hele oplevelsen mere convenient (dansk = behagelig/bekvem), så har du også en fordel. Der findes jo eksempelvis flere og flere abonnementsløsninger på forskellige produkter. Det er især stort i USA, men også herhjemme bliver det mere og mere udbredt. Se nu på vores basisprodukter og faste indkøb, det ville da være megafedt, hvis de bare helt automatisk blev leveret til vores fordør hver måned, fortæller Anne.
Denne trend er gennem de senere år, som Anne fortæller, begyndt at vinde frem herhjemme. Vi kender den eksempelvis som måltidskasserne fra Årstiderne, men også i form af vinabonnementer, månedlige blomsterbuketter, chokoladeabonnementer, diverse luksusbokse med skønhedsprodukter, oplevelser, og så findes der jo også et hav af forskellige medlemsklubber, der ligeledes tilbyder fordele til deres kunder.
Hvis det kan være lige så fedt at komme i butikken, som det er at gå en tur i biografen eller gå ud at spise, så gør vi det. Men hvis det er både nemmere, mere tidsbesvarende og måske endda en større oplevelse at handle online hjemmefra, jamen så gør vi jo det. Der skal være noget ekstra at komme efter, fortæller Anne. Så butikken skal helst tilføre noget, vi hverken kan få online, via abonnement eller som del af en medlemsklub. Men kan butikken kombinere disse med den fysiske butik, så er den rigtig godt på vej.
Tænk butikken som en fleksibel løsning
Butikkerne skal skabe oplevelser, der er vedkommende for kunderne og både beriger og begejstrer dem, og som samtidig gør det lettere og mere bekvemt at handle. For at imødekomme dette fortæller Anne om de tendenser, de lige nu ser meget af, især internationalt - og som de ligeledes prøver at inkorporere i de løsninger, de designer for deres kunder. Det handler meget om, at en butik i dag er meget mere end bare en butik. Det kan være butikken tilbyder, at man kan afprøve produkterne, inden man køber dem, men måske også deltage i kokkeskoler, kaffebrygningskurser, høre foredrag altså både få ekspertviden og ligeledes selv afprøve produkterne. Det kræver selvfølgelig, at man tænker butikken og indretningen helt anderledes.
Det kan være en god idé, at indrette butikken til flere formål, der alle er med til at understøtte butikken eller brandets budskab. Det er altså en meget mere fleksibel butik, hvor man kan flytte rundt på indretningen alt efter oplevelser. Det kan også være, man kan få lidt at spise eller drikke en kop kaffe i butikken, så det bliver en totaloplevelse, der forlænger besøget, forklarer Anne og fortsætter:
En anden stor trend er brugen af Pop-Up butikker, det kan være online butikker, der kortvarigt tester deres koncept af i den virkelige verden, men det kan også være store brands, der popper op helt eksklusivt og kun har åbent et par dage, og så ser man lige pludselig brandet på en anden måde.
Pop-Up butikken stiller om noget store krav til kreativitet i forhold til indretning, da der her ofte er tale om et koncept, der kun eksisterer kortvarigt, eller måske skal stilles op og pakkes ned af flere omgange og måske endda rejse rundt.
Det kan eksempelvis være en cykel, hvorfra man kan vise sit koncept som en mobil løsning, der flytter sig rundt. Så i forhold til denne trend prøver vi at udfordre vores kunder og udvikle dem ved at vise, hvad der er af muligheder inden for dette felt, forklarer Anne og tilføjer:
Showrooming er også et nyt fænomen, hvor overgangen mellem online og offline bliver mere glidende. Det er oplevelsen og iscenesættelsen, der er i centrum. Et showroom, hvor du kan se, røre og prøve og også bestille dine varer, men du får dem ikke nødvendigvis med hjem med det samme, men måske er de leveret inden du selv kommer hjem.
For at komme dette bedst i møde skal arkitekter og indretningsdesignere såvel som butikkerne tænke i intelligente løsninger, der gør livet lettere for både kunden og personalet.
Den fysiske butik er helt klart under forvandling, og dem, der vinder, det er dem, der tør og vil prøve noget nyt og anderledes. Dem, der gør, som de plejer, de lider nok en langsom død, afslutter Anne Bak Weibel lidt provokerende, men med et smil på læben.
Om ShopConcept
ShopConcept er en virksomhed, der med 20-30 ansatte, laver alt lige fra design og udvikling af butiks- og indretningskoncepter til produktion af de fysiske møbler samt installation og montage af færdige detail og turnkey løsninger. Virksomheden designer bl.a. In-shops, Pop-Up koncepter samt udstillinger, messer og showrooms. Foruden detail arbejder ShopConcept også med løsninger til barer, restauranter, hoteller og cafeer. Kunderne er meget forskellige, både food og nonfood, både kæder og mærkevarebutikker.