Vi skal have sjælen tilbage i bestikket
Thuesen Jensen har overtaget forhandlingen af Gense. Det betyder, at der vil komme øget fokus på eksponeringen i butikken. ”Det skal være en oplevelse at købe bestik – ikke en pligt”, siger nordisk salgsdirektør Martin B. Larsen, og så vil han i øvrigt genintroducere sølvbestikket for de danske forbrugere. ”Vi sidder på en sølvmine”, siger han.
”Det skal være sjovt at købe bestik, og den udvikling vil vi være en del af”. Det siger Thuesen Jensens nordiske salgsdirektør Martin B. Larsen efter at Thuesen Jensen 1. november overtog forhandlingen af Genses produkter på det skandinaviske marked.
”Da jeg var ansat i Magasin i 1991, var det Gense bestik, vi næsten kun solgte. I dag er der utroligt meget bestik og dermed øget konkurrence på markedet. Ikke mindst er en række internationale brands kommet på banen, og samtidig har brands med et stærkt varemærke inden for andre områder nu også skabt deres egen bestikserie”.
Men Gense har stadig en super stærk position på det nordiske marked, og Martin B. Larsen mener, at Thuesen Jensen kan bidrage med at se på bestikmarkedet med nye øjne.
Han fortæller, at Gense har to vidt forskellige profiler i de to skandinaviske lande, hvor man er stærkest, nemlig Danmark og Sverige. I Sverige ligger 50 pct. af salget på sølvbestik. I Danmark gælder det bestik i rustfrit stål som Fuga og Steelline. Old farmer grill-bestikket sælges godt i hele Norden.
”Danskerne kan traditionelt set godt lide de enkle linjer og det rustfrie ståludtryk, der spiller op til de danske designtraditioner. Men nu skal vi have skabt synergier på tværs af landegrænserne. Vi skal fortælle historien om designerne bag bestikkene, og vi skal have danskerne til at få øjnene op for sølvbestikket. Der sker noget i trenden netop nu. Selv de unge søger kvalitet og historie, og det kan sølvbestikket give dem”.
Martin B. Larsen understreger, at Thuesen Jensen er distributører, og at man samarbejder tæt med Gense, der står for design og produktion.
Han fortæller også, at man allerede er begyndt at promovere designerne bag bestikkene. Bl.a. på de nye æsker, der kommer ud i butikkerne.
”Vores mission fremadrettet er, at bestikket fra Gense skal se lækkert og præsentabelt ud ude i butikkerne. Igennem de senere mange år, har man arbejdet på at udvikle enkle, funktionelle æsker, der passer ind i enhver butiks inventar. Men nu skal vi have fokus på lækkerhedsfaktoren. Vi vil skabe inventarløsninger, der matcher og håber, at vi ad den vej, kan få mere fokus på bestik igen”, forklarer Martin B. Larsen.
Planen er således, at de enkle bestik skal have større gennemslagskraft på det svenske marked, mens danskerne skal se mere til sølvbestikkene og de nye designs, eksempelvis den helt nye Ehra, som også vil falde i danskernes smag.
Kendskabsgraden er høj
Genses kendskabsgrad blandt forbrugerne er høj, men den er højest blandt forbrugerne i alderen 40+ år, men de vil gerne have fat i de yngre forbrugere. Bl.a. med lanceringen af det nye Ehra bestik. Samtidig får emballagen et mere ungdommeligt udtryk, ligesom der vil være fokus på det visuelle – på hvordan bestikkene præsenteres i butikkerne.
”I dag ligger 95 pct. af salget på komplette bestikæsker. Det kan være, man skal forsøge at lave lidt om på det og tilbyde forbrugeren et større udvalg af serveringsdele og andre løsdele”, lyder det fra Martin B. Larsen, der gerne vil skabe en fortælling og et miljø omkring bestikket.
Det handler i bund og grund om kundeoplevelse. I mange år har bestik bare været noget, der skulle være i butikken, og omsætningsudviklingen har længe været uændret. Derfor vil vi udvikle noget, der gør bestikket spændende at kigge på, så prisen selvfølgelig er vigtig, men oplevelsen allervigtigst”.
Sølvbestik til danskerne
”Uanset hvem man spørger – ung eller ældre – vil alle gerne eje et sølvbestik”, lyder det fra Martin B. Larsen, der forklarer, at der praktisk talt ikke sælges sølvbestik i Danmark, mens 50 pct. af Genses bestiksalg i Sverige er sølv.
”Men vi ser en venden tilbage til de gamle dyder. Jeg er sikker på, at de danske forbrugere gerne vil samle på eksklusivt bestik igen, men det kræver naturligvis, at sølvbestikket bliver ordentlig eksponeret i butikken og bliver markedsført ”, lyder det fra Martin B. Larsen, og han kalder sølvet for bæredygtigt. ”Et sølvbestik holder i rigtig mange år, og ofte går det i arv fra generation til generation. Det betyder, at bæredygtigheden er høj”.
Han erkender, at der ligger en opgave i at få danskerne til at gå efter sølvbestikket, og han fortæller, at man arbejder på eksponeringsløsninger til guldsmede såvel som i første omgang de højprofilerede stormagasiner og designbutikker.
Martin fortæller, at det primært er det klassiske bestik Chippendale, som alle unge og ældre vil kunne dække bord med, og CBP (Carl Philip Bernadotte); et moderne sølvbestik designet af den svenske prins. Det har et mere mat og rustikt udtryk, men har stadig sølvets mange kvaliteter.
Stort potentiale
Martin B. Larsen ser et stort potentiale i Gense, og med Thuesens Jensens salgsorganisationer i såvel Norge og Finland, Island, Grønland og Færøerne som selvfølgelig Danmark og Sverige ser han masser af muligheder for vækst.
”Vi skal sælge budskabet, og vi skal have sjælen tilbage i bestikket”, slutter Martin B. Larsen.