08.11.2022  |  Business  |  Trends

Stockholm Design Week – svenske design, når det er bedst

Stockholm Design Week er tilbage for første gang siden pandemien, og ikke færre end 70 designvirksomheder deltog.

Stormagasinet NK var ugens designugecentrum og var vært for åbningsaftenen og en række udstillinger og aktiviteter, herunder Stockholm design week-udstillingen Moving Forward. Den officielle partner for designugen var LG Electronics.

Udstillingen i NK var kurateret af de anerkendte norske stylister Kråkvik&D'Orazio på vegne af Stockholm Design Week og viste unge talenter og etablerede mærker, der baner vejen, og kombinerer nye efterårslanceringer med unika. 

Nogle genstande og møbler var lavet specielt til udstillingen, såsom prototypen på designer og håndværker Axel Wannbergs serie af møbler i mappa burl, håndlavet i hans Stockholm studio. Samtidig var der også en række unikke designs, der blev præsenteret for første gang, såsom det lille skab med intarsia af arkitekt Thomas Sandell, lavet i tæt samarbejde med fine tømrere KFK Snickeri.

Norske Are Mokkelbost udstillede taburetter og genstande af fundent træ, og den svenske designer Elsa Unngård brugte genbrugstræ og naturligt nedfalden svensk eg til sin økologiske stol. Lab La Bla's Viper Bench er lavet af low-end industriel gran, kobber mineaffald fra det nordlige Sverige, pigment og lak. 

"For mange af de inkluderede designere er materialet udgangspunktet. Det kan være en fejring af et bestemt materiale, en måde at gøre brug af efterladte materialer eller en søgning efter nye applikationer til et overset materiale," siger kurateringsduoen Jannicke Kråkvik og Alessandro D'Orazio.

Overalt i Stockholm havde virksomhedernes showroom gjort et stort arbejde for at vise det bedste inden for svensk design. Fra belysning til klassiske møbler og helt nyt design i et spændende nyt formsprog.

Stockholm Furniture Fair

I forbindelse med designugen præsenterede Stockholm Furniture Fair 2023 en helt ny dagsorden. Bl.a. en ny visuel identitet, en platform for eksperimenterende design og en ny Scandinavian Design Award. Æresgæsten for 2023 blev også annonceret - og for første gang siden starten for 20 år siden går udmærkelsen til et svensk designstudie.

Så når Stockholm Furniture Fair endelig åbner dørene den 7. februar 2023, vil besøgende møde et opdateret fair format med flere nye muligheder. En af dem er Älvsjö Gård, en ny platform for eksperimenterende design lige ved siden af det smukke område Älvsjö Gård, der går tilbage til det 16. århundrede og er en af de ældste stadig eksisterende herregårde i Stockholm.

”At kunne tilbyde en eksperimenterende platform lige ved siden af vores traditionelle møbelmesse gør os unikke og er en vigtig del af vores strategi fremadrettet. Vi ønsker at afspejle, hvad der sker i designbranchen”, siger Hanna Nova Beatrice, projektleder for Stockholm Furniture Fair.

Æresgæsten for 2023 blev også annonceret, og for første gang i messens historie går udmærkelsen til et svensk designstudie. Det svenske Studio Front har stærke bånd til både den svenske og den internationale designscene og bevæger sig frit mellem branchen og galleriverdenen. Deres arbejde er kendetegnet ved en forskningsdrevet og undersøgende tilgang. Deres Guest of Honor-installation i messens entré vil sætte tonen for Stockholm Furniture Fair 2023.

I løbet af efteråret introduceres den nye grafiske identitet for Stockholm Furniture Fair, udviklet i samarbejde med det anerkendte designbureau Stockholm Design Lab. 

”Vi er begejstrede for at samarbejde med en så vigtig designinstitution som Stockholm Furniture Fair, og vi ser frem til at give Skandinaviens førende designmesse et endnu større internationalt perspektiv", siger Björn Kusoffsky, CEO og grundlægger af Stockholm Design Lab

Af andre nye tiltag kan nævnes introduktionen af en ny Scandinavian Design Award i samarbejde med forlaget It is Media. Ved at skubbe unge og etablerede talenter og initiativer fra hele regionen er målet at bringe den skandinaviske designindustri tættere sammen. I februar vender legat- og vandreudstillingen Ung Svensk Form også tilbage til Væksthuset, området for ikke-etablerede og kommende designere på messen.

Efter et stærkt fremmøde fra branchen under Stockholm Design Week i september vender ugen tilbage til at falde sammen med messen den 7.-11. februar. En interaktiv app, en mere aktiv tilstedeværelse i byen og flere synergier mellem messen og designugen vil være en nøgle fremadrettet. Den officielle Design Week udstilling på stormagasinet NK i september markerer begyndelsen på dette.
”Stockholm Furniture Fair er verdens største mødested for skandinavisk design, siger Beatrice. "Vi har en messe med over 70 års erfaring, og kombineret med Stockholms designuges smidighed er det en vinderkombination”.

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere