Sænk momsen og sæt gang i hjulene
Coronakrisen rammer fortsat dansk erhvervsliv hårdt. Derfor foreslår SMVdanmark og KA, at momsen midlertidigt sænkes til 15 procent for resten af året. En løsning, de mener vil igangsætte økonomien.
Sænk momsen fra de nuværende 25 procent ned til 15 procent for resten af året. Sådan lyder et nyt forslag fremsat af SMVdanmark og arbejdsgiverforeningen KA til Christiansborg-politikerne.
”At sænke momsen er en god ide fordi det er enkelt, effektfuldt og vil skabe øget aktivitet lige med det samme – præcis hvad vi har brug for at kickstarte økonomien igen. Vi skal have danskerne til at bruge penge, da det vil holde hånden under erhvervslivet bredt, og sikre arbejdspladser landet over”, siger SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt.
Konkret forslår de to parter, at momsen sænkes fra 25 procent til 15 procent på alle varer og ydelser i hele andet halvår af 2020.
”Vi hører i medierne dagligt om virksomheder, som enten er tvunget til at fyre medarbejdere eller til helt at dreje nøglen om på grund af coronakrisen. Virksomhederne skriger på omsætning, og derfor skal vi have folk til at bruge penge”, siger KA-direktør Karsten Høgild og fortsætter:
”Vores beregninger viser, at forslaget vil spare en familie med en gennemsnitsindkomst for mellem 1.500 og 2.000 kroner netto om måneden”.
Momsnedsættelse vil gavne alle
Med forslaget fremhæver SMVdanmark og KA samtidig fire konkrete argumenter for, hvorfor en momsnedsættelse vil se sig gavnlig i forhold til den nuværende situation.
Da momsen knytter sig direkte til forbrug, mener de løsningen vil være et effektivt redskab til at skrue op for blusset her og nu. Derudover vil forslaget spænde bredt, da flere vil opleve, at pengene strækker sig længere. Foruden at være en forståelig og gennemsigtig løsning, vil det endvidere være teknisk enkelt at gennemføre.
”Hvis man alligevel overvejer at købe en ny cykel, sofa eller bestille en håndværker, så vil mange fremrykke købet, hvis det kan spare én for et større beløb. En momsnedsættelse gavner alle brancher, og vi vil alle opleve, at dine og mine penge strækker længere”, siger Karsten Høgild.
Han medgiver, at når folk fremrykker et køb, så kommer den handel alt andet lige til at mangle på et senere tidspunkt. Det er dog mere relevant at se på den umiddelbare situation landet står i økonomisk.
”Men vi er nødt til at se på, hvad der er behov for her og nu – og det er at skabe efterspørgsel, så virksomheder overlever og arbejdspladser består”, siger Karsten Høgild.
- HCL