Orbitu gentænker cirkulær økonomi i møbelbranchen

Iværksættervirksomheden Orbitu er på en bæredygtig mission med et smart koncept, der skal aflaste detailbutikker, som kan have svært ved at sælge returssager, der ikke lever op til de interne kvalitetskrav. “Vi vil sørge for, at færre ting ender på lossepladsen, – og at møblerne får et videre liv”, fortæller en af Orbitus partnere.

Orbitu henter returssager eller andre varer, som detailhandlere ikke kan sælge videre. Foto: Orbitu..

Genbrug, cirkulær økonomi og bæredygtighed i møbelindustrien er relevant som aldrig før. Flere og flere producenter udvikler tiltag og initiativer, der imødekommer behovet for produkter, som skåner miljøet og klodens ressourcer. Hos startup-virksomheden Orbitu er det hele eksistensgrundlaget.

“Vi er en lille virksomhed, der er etableret med hjertet. Vores mission er at sørge for, at der er mindre spild i møbelproduktionen. Og det værste, der kan ske i den sammenhæng, er jo, at et møbel, der egentlig er fint og nyt, men med en lille skramme eller brudt emballage bare bliver sendt til destruktion, fordi det ikke kan passe ind i producentens eller forhandlerens forsyningskæde. Der vil vi gerne gøre en forskel”, fortæller Lars Bertolt, som er partner i Orbitu.

Virksomhedens koncept er enkelt. Hos forhandlere, hvor det er omkostningsfuldt at håndtere reklamationssager eller sælge returvarer, henter Orbitu disse, og der aftales en procentsats, når de sælges videre gennem Orbitus egen hjemmeside eller fra varehuset i Søborg.

“Når vi sælger tingene videre, kan man stille sig selv det spørgsmål, om vi så ikke kommer i konkurrence med producenten selv. Men medmindre vi har aftalt det specifikt med producenten, så reklamerer vi ikke med brandnavn eller modelnavn - så hedder det jo bare en reol eller en sofa”, påpeger Lars Bertolt og uddyber:

“Vi rammer kun de kunder, der i forvejen er ude at kigge efter noget, der er brugt og ligger i den helt billige ende af prisskalaen. Vi lægger vægt på bæredygtigheden og på, at man kan få nogle gode møbler til en billig pris. Hele vores sortiment er grundlæggende genbrugsmøbler. Så det bliver ikke noget, der tangerer en konkurrencesituation i forhold til de oprindelige producenter”.

Præmissen er en slags kredsløb, hvor cirkulær økonomi bruges til at gentænke måden, der genbruges på. Således kan Orbitus forretning være slags hjælpende hånd i møbelbranchens udvikling mod en grønnere industri. 

Og cirkulære processer og bæredygtighed er, ifølge Lars Bertolt, netop drivkræfterne bag virksomhedens koncept.

“Vi vil sørge for, at færre ting ender på lossepladsen - det, at møblerne får et videre liv. Der er selvfølgelig nogle producenter – hvilket vi synes er rigtig godt – der selv kan håndtere det her og måske upcycler eller har et outlet. Men for dem, som ikke har mulighed for det, kan det både koste tid, penge og lagerkapacitet - og det kan koste på bæredygtighedskontoen, da man ender med at sende et helt nyt møbel, der har krævet en masse ressourcer at producere, til destruktion, kun fordi der er en lille ridse i hjørnet,  eller fordi benet er lidt skævt”, siger han.

Relateret indhold

15.04.2024Designbase.dk

Keramisk popkultur

15.04.2024Designbase.dk

Dansk Erhverv kalder på regulering for Temu

11.04.2024Designbase.dk

Undgå cyberangreb med ny varslingstjeneste

10.04.2024Designbase.dk

Tag Ansvarlighedstjekket

10.04.2024Designbase.dk

Din virksomheds ansvar i brugen af AI

09.04.2024Designbase.dk

Nye priser på Dankort i fysisk handel

08.04.2024Global Design Partner

Sponseret

Fra genanvendt plast til holdbare og multifunktionelle produkter

05.04.2024Designbase.dk

Rosendahl Design Group opnår B Corp certificering

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023