30.06.2020  |  Business  |  Branchenyt

Orbitu gentænker cirkulær økonomi i møbelbranchen

Iværksættervirksomheden Orbitu er på en bæredygtig mission med et smart koncept, der skal aflaste detailbutikker, som kan have svært ved at sælge returssager, der ikke lever op til de interne kvalitetskrav. “Vi vil sørge for, at færre ting ender på lossepladsen, – og at møblerne får et videre liv”, fortæller en af Orbitus partnere.

Genbrug, cirkulær økonomi og bæredygtighed i møbelindustrien er relevant som aldrig før. Flere og flere producenter udvikler tiltag og initiativer, der imødekommer behovet for produkter, som skåner miljøet og klodens ressourcer. Hos startup-virksomheden Orbitu er det hele eksistensgrundlaget.

“Vi er en lille virksomhed, der er etableret med hjertet. Vores mission er at sørge for, at der er mindre spild i møbelproduktionen. Og det værste, der kan ske i den sammenhæng, er jo, at et møbel, der egentlig er fint og nyt, men med en lille skramme eller brudt emballage bare bliver sendt til destruktion, fordi det ikke kan passe ind i producentens eller forhandlerens forsyningskæde. Der vil vi gerne gøre en forskel”, fortæller Lars Bertolt, som er partner i Orbitu.

Virksomhedens koncept er enkelt. Hos forhandlere, hvor det er omkostningsfuldt at håndtere reklamationssager eller sælge returvarer, henter Orbitu disse, og der aftales en procentsats, når de sælges videre gennem Orbitus egen hjemmeside eller fra varehuset i Søborg.

“Når vi sælger tingene videre, kan man stille sig selv det spørgsmål, om vi så ikke kommer i konkurrence med producenten selv. Men medmindre vi har aftalt det specifikt med producenten, så reklamerer vi ikke med brandnavn eller modelnavn - så hedder det jo bare en reol eller en sofa”, påpeger Lars Bertolt og uddyber:

“Vi rammer kun de kunder, der i forvejen er ude at kigge efter noget, der er brugt og ligger i den helt billige ende af prisskalaen. Vi lægger vægt på bæredygtigheden og på, at man kan få nogle gode møbler til en billig pris. Hele vores sortiment er grundlæggende genbrugsmøbler. Så det bliver ikke noget, der tangerer en konkurrencesituation i forhold til de oprindelige producenter”.

Præmissen er en slags kredsløb, hvor cirkulær økonomi bruges til at gentænke måden, der genbruges på. Således kan Orbitus forretning være slags hjælpende hånd i møbelbranchens udvikling mod en grønnere industri. 

Og cirkulære processer og bæredygtighed er, ifølge Lars Bertolt, netop drivkræfterne bag virksomhedens koncept.

“Vi vil sørge for, at færre ting ender på lossepladsen - det, at møblerne får et videre liv. Der er selvfølgelig nogle producenter – hvilket vi synes er rigtig godt – der selv kan håndtere det her og måske upcycler eller har et outlet. Men for dem, som ikke har mulighed for det, kan det både koste tid, penge og lagerkapacitet - og det kan koste på bæredygtighedskontoen, da man ender med at sende et helt nyt møbel, der har krævet en masse ressourcer at producere, til destruktion, kun fordi der er en lille ridse i hjørnet,  eller fordi benet er lidt skævt”, siger han.

Mere fra Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

http://www.designbase.dk

Designbase.dk – forum for design- og interiørbranchen – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for design og interiør, og som er målrettet direkte til og læst af fagfolk. Partnere på Designbase.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af Designbase.dk. Vi udkommer dagligt på Designbase.dk, uge…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere