Design denmark åbnede i fredags deres designtiltag, New Danish Modern i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Her er både udstillinger, workshops, talks og kreative co-labs. Alt sammen finder sted i udstillingsgalleriet O Space i den gamle industrihavn i Aarhus. New Danish Modern er udviklet af Design denmark og Business by Design i samarbejde med designorganisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner fra hele Danmark.
Under temaet fortid, nutid og fremtid byder New Danish Modern på udstillinger og events for børn og voksne, designprofessionelle og alle andre med interesse for design. Her bringes en anmeldelse af et udpluk af New Danish Moderns udstillinger og workshops.
Udstillingen Reflections
Ideen bag denne udstilling, med klassisk dansk design mod det nyere, er bestemt ikke ny, og der vises da også her gamle kendinge fra den danske designhistorie og udstillinger med dette tema. Men til trods for den lidt for gennemtravede approach er udstillingen nu ret vellykket, og dette skyldes især den ved første øjekast lidt rodede opstilling, men som ved nærmere eftersyn afslører et stort og gennemført kuratorarbejde. Scenen er sat med 4 bokseringe, hvor klassisk design tager kampen op mod nyere designskud og enkelte steder kan det faktisk være helt svært at gætte hvilket design, der er nyt og hvilket, der har lidt flere år på bagen, for de fleste produkter virker faktisk aktuelle og tidløse. Overordnet er de enkelte designs virkelig godt valgt ud, og der dannes både interessante og yderst visuelt vellykkede partnerskaber mellem klassisk og nyt design. Eksempelvis med Royal Copenhagens Musselmalet Riflet fra 1775 (revideret 1880) over for Würtz Keramik stellet fra 2000-20017 og Nanna Ditzels Trisse fra 1962 over for Hans Sandgreens Rockable fra 1999, Lego fra 1932 over for Hitman computerspil fra 2000 samt et wegnerbord fra 1970 over for et helt nyt bord designet af Laura Bergsøe lavet af gammelt træ og med dekorationer af smeltet sølvtøj, der klart trækker på nogle klassiske referencer.
Udstillingen, ja faktisk hele området med forskellige udstillinger og aktiviteter er kurateret af det lokale designstudie Beck & Kinch, der består af mor Annemette Beck, der er tekstildesigner og datter Sofie Kinch, der er arkitekt og har en Ph.d. i interaktions- og atmosfæredesign.
Beck & Kinch har stor erfaring med internationale arkitekter og globale brands som Chanel, McLaren og Christian Dior, og står bag designløsninger til hundredvis af flagshipstores, hoteller, kontorer og ambassader verden over.
Designrådets Årspris
Derudover byder New Danish Modern på en udstilling udviklet i samarbejde med Designrådet, der viser en kronologisk udstilling af vinderne af Designrådets årspris fra 1980, hvor den første pris blev uddelt og frem til i dag. Hvert år uddeler Designrådet en pris til en designer eller en virksomhed, hvis produkt eller løsning har været udfordrende på sit område, designfelt og i sin tid, og prisvinderne viser bredden af designfeltet med eksempelvis en stomipose fra Coloplast, Nørgaard på Strøgets stribede bluser og Piet Heins ellipsebold.
Udstillingen giver ligeledes et bud på, hvad der udgør dansk designs dna og opstiller 10 kerneværdier, og opfordrer desuden de besøgende til at vurdere hvilke(n) de synes, definerer dansk design bedst.
Et klassisk udstillingskoncept, der giver et klart overblik over spændende designløsninger henover de sidste knap 40 år og med en opfordring til interaktion, der netop tilfører udstillingen værdi.
Danish Design Award
Danish Design award udstiller også med årets vindere og finalister inden for de forskellige kategorier, som der uddeles priser i. Udstillingen, der er præget af den genkendelige visuelle identitet, der er skabt af Kontrapunkt til awarden, giver et indblik i den forskel design, kan gøre, og viser alt fra værdiskabende design i industri og sundhedssektor til visionære svar på samfundsudfordringer som integration og løsninger for bæredygtighed til design af services og unikke oplevelser. Alt sammen vidner det om, hvor dansk design står i dag, med stor innovationskraft og værdiskabelse for industri, samfund og individ.
Workshop: Hvad designer vi i fremtiden?
Designmuseum Danmark vil med denne workshop undersøge, hvordan vores personlige ønsker til fremtidens design ser ud. Et langbord med postkort til at tegne på byder op til kreativitet, og bag bordet er en kæmpe opslagstavle placeret, som ved ugens udgang sikkert byder på sjove og interessante bud på fremtidens design.
Museet gør i forvejen en stor indsats i forhold til børn og uddannelse, og på denne workshop kan man så at sige selv designe sit bud på fremtidens transportmiddel eller fremtidens sko. Et rigtig godt interaktivt stop rundt i lokalerne i O Space.
New Danish Modern byder på et væld af aktiviteter fra udstillinger og workshops til talks og pop-up værksteder, så der er noget for de fleste og det hele er bestemt et besøg værd!
Der er fra kuratorernes side gjort et stort arbejde i at få nogle rå og ikke så tiltrækkende lokaler til at danne en meget kontrastfuld ramme om hele udstillingen. Men selvom det ikke er helt lykkedes, og området enkelte steder virker for stort og tomt, opvejer især Reflections udstillingen og de lokale designstudiers udstillinger dette, og der er faktisk et ret fint samspil mellem Heidi Zilmers håndfarvede og -foldede, unika tapeter og de rå efterladte graffiti tags på væggene.
New Danish Modern kan opleves i O Space på Aarhus Havn i efterårsferien frem til den 21.10.2017.
Find et fyldestgørende program over udstillingerne og aktiviteter her