07.03.2018  |  Business  |  Trends

Levende, moderne og innovativ

Maison&Objet i Paris var også denne gang en stor succes med en stigning i besøgstallet. Mange danske indkøbere såvel som udstillere vælger at tage turen til Paris, og inspirationen er stor. På trendområdet ”Showroom” taler Vincent Grégoire om ”story-living” og ”showroomisering”, som en del af fremtidens tendenser.

Levende, moderne og innovativ er ord, der kan sættes på Maison&Objet i Paris, således var der i alt over 140.000 besøgende – en stigning på fire procent i forhold til 2017, og 89.495 unikke besøgende. Næsten halvdelen – 41.687 – var fra lande uden for Frankrig. 

Messen talte 2729 udstillere, hvoraf de 1060 var franske og de 1669 var fra et af de 63 lande, der er repræsenteret.

“9 ud af 10 besøgende leder efter nye produkter, mens andre argumenter for at besøge messen er muligheden for at se de nyeste tendenser og at møde nye leverandører”, siger Philippe Brocart, CEO i SAFI, der står bag messen.

Netop derfor er nyhederne også den drivende kraft på Maison&Objet, og udstillerne er generelt meget tilfredse med messen.

Fra næste messe har messeledelsen dog meldt ud, at messen skal omstruktureres totalt. Det betyder, at ingen fremadrettet kan få de placeringer, de hidtil har haft. Begrundelsen for omstruktureringen af messen er større overskuelighed for indkøberne i kraft af en klarere segmentering.

En verden af livsstile bare et click væk

“I vores digitale tider findes der en hel verden af livsstile bare et click væk. Sociale netværk gør benarbejdet og rydder op, så der kun efterlades ting, man ønsker, fordi onlineforbrugeren bliver den kunstneriske direktør i sit eget hjem”, siger Marie-Jo Malait fra Maison&Objet.

Manden bag showroom-trenden er Vincent Grégoire fra Agence Nelly Rodi og ham stillede vi nogle spørgsmål.

Hvordan ser du på trenden bag Showroom?

”Den finansielle krise og den digitale revolution har haft en enorm stor effekt på vores måde at agere på. Forbrugere, der før havde en passiv indstilling, og som bare købte produkter uden at stille spørgsmål til de brands, der står bag dem, har nu fundet en ny styrke. Igennem digitale teknologier har forbrugerne nu mulighed for at skaffe sig produktinformation, man kan sammenligne priser, og man kan endda dele kommentarer omkring produkterne og rate dem. En ny generation af hyper-forbundne og hyper-informerede forbrugere genindtager kontrollen: De etablerer deres status som en uundværlig partner i forhold til brands, og med brugen af Instagram bliver de selv trendsættere og influencers. De deler deres fund i deres communities, afslører en del af sig selv, kommer med kommentarer og meninger. Det er derfor vi kalder trenden for Show Room; det er ikke længere produktet, der skaber forbrugeren, men det er forbrugeren, der skaber produktet”.

Hvordan har det indflydelse på forbrugsmønsteret samt på markedet for boligindretning?

”Når forbrugerne deler deres indkøb og iscenesætter dem, spiller forbrugerne en vigtig rolle som art directors, designere, arkitekter, merchandisers, visual communication eksperter og endda som salgsambassadører; de deler råd, promoverer produkter, poster content for brands – alt sammen mens de sidder i deres eget hjem. De bliver en kilde til inspiration, valideret af andre brugere.

Showroom-trenden er et udtryk for den voksende lyst til at publicere ens liv, ens intimitet, ens verden, at vise de iscenesættelser, der skabes såvel som det, der er at finde bag scenen. Som et resultat af det, gælder de gamle regler ikke længere. Storytelling er forældet. Nu gælder det storyliving. Forbrugerne vil ikke længere have fortalt historier, de vil opleve tingene. Stuer og detailbutikker forvandles til hele verdens scene. Men “showroomiseringen” kan også have den modsatte effekt på nogle mennesker, der således afviser alle digitale teknologier og det væld af billeder og services, der følger med. Det gælder en form for digital detox”. 

Hvad kendetegner showroom-trenden bedst?

”Showroomisering” vil betyde noget for vores liv og vores ting, og designvirksomhederne viser i stadig stigende grad typiske showroom elementer – hylder, glasskabe, reoler og walk-in skabe. Tøjet vises frem, bordene dækkes smukt, køkkentilbehøret står skødesløst på køkkenbordet. Vi påtager os kuratorens rolle, vi iscenesætter produkter, styler dem og præsenterer dem som små kunstværker, så de bliver digitalt tilgængelige. Vi lever i en ego-baseret kultur. Spejle er en stor del af trenden og ses overalt. En anden indikation af det, er de mange dekorative elementer, der dukker op med menneskelige ansigter, figurer og masker på; fra tallerkener til tæpper og lamper.

Dynamikken har forandret sig, hvad der tidligere var god og dårlig smag er ikke længere aktuelt. Ikonisk design står skamløst placeret blandt billige småting. Vi fortæller historier, så andre kan opleve dem. Butikkerne skal genfinde passionen og følelserne, så der kan skabes unikke øjeblikke for kunderne; de skal overraskes og bevæges, for vi lever i en fantastisk tid, hvor det eneste konstante er forandringen”, slutter Vincent Grégoire.

Næste Maison&Objet afvikles fra den 7.-11. september 2018. 

Mere fra Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

http://www.designbase.dk

Designbase.dk – forum for design- og interiørbranchen – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for design og interiør, og som er målrettet direkte til og læst af fagfolk. Partnere på Designbase.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af Designbase.dk. Vi udkommer dagligt på Designbase.dk, uge…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere