12.09.2016  |  Interior  |  Brugskunst

Han giver liv til beton

Anders Toft vandt Made in Denmark i foråret. Det gav ham blod på tanden til at videreudvikle sin kollektion af design til boligen i beton. Han har også åbnet en forretning/showroom i hjertet af Århus.

I foråret fulgte designinteresserede danskere med i Made in Denmark på TV2. Vinderen af konkurrencen blev Anders Toft med sit entrémøbel i beton. Og selv om Anders har arbejdet med betonen igennem nogen tid, gav dét at vinde Made in Denmark ham blod på tanden til at gå videre med designet i beton og sælge det igennem sin virksomhed Tonton.

Anders Toft er uddannet arkitekt, og siden han blev færdig, har han tegnet alt fra stole til et sommerhus og et hotel. Sideløbende har han, som han selv siger det ”rodet med beton”, og han har undervist på arkitektskolen.

”Jeg kørte sur i min tegnestuejob, og jeg tænkte, at det måske var et tegn på, at jeg skulle hellige mig designet i beton”, fortæller Anders.

Han startede sin virksomhed op i 2013, og stille og roligt udviklede den sig. Anders startede et samarbejde med Århus Cementvarefabrik op, og kollektionen blev udbygget, så den i dag rummer et lille sidebord, saltkar, bakke, lysestager, en opbevaringsboks med videre.

Made in Denmark
At Anders blev deltager i Made in Denmark var egentlig en tilfældighed. Han fik en mail fra programmets producere, der spurgte, om han kunne været interesseret i at deltage. Han sagde ja, og satte de tanker, han havde om at åbne en butik, på pause.

”Det var faktisk ret hårdt. Vi filmede mandag til onsdag-torsdag i otte uger, men det var utroligt spændende og meget lærerigt”, fortæller Anders, og beskeden, som han er, fortæller han også, at han bestemt ikke forventede at vinde.

Men dommerne kaldte hans design for innovativt og en ny måde at arbejde med et traditionelt materiale på.

Anders håber, hans deltagelse i Made in Denmark har gjort, at danskerne har fået øjnene op for beton som materiale.

”Jeg kan rigtig godt lide det rustikke og det formbare ved betonen og ikke mindst æstetikken i det”, forklarer Anders, mens vi sidder i hans lille butik, som han har åbnet efter programmet var afsluttet, i hjertet af Århus.

”Det handler i høj grad om tyngden og om overfladen, hvor der hele tiden sker noget”, forklarer Anders videre. ”Det er ikke bare en hvid, glat overflade. Der sker noget; der er struktur”.

Kamikaze-strategi
Siden tv-programmet har Anders også designet en række nye produkter, og han arbejder med farven i betonen, eksempelvis forsøger han at skabe en hvid beton.

”Men beton er et naturligt materiale, der har sit eget liv, og man ved aldrig helt, hvad der kommer ud af det, når man sammensætter cement – brændt ler og kalk – samt sand og sten og vand”.

Der, hvor Anders i dag står med Tonton, er i skellet mellem kunsthåndværk og kommercialisme. Hans mål er sat skabe et sammenhængende koncept, og målet er at samarbejde med designbutikker, hvor hans produkter passer ind.

Spørger man Anders, hvor han ser sig selv selv og Tonton om et par år, er svaret, at det ved han faktisk ikke helt.

”Jeg har det, jeg kalder en kamikaze-strategi”, siger Anders smilende. ”Jeg ved ikke helt, hvor jeg bevæger mig hen, men jeg håber, det går. Målet er i hvert fald at skabe produkter med kant, og så vil jeg gerne udvikle kollektionen til også at rumme eksempelvis produkter i stål”.

Så mon ikke, vi kommer til at se mere til design i beton fra Anders Toft og Tonton i de kommende år. Det er i hvert fald nyt og spændende, og det matcher den skandinaviske stil perfekt.

Mere fra Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

http://www.designbase.dk

Designbase.dk – forum for design- og interiørbranchen – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for design og interiør, og som er målrettet direkte til og læst af fagfolk. Partnere på Designbase.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af Designbase.dk. Vi udkommer dagligt på Designbase.dk, uge…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere