03.04.2018  |  Interior  |  Brugskunst

Et nyt trekløver i den danske designbranche er sat

ZikZak stifterne Kia Egetoft og Gitte Lehrmann har netop fået René Bruun ind i virksomheden. Målet er udvikling og plads til at tænke nyt, og allerede nu har de gode idéer og tanker i forhold til fremtiden. Flere brands og nye markeder står øverst på ønskelisten.

”Det er tid til, at ZikZak udvikler sig og tid til, at tingene bliver vendt lidt på hovedet, så vi for alvor kan se fremad og ruste os til fremtiden. Derfor var det god timing, at René kunne træde ind i virksomheden netop nu”. Det fortæller Kia Egetoft og Gitte Lehrmann, der sammen har drevet ZikZak igennem 20 år og fejrer deres jubilæum i år.

René Bruun, der tidligere var administrerende direktør hos A/S Gense, er meget glad for muligheden for at afprøve en anden del af branchen. Således indtræder han som partner pr. 1. juli 2018 i ZikZak ApS, men allerede nu er han i fuld gang med, at lære produkterne at kende og med at udvikle strategier for fremtiden i samarbejde med Gitte og Kia.

”Gitte og jeg havde nået grænsen for, hvor meget vi kunne nå, og skal der skabes vækst i virksomheden, kræver det lidt ekstra luft og udvikling. Samtidig har vi kendt René i 18 år, og vi har altid sagt, at skulle vi have en partner ind i virksomheden, skulle det være ham”, fortæller Kia Egetoft. Og trekløveret har allerede vist sig at være en succes. Der tænkes udvikling med flere brands, og ZikZak har et mål om, for alvor at slå sig fast på det svenske marked.

”Der er ingen tvivl om, at den ekstra luft og det overskud vi får i forhold til pludselig at være tre skal generere vækst. Der er behov for at tage turen op i helikopteren, få overblikket over hvor vi skal sætte ind, og så tage action. Dette er både i forhold til kunder, leverandører og markeder”, mener René.

ZikZak består af Gitte, Kia og René, og trekløveret har alle kasketter på og varetager selv alle opgaver lige fra salg til markedsføring til pakning og bestilling af varer. Det betyder, at der er en fuldstændig føling med, hvad der sker og samtidig er det med til at skabe en varieret hverdag.

René har brugt de første måneder på at sætte sig ind i produkterne og de forskellige brands, ”så nu er vi klar til at komme ud over stepperne”, siger han med et smil, og tilføjer stadig smilende, at det ikke er helt let at komme ind i en virksomhed, hvor forholdet mellem Kia og Gitte og kunderne bygger på 20 års god kemi.

”Men det giver jo mig endnu bedre mulighed for at gå i gang med nye markeder og nye kontakter. Faktisk er det som at begynde ”fra scratch”, og det, synes jeg, er rigtig sjovt”.

Sverige er det nye marked

Gitte og Kia fortæller, at ZikZak er godt dækket ind på det danske marked, men at der stadig er plads til flere kunder. ”Men nu skal vi for alvor i gang med det svenske marked, og det bliver spændende”.

ZikZaks brandliste tæller i dag 10 brands: Klippan, Bengt & Lotta, Tove Adman, Umbra, Strickaholic, Pappelina, Bellora 1883, Aviendo (Fairytales, Natural og Gourmet), Christian Lacroix og Studio Cheha, og det er naturligvis de ikke-svenske brands, som ZikZak fremadrettet skal promovere på det svenske marked.

Nyeste skud på brand-stammen er Bellora 1883, der er sengetøj af meget høj kvalitet. Med Bellora bevæger man sig også lidt uden for den design- og interiørsfære, man hidtil har ageret i. 

”Vi vil ikke bevæge os langt væk fra design- og interiørbranchen, men vi vil gerne ind i relaterede brancher som eksempelvis tekstilbranchen”, lyder det samstemmende fra de tre.

De slår også fast, at de løbende er på udkig efter nye, spændende brands, der passer i porteføljen. ”Vi er ikke på ”jagt”, men falder vi over et brand, vi synes, passer ind med de eksisterende mærker, vi forhandler, så tager vi det gerne ind. Dog er det planen at bruge det kommende år på at finde vores ståsted og få lagt en strategi for, hvad det er, vi vil”.

Gitte og Kia har altid haft en filosofi om, at finde brands, der komplementerer de øvrige brands i porteføljen – som rammer den samme målgruppe, men som samtidig står lidt ud. ”Vi har aldrig bare villet gøre det samme som og ligne alle de andre i branchen, vi vil helst have vores egen stil”.

Klippan og Umbra har ZikZak praktisk talt forhandlet siden virksomheden blev etableret, så det handler ikke om, at man ”bare” skifter ud. Tværtimod vil ZikZak teamet gerne have gode, tætte samarbejder med leverandørerne.

At der er 10 brands at kunne præsentere for butikkerne, ser de også som en fordel.

”I flere år har der været en klar tendens til, at butikkerne gerne vil samarbejde med færre leverandører, der kan levere en større del af varerne til butikken. Det kan vi i hvert fald honorere”, siger de.

Vi sidder i ZikZaks hyggelige showroom på Hillerødgade i København omgivet af alle produkterne, og man fornemmer den store bredde der er, samtidig med at der holdes en klar designstil på hylderne.

Kia fortæller, at ZikZak startede som et papirvarefirma. ”Men pludselig valgte butikkerne at pakke gaver ind for kunderne, så i stedet for et mersalg på 50 kr. på gavepapir og bånd, brugte de penge på indpakning… Men vi rykkede videre og fandt andre og nye produkter. 

Pappelina kom til, og siden er virksomheden vokset organisk i takt med, at der er kommet henvendelser fra brands, som typisk har en forbindelse til nogle af de virksomheder, vi allerede samarbejder med.

I dag spænder ZikZak faktisk bredt. Fra Umbra, der kan sælges i alt fra isenkramkæder til designbutikker, Christian Lacroix notesbøger og kort, de lækre Pappelina tæpper til ude og inde brug, de fine træfigurer fra Aviendo og de stilrene lamper fra Studio Cheha, i øvrigt et produkt som Kia og Gitte faldt for på Ambiente i 2016.

”Bellora glæder vi os rigtig meget til at komme i gang med. Det er typisk møbelhuse og senge- og tekstilbutikker, der er kunderne her, men det er fint med nye kunder, og vi ser frem til det”.

ZikZak formidler også en del private label, noget som kunderne i højere og højere grad efterspørger for at gøre deres forretninger unikke. Det er sjovt at arbejde med fordi der skræddersys en ønsket løsning og ikke to opgaver er ens og det vil man naturligvis også fortsætte med.

Kontraktmarkedet er et andet område, der ligger åbent for ZikZak, og hvor teamet nu tænker at sætte ind med de brands, der passer her, så Kia, Gitte og René kommer bestemt ikke til at ligge på den lade side.

En presset branche

Generelt mener de tre, at design- og interiørbranchen i Danmark er presset. ”Men det kan godt være vores fordel”, mener René. ”Når brands skal indskrænke, vælger de ofte at arbejde med en agent frem for selv at agere på markedet. Det kan vi benytte os af”, siger han.

Når det gælder detailkunderne, er holdningen klart, at selv om man får nye kunder ind, skal man værne om de eksisterende. 

”Vi kunne ikke drømme om eksempelvis at plante produkter i en forretning side om side med en eksisterende kunde. Det er sådan, man dræber sin egen forretning”, mener de.

ZikZak driver ikke egen webshop, for som det lyder: ”Vi vil hellere støtte vores kunder end konkurrere med dem!” Det ved de godt ikke er i tråd med tiden, men på nuværende tidspunkt ser de det som en god strategi, da kundeopbakningen betyder alt.

Og René er glad for ZikZak-stifternes måde at arbejde på. ”Det er rart at arbejde med varer der er gennemsyret af kvalitet og ikke nødvendigvis altid skal sælges med rabatter og store spare budskaber, men at kunne sælge varer, jeg brænder for, og fordi de er lækre. Samtidig er der jo hele tiden en stor udskiftning af varer, og det er super inspirerende”, slutter René Bruun.

Mere fra Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

Designbase.dk – Forum for design- og interiørbranchen

http://www.designbase.dk

Designbase.dk – forum for design- og interiørbranchen – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for design og interiør, og som er målrettet direkte til og læst af fagfolk. Partnere på Designbase.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af Designbase.dk. Vi udkommer dagligt på Designbase.dk, uge…

Se virksomhedsprofil  

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere