18.04.2017  |  Kitchen  |  Udstyr

Cylinda-line fylder 50 år: Uberørt af tiden

Den ikoniske Cylinda-line, der er designet af Arne Jacobsen for Stelton, fylder 50 år i 2017. Cylinda-line er indbegrebet af dansk design, og serien - med sit stringente formsprog - høster også i dag stor international anerkendelse.

En simpel tegning på en serviet under en familiemiddag. Sådan startede et af Arne Jacobsens mest ikoniske design: Cylinda-line i rustfrit stål til Stelton. Baseret på hans filosofi om, at ”godt design skal være tilgængeligt for alle”, blev Cylinda-line lanceret i 1967 efter tre års intens produktudvikling sammen med nye metoder til at producere i rustfrit stål. 

I 1967 blev Cylinda-line tildelt ID-prisen af Selskabet for Industriel Formgivning og International Design Award 1968 af The American Institute of Interior Designers, og i dag, halvtreds år senere, er den prisvindende serie blevet hjertet af Steltons DNA. Et valg, der er synonymt med raffinement, og som tilfører et tidløst element til ethvert moderne hjem – over hele verden.

”Stelton blev skabt i 1960. I 1963 blev Peter Holmblad ansat i virksomheden som trainee. På det tidspunkt var Stelton en tradingvirksomhed, men Peter Holmblad så, at man måtte gøre noget andet for at skille sig ud”, fortæller ejer af Stelton Michael Ring.

Han skabte fænomenet Danish Modern, og med det skabte han også en voldsom succes over hele verden.

Peter Holmblad havde design i generne, idet hans familie ejede Asp Holmblad lysfabrikken på Amager, og ikke uvæsentligt var hans mor blevet gift igen med Arne Jacobsen, der allerede på det tidspunkt var en af de mest anerkendte danske arkitekter i verden. Han havde skabt indretningen til Royal Hotel, hvor han med sin kompromisløse indstilling til arkitekturen designede møbler, lamper og boligartikler i alle former ned til dørgreb. 

”Han havde en holistisk indstilling til at designe et komplet projekt i sin helhed”, lyder det.

Tekanden tegnes på en serviet
”I 1964-65 forsøgte Peter at tegne en tekande. Han tog sine tegninger med til en søndagsmiddag, hvor han viste dem til Arne Jacobsen, der dog ikke synes rigtig godt om designet. I stedet slog han nogle streger på en serviet. De streger – skitsen til en tekande – blev udgangspunktet for Cylinda-line”, fortæller Michal Ring videre.

Da tegningerne af den nye Cylinda-line var på plads, gik der et stort arbejde med at produktudvikle i gang, og den produktionsmetode, man fandt frem til, var noget nær revolutionerende med udgangspunkt i en metode, som fysikerne opfandt under 2. Verdenskrig til at trække granathylstre i messing med koldspænding. Samme metode blev nu anvendt på det rustfri stål.

”Det havde tre fordele: Der skulle ikke bruges så meget stål, fordi det kunne trækkes tyndt, det var meget hårdt og blev dermed ikke beskadiget, og såvel den udvendige som den indvendige tykkelse kunne styres på ny”, forklarer Michael Ring og slår fast, at det er samme produktionsform, der anvendes den dag i dag på Steltons egen fabrik i Kina.

Cylinda-line i farver
Lige så kendt som Arne Jacobsen var, lige så lidt kendt var hans store passion for at male og hans interesse for botanisk skønhed. Faktisk har han designet adskillige tæpper og tekstiler, der viste hans store kærlighed til farver. 

Med inspiration fra netop hans passion for farver lanceres udvalgte dele af Cylinda-line nu belagt med smukt farvet emalje i anledning af seriens 50 års jubilæum. De stærke silhuetter fremhæves af en række bløde farver: oceanblå, støvet petroleum, pudder og støvet blå. 

”Farverne er skabt i samarbejde med Arne Jacobsens barnebarn Tobias Jacobsen”, fortæller Michael Ring, og han håber, at netop farverne kan give Cylinda-line et lidt mere feminint udtryk.

”Stålet og de meget stringente former gør, at nogle synes, Cylinda-line er meget maskulint. Men samtidig er udtrykket unikt i sin enkelhed, så unikt, at Cylinda-line stadig – 50 år efter det blev lanceret – åbner døre til nogle af verdens største og mest anerkendte tegnestuer, hvor man stadig har en næsegrus respekt for Cylinda-line; for formerne og for det design, der var både overraskende og forud for sin tid”.

Der er ingen tvivl om, at de ny Cylinda-line-farver giver klassikerne en revival. De nyfarvede Cylinda-lines fås kun i en selektiv distribution, men Michael Ring fornemmer klart en fornyet interesse for Cylinda-line klassikerne generelt – i stål og med den satinfinish, der er kendetegnende for Stelton. 

Mere fra

  Designbase.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere